Google: Čechů na internetu přibývá, roste i podíl smartphonů

Google: Čechů na internetu přibývá, roste i podíl smartphonů
2018-06-09T12:00:27+02:00
• 9. 6. 2018
1

Google zveřejnil údaje z poslední studie Connected Consumer Study, která sleduje chování uživatelů na internetu a zaměřuje se i na informace, jako podíl jednotlivých typů zařízení, věkových skupin a další. Roste pak nejen počet uživatelů, kteří internet pravidelně využívají, ale zejména výrazně stoupá popularita smartphonů, které již v určitých ohledech vedou v používání před klasickými počítači. Data z Connected Consumer Survey 2017 vycházejí z průzkumu celkové populace ve věku 16 let a více.

Češi a internet

Za minulý rok využilo internet k osobním potřebám 81 % Čechů, z toho 80 % každý den. V tomto jsme o čtyři procenta nad světovým průměrem. Průměrný Čech pak pro připojování k internetu využívá 2,7 zařízení.

Pokud se podíváme na detailní složení věkových skupin, pak můžeme zpozorovat zajímavou charakteristiku pro Českou republiku. Zatímco mladá generace u nás za světovým průměrem lehce zaostává, lidé ve věku 65+ u nás tvoří hned 14 % z internetové populace. Nadprůměrní jsme pak i v dalších třech skupinách – 55-64 let, 45-54 let a 35-44 let.

Smartphony na vzestupu

Pokud se podíváme na data o mobilních telefonech, dostáváme opět zajímavá čísla. Tentokrát již Češi tak rekordní nejsou, jen 53 % naší populace používá mobil minimálně stejně tak často, jako počítač. Ve světě je používanost smartphonů daleko větší. Tak či tak ale trend chytrých telefonů v naší zemi roste, v roce 2012 používalo smartphone jen 17 % Čechů, v roce 2017 to bylo již 65 %.

Zajímavé jsou pak i informace o konkrétních činnostech prováděných skrze internet. Například v nakupování na internetu oproti světovému průměru vedeme o 25 %. Ve světě nakupuje na internetu jen 49 % populace, u nás je to 74 %. Na popularitě pak nabírají zejména nákupy vstupenek či jídla. Typickými činnostmi jsou objednávky různých výrobků či předplácení služeb.

Zásadní je rychlost

Dle průzkumu očekává jeden ze dvou uživatelů, že se webová stránka načte do dvou sekund. Doporučená doba pro načtení od Googlu jsou tři sekundy. Zde se dostáváme k problému, jelikož průměrná rychlost načtení je 9 sekund. Nejen, že dlouhá doba načítání obtěžuje uživatele, ale může mít i negativní dopad na podnikání různých firem. Pokud uživatel vyhodnotí načítání webové stránky jako příliš dlouhé, jednoduše odejde, třeba ke konkurence, kde se web načte rychleji.

Své o tom vědí i samotní zástupci firem, kteří také potvrzují vzrůstající trend online nákupů z mobilních telefonů. Různé jsou i jejich poznatky o věku uživatelů, případně rozdílné chování napříč evropskými státy.

Z našich statistik vyplývá, že 59 % zákazníků nakupujících z mobilního zařízení je ve věku 18-34 let, říká Vladimír Dědek, ředitel webového a mobilního vývoje Alza.cz.

„V našem segmentu zvyšují podíl chytrých telefonů na prodejích ženy. Chytrý telefon jich k návštěvě našeho e-shopu používá o 40 % více než mužů a navíc i s o 14 % vyšší pravděpodobností nákup dokončí,“ říká Jiří Urban, generální ředitel e-shopu VašeČočky.cz

Pro firmy je z hlediska smartphonů důležité mít zejména vyladěný web, případně pak i speciální aplikaci. Takzvaný responzivní web se mobilním zařízením na míru přizpůsobí, přičemž nejen že dokáže zvýšit komfort používání, ale v mnoha případech i ušetřit mobilní data. A řekněme si na rovinu, že zrovna v Česku je otázka mobilních dat neustále žhavým tématem a neočekává se v brzké době žádná větší revoluce.

Pokud provozujete nějaký web, nabízí přímo Google nástroj – TestMySite, který simuluje načítání stránky na mobilu. Nabízí se zde pak i srovnání s podobnými weby dané kategorie a rovněž vám aplikace ukáže, kolik návštěvníků můžete teoreticky ztratit. K dispozici jsou i tipy, jak stránku zrychlit. I jednoduché úpravy mohou výrazně pomoci, jelikož každá vteřina se počítá.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Průzkum je sice hezká věc, ale ať nám taky konečně zpřístupní služby co stále slibují a umožní nákupy přes českou mutaci google store.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat