Obchod Play začíná nabízet lite a GO verze aplikací aktualizováno

Obchod Play začíná nabízet lite a GO verze aplikací [aktualizováno]
2018-04-01T09:35:14+02:00
• 1. 4. 2018
2

Aktualizováno 1. 4.

Google začal nabízet u aplikací jejich Lite verze, respektive je jen doporučoval ke stažení, pakliže jsou v daném regionu dostupné. Nyní tuto sekci rozšířil o svůj program Go, kam zapadají upravené verze aplikací, které jsou vytvořeny tak, aby zatěžovaly hardware smartphonu nebo tabletu co nejméně. I zde bude platit, že se nabídka objeví jen tehdy, pakliže je Go varianta dostupná v dané zemi.

Původní článek 26. 3.

Ne každý má k dispozici výkonné zařízení s dostatečnými specifikacemi, proto instalování všech potřebných aplikací může být komplikovanější. Případně také smartohone nebo tablet nemusí dostačovat z pohledu výkonu. I z těchto důvodů začali vývojáři vytvářet aplikace v takzvané lite edici.

Ve většině případů to znamená, že lite aplikace nabízí jen to nejnutnější, přičemž se vývojáři zaměřili na co nejmenší velikost aplikace a možnosti využívání na slabším hardwaru. Příkladem mohou být třeba odlehčené aplikace Messenger, Skype, Twitter a podobně.

Obchod Play a lite verze aplikací

Pakliže jste chtěli „lite“ aplikaci například Messengeru, museli jste si jej dohledat v Obchodě Play. Nyní ale dochází k jedné drobné změně. Samotná aplikace Obchod Play začíná testovat možnost nabídnutí méně náročné verze té samé aplikace přímo u tlačítka „instalovat“.

lite

Na obrázku výše si můžete všimnout zeleného boxu nabízejícího lite verzi Facebooku, přičemž je uvedena i velikost aplikace. V tuto chvíli se zřejmě jedná o testování takového zobrazování, jelikož ani my jsme nemohli zreprodukovat podobný náhled ani na jednom redakčním zařízení.

Jestli se jedná o test a dopadne dobře, budeme se moci s něčím podobným setkat u aplikací s odlehčenými verzemi. Je zde ještě jedna podmínka v podobě dostupnosti konkrétní „lite“ aplikace v dané zemi. Ne všechny jsou totiž k dispozici globální, některé jsou určeny jen pro rozvíjející se trhy.

Zdroje: androidpolice.com, howtogeek.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ota Navrátil

26. 3. 2018, 10:31

Po delší době konečně přišli s něčím co lidem opravdu pomůže.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat