Mozilla sdílí uživatelská data Firefoxu pro výzkum a veřejné využití

Mozilla sdílí uživatelská data Firefoxu pro výzkum a veřejné využití
2018-08-30T16:14:56+02:00
• 30. 8. 2018

Píše se rok 2016 a společnost Mozilla zveřejňuje informace o tom, jaký typ hardwaru používají klienti Firefoxu. O dva roky později, tedy dnes, se stejnojmenná společnost pochlubila veřejnými daty. 

Na základě citlivých údajů shromážděných z telemetrického systémů desktopových prohlížečů Firefox se v nově zveřejněné zprávě objevují informace o tom, jak lidé používají tento prohlížeč a jak přistupují k internetu. 

„Podobně jako v případě naší hardwarové zprávy, která sloužila výhradně vývojářům, jsme si i letos připravili souhrn veškerých informací. Letošní zpráva míří hlavně na novináře, výzkumníky a veřejnost. Po přečtení našich informací by každý měl být schopen pochopit nejen aktuální stav desktopového prohlížení, ale také to, jak Mozilla pracuje s daty.

Snažíme se být co nejvíce otevření nejen vývojářům, ale také široké veřejnosti. Chceme, aby každý věděl, jakým způsobem shromažďujeme data, jaké údaje jsou přesně shromažďovány a jak s nimi nakládáme,“ uvedla společnost na svém oficiálním blogu.

Mozilla zveřejnila čísla užívání

Zpráva je rozdělena na deset různých kategorií. Mozilla si se statistikami dala opravdu velkou práci. K dispozici jsou statistiky o celosvětovém používaní či 10 nejlepších zemí, ve kterých je právě Firefox nejvíce využíván. Je možné také nahlédnout do počtu ročních a měsíčních aktivních uživatelů, již desktopový prohlížeč používají. K dispozici je dokonce také statistika o průměrné denní spotřebě dat, počtu uživatelů používající nejnovější verzi prohlížeče a tak podobně. 

Prohlížeč Firefox je vybaven funkcí Tracking Protection. Podle informací, které nám společnost Mozilla dodala, díky této funkci je možné sledovat počet selhání. V praxi to znamená, že pokud uživateli přestane jakýmkoliv způsobem prohlížeč fungovat, společnost o tom bude informována. Pomocí této zpětné vazby může následně zveřejnit aktualizaci. 

Zajímavá jsou ale pouze čísla. Prohlížeč nejvíce využívají v Číně, kde jej každý uživatel používá alespoň šest hodin denně. Celkově Firefox používalo více než 256 mil. uživatelů, a to v předchozím měsíci. 

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat