Streamování hudby v loňském roce vzrostlo o 39 %, pravděpodobně díky Apple Music

Streamování hudby v loňském roce vzrostlo o 39 %, pravděpodobně díky Apple Music
2018-04-25T17:14:59+02:00
• 25. 4. 2018
1

Novodobá technologie v podobě streamování hudby razantně zhoršila trh (z pohledu umělců), a to před celými deseti lety. Autoři skladeb se nyní nemohou spoléhat jen na prodeje CD a DVD, ale musí pořádat turné. Vypovídá o tom zcela nová průmyslová analýza. Jak je na tom hudební průmysl v roce 2018?

Loňský rok byl pro hudební byznys excelentní. Celosvětově zaznamenané příjmy z hudby dosáhly na 17,4 mld. amerických dolarů. V roce 2016 tomu bylo o něco horší, příjmy dosáhly na 16 mld. amerických dolarů. Skvělou zprávou však je, že si hudební průmysl meziročně polepšil o 8,5 %. Přitom v roce 2008 činily příjmy pouhých 1,4 mld. amerických dolarů.

Jsou zde však menší nejasnosti. Některé zdroje uvádí, že streamování hudby nyní vytváří více příjmů než klasická hudba, kterou si může potenciální zákazník volně zakoupit. Podle MIB streamování hudby představuje 43 % z celkových příjmů. 

Za vše může Apple Music

Streamování se stalo nečekaně hnacím motorem hudebního průmyslu, neboť tržby meziročně vzrostly o 39 %. Pokud bychom se bavili o příjmech nezávislých umělců, zjistili bychom, že příjmy byly takřka obdobné. Společnost Universal Music si i přesto udržela vedoucí pozici na trhu, tedy alespoň v roce 2017 s tržbami 5,1 mld. dolarů, což představuje zhruba 29,7 % celosvětových příjmů. Další umělci pak tvoří zhruba 27,6 % s příjmy 4,8 mld. dolarů. 

Největší podíl na celkovém růstu má však pravděpodobně Apple Music, který nedávno překročil hranici 40 mil. uživatelů. Podle některých analytiků dokonce hudební služba zaznamená růst o 40 %, a to v příštích třech letech. 

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Michal Šimon

26. 4. 2018, 6:53

„Apple Music was likely a strong factor in streaming growth, recently hitting 40M subscribers.“ opravdu nejde přeložit jako „Největší podíl na celkovém růstu má však pravděpodobně Apple Music, který nedávno překročil hranici 40 mil. uživatelů.“, chápete rozdíl?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat