Telegram spouští novou službu Passport, internetovou občanku pro každého

Telegram spouští novou službu Passport, internetovou občanku pro každého
2018-08-02T16:29:26+02:00
• 2. 8. 2018

Zdroj: Neowin

Společnost Telegram, která tu s námi je již od roku 2013, nabízí stejnojmennou aplikaci pro iOS a Android. Firma si však pro své uživatele připravila další novou službu pod názvem Telegram Passport. I v tomto případě budou vaše osobní data ochráněná před osobami třetích stran. 

Do služby si uživatel může nahrát svá osobní data, včetně občanského průkazu, pasu a tak dále. Tato data následně budou uložena na speciálně šifrovaném cloudu. Na první pohled není úplně zřejmé, k čemu se vlastně služba hodí. V odstavci níže ihned vysvětlím.

Největší výhodou Telegram Passport je okamžité ověření totožnosti, a to přímo v partnerských službách. První službou je ePayments, tedy online platební služba, která tuto funkci nabízí. Na oficiálním blogu společnosti Telegram je však uvedeno, že k rozšíření podpoře dalších služeb bude docházet v nadcházejících týdnech. Ještě zajímavější ale je, že Telegram chce implementovat podporu ověřování třetích stran pro službu Passport. V praxi to znamená, že Telegram jednoduše ověří, zda je váš účet skutečný a přihlásí se do podporovaných aplikací. 

Telegram a jeho nárůst uživatelů

Aplikace Telegram byla uvedena na trh 14. srpna 2013 nejprve pro mobilní zařízení Apple. Obliba Telegramu se rychle zvyšovala ze 100 000 aktivních uživatelů denně v říjnu 2013, kdy byla vydána alfa verze pro druhou platformu Android, na 15 miliónů o pět měsíců později.

Další prudký nárůst uživatelů Telegramu, který umožňuje použití šifrované výměny zpráv, nastal v září 2014 po hrozbě Pak Kun-hje, prezidentky Jižní Koreje, že bude stíhat osoby, které o ní šíří lži a pomluvy přes elektronická média včetně chatu, a aktivním monitoringu internetu jihokorejskými úřady. Během sedmi dnů přibylo v Jižní Koreji 1,5 miliónu uživatelů Telegramu, takže celkový počet uživatelů na celém světě dosáhl hodnoty 50 miliónů. V roce 2015 se počet uživatelů, kteří alespoň jednou za měsíc použili Telegram, ustálil na 60 miliónech. 

„Telegram je cloudová služba instant messaging, zaměřená na rychlost a bezpečnost, která je dostupná prostřednictvím open source klientů pro mobilní zařízení s operačními systémy Android, iOS, Windows Phone a Firefox OS, pro osobní počítače s operačními systémy Microsoft Windows, OS X a Linux a pro webové prohlížeče. Uživatelé si mohou zasílat zprávy, fotografie, videa a soubory libovolných formátů velikosti až 1,5 GB, vytvářet skupiny až do 10 000 uživatelů a kanály pro libovolný počet uživatelů.“

Počet doručených zpráv za den se však zvýšil z jedné miliardy v únoru 2015 na 12 miliard v září téhož roku. V únoru 2016 dosáhl počet aktivních uživatelů za měsíc již 100 miliónů, přičemž se každý den registrovalo 350 tisíc nových uživatelů a denně bylo doručeno 15 miliard zpráv.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat