Prodej tabletů stále klesá, dařilo se jen třem výrobcům

Prodej tabletů stále klesá, dařilo se jen třem výrobcům
2018-02-10T18:39:37+02:00
• 10. 2. 2018

Trh s tablety možná čeká brzký konec, za poslední kvartál roku 2017 zaznamenali výrobci těchto zařízení pokles zájmu o jejich pořízení. Celkově se v meziročním porovnání propadly prodeje o 12 %, dařilo se akorát Amazonu a Huawei. Nepatrný vzrůst zaznamenal i Apple, všichni ostatní prodejci zaznamenali až čtvrtinový pokles.

Propad na konci roku má vliv na celoroční čísla

Trh s tablety si až do podzimu nevedl špatně oproti roku 2016 a držel přibližně podobné hodnoty. Trh s tablety byl naplněn novými výrobky od Applu, Microsoftu, Amazonu, Googlu a dalších výrobců. Představení mnoha novinek však ani nestačilo k devíti procentnímu celoročnímu poklesu, celkem se tedy prodalo na 185 miliónů kusů tabletů. Jenom poslední čtvrtý kvartál roku 2017 zaznamenal dvanáctiprocentní meziroční pokles, a jelikož ve čtvrtém kvartálu jsou největší prodeje, promítlo se toto snížení velice výrazně do statistik za celý rok.

Mezi úspěšné prodejce, kteří dokázali navýšit meziroční prodeje ve srovnání čtvrtého kvartálu roku 2017 se řadí Apple se svým vzrůstem o jedno procento. Druhým nejúspěšnějším prodejcem byl Huawei s navýšením o osmnáct procent, i tak však prodal o necelých deset miliónů zařízení méně. Největší růst zaznamenal Amazon, který přišel již se sedmou generací tabletu Kindle Fire. Dohromady prodali 4,2 milióny zařízení.

Nedařilo se například Samsungu, který prodal o 1,1 miliónů zařízení méně, obdobně na tom bylo i Lenovo, tomu poklesy prodeje o 0,6 miliónu zařízení. Co se týče součtu všech ostatních výrobců, tak tam je pokles dle Strategy Analytics pokles skoro o 8 miliónů kusů.

Zdroj: businesswire.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat