Apple je pod velkým tlakem, Qualcomm po něm chce 7 miliard dolarů

Apple je pod velkým tlakem, Qualcomm po něm chce 7 miliard dolarů
2018-10-29T19:59:35+02:00
• 29. 10. 2018
1

Výrobci nevydělávají jen na prodeji součástek nebo zařízení. U velkých hráčů jde i o peníze z licencí, respektive z technologií, které se používají. Nyní zde máme spor o licenční poplatky, kde Apple odmítá zaplatit pokutu v hodnotě několika miliard amerických dolarů Qualcommu. Bere to jako odvetný krok za to, že Qualcomm zneužívá svého postavení.

Soudní procesy se již nějaký ten pátek táhnou, což má velký vliv nejen na výslednou výši pokuty. Nejprve měl Apple společnosti Qualcomm zaplatit zhruba jednu miliardu dolarů. Za tu dobu se však cena mnohonásobně zvýšila. Dle slov společnosti Qualcomm jí musí Apple vyplatit 7 mld. amerických dolarů, a to jen za licenční poplatky. Apple se samozřejmě proti této výši obrátil s tím, že Qualcomm neoprávněně vybírá poplatky za používání svých patentů. 

Apple je pod velkým tlakem

Firma s logem nakousnutého jablka jde na celou problematiku relativně chytře, tedy alespoň jsme si to původně mysleli. Apple totiž celý soudní proces neustále protahoval, čímž chtěl dosáhnout vlastního úspěchu. Bohužel pro něj se soud rozhodl pokutu zvýšit na 7 mld. amerických dolarů (z původní jedné miliardy). 

Celý soudní proces je však trochu více komplikovanější, než by se na první pohled mohlo zdát. Ve své podstatě jsou nezaplacené licenční poplatky pouze třešničkou na dortu. Minulý měsíc totiž Qualcomm uvedl, že má jasné důkazy o tom, že Apple ukradl jeho zdrojový kód, který následně předal konkurenčnímu Intelu. 

Ještě zajímavější je skutečnost, že ihned po těchto obviněních generální ředitel společnosti Qualcomm prohlásil: „Doufám, že jednoho dne opět budeme s Applem spolupracovat.“

Dokonce i samotný Tim Cook se této veřejné diskuze zúčastnil a prohlásil: „Jsem schopen celý spor urovnat. Jsem si ale vědom toho, že tyto soudní procesy se budou táhnout několik měsíců.“

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Adam Křivka

29. 10. 2018, 22:16

Jestli to Apple opravdu předal Intelu tak ma jasně zvítězit Qualcomm

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat