JPEG XS je optimalizovaný pro živé přenosy a virtuální realitu

JPEG XS je optimalizovaný pro živé přenosy a virtuální realitu
2018-04-17T18:29:11+02:00
• 17. 4. 2018

Možná znáte JPEG jako standardní metodu ztrátové komprese pro ukládání obrázků. Nyní se ale objevil JPEG XS, popisovaný jako nový nízko-energetický formát vytvořený pro živé streamování a virtuální realitu a to i přes Wi-Fi a 5G sítě. Nejedná se o nahrazení současného formátu a ani velikost výsledných souborů nebude menší. Jde pouze o nový formát optimalizovaný pro nižší latenci a energetickou účinnost. Zjednodušeně v případě JPEG jde o stahování a u JPEG XS o streamování.

Novinka byla představena tento týden skupinou Joint Photographic Experts Group. Ta zároveň říká, že cílem formátu je „streamovat soubory namísto jejich ukládání do smartphonů a ostatních zařízení s omezenou pamětí.“ Kromě toho, že na velkých displejích zobrazuje obsah rychleji a v HD kvalitě, je v hodný také pro stereoskopické streamování VR a také videa vysílána drony a samořídícími auty.

„Snižujeme kompresi, aby došlo k uchování kvality a zároveň tento proces činíme rychlejší při použití méně energie,“ říká ředitel JPEG Tourad Ebrahimi ve svém prohlášení. Podle něj bude komprese nového formátu méně, než u běžného. Zatímco JPEG jsou komprimovány o faktor 10, u XS činí 6. Skupina slibuje „vizuální bezztrátovou“ kvalitu obrázků.

JPEG XS využijí i kosmické agentury

Nová metoda komprese má univerzální formát kódování HDR, který se hodí rovněž pro profesionální video kódování. Přestože zatím není schválena, je skoro jisté, že bude v budoucnu využívána. Je vhodná pro editaci filmů, kosmických snímků (Evropská kosmická agentura již projevila zájem o jeho použití pro přenos videa z kosmických sond) a profesionálních fotoaparátů.

Poté bude podle Ebrahimiho následovat spotřební elektronika jako jsou „samo-řízená auta, virtuální realita, rozšířená realita a bezdrátové spojení mezi multimediálními přístroji, televizemi, monitory a projektory.“

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Je mi 22 let a studuji Tělovýchovu+žurnalistiku v Olomouci. Mezi mé největší koníčky patří sport. Především ale fotbal a posilování. Rád jezdím na kole, plavu a běhám, baví mě i zimní sporty jako lyžování a hokej. Rovněž se zajímám o zdravý životní styl. Pochopitelně se zajímám i mobilní telefony.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat