Fototest: Galaxy Note 8 vs. iPhone 7

Fototest: Galaxy Note 8 vs. iPhone 7
2017-09-05T17:00:01+02:00
• 5. 9. 2017

Do redakce se nám dostal Samsung Galaxy Note 8 a ačkoli za pár dní bude představen iPhone 8, rozhodli jsme se udělat porovnání s loňským iPhonem 7. Ten má totiž stále co nabídnout v čele s 12MPx fotoaparátem s optickou stabilizací se světelností f/1.8. Na druhé straně tu pak máme Note 8 s duálním fotoaparátem také s rozlišením 12 MPx. Širokoúhlý (klasický) snímač má světelnost f/1.7, zatímco teleobjektiv pak f/2.4.

Jelikož v redakci nemáme momentálně iPhone 7 Plus, nemůžeme porovnat teleobjektiv. V tomto fototestu se tak budeme zabývat pouze hlavním fotoaparátem Note 8, čemuž odpovídá i následující tabulka. Parametry na papíře nejsou zase tolik rozdílné, přesto má Note 8 na vrch například v lepší světelnosti.

Den

Začneme za denního světla. Na prvním snímku lze pozorovat odlišné nastavení vyvážení bílé. Jako přirozenější na mě působí barevný nádech fotky z Note 8. Další dvě fotky byly pořízeny brzo ráno, kdy slunce je ještě nízko. Note 8 zde viditelně zvolil barevný nádech více do oranžova. Čtvrtý srovnávací snímek pořízený již kolem sedmé hodiny večerní vypadá spíše ve prospěch Samsungu. Jeho fotka má výraznější stíny, zatímco u iPhonu je taková zašedlá.

Note 8 (vlevo) x iPhone 7 (vpravo)

 

 

 

 

Při přiblížení na 100 procent ale vidíme, že detaily jsou na velmi podobné úrovni, ačkoli Note 8 tuto scénu zvládl o něco lépe. Projevuje se také o něco více širokoúhlý záběr Note 8, což lze pozorovat i na další fotce.

 

 

Noc

Ve dne dnes fotí dobře téměř každý telefon. Ta správná výzva přichází za horšího světla. Proto jsem vyrazil vyfotit několik snímků právě v noci. Pokud je k dispozici více světla jako třeba na první fotce, volí Note 8 kratší čas expozice (1/10 s) a vyšší ISO, zatímco iPhone téměř vždy jde cestou delší expozice (1/4 s) a nižší ISO. Levá fotografie, tedy ta z Note má podstatně více detailů a také můžeme pozorovat světlo na stromech podél ulice. Na dalších dvou se projevuje více šumu na fotkách z iPhonu a jeho redukce funguje u Note 8 lépe.

 

 

 

 

Pokud se na tomto snímku zaměříme na výřez, opět vidíme o trochu méně šumu na fotce z Note 8. Toto vyhlazování a odstraňování šumu je znát hodně na další fotce, kde již bylo opravdu málo světla a stromy jsou v podání iPhonu o trochu ostřejší.

 

Všechny snímky si můžete stáhnout najednou zde

Shrnutí

Na to, že oba telefony od sebe dělí jeden rok, není rozdíl zase tak velký. Přesto Note 8 nabídne především lepší redukci šumu a širokoúhlejší objektiv. Oba telefony v denních podmínkách nabízí mírně odlišný barevný nádech fotografií. Zde je ale spíše na vás, který z nich se vám více líbí. Celkově ale nabídne lepší fotoaparát Galaxy Note 8.

HEUREKAApple iPhone 7 32GB na Heureka.czApple iPhone 7 32GBCena od 2 190 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKAApple iPhone 7 128GB na Heureka.czApple iPhone 7 128GBCena od 5 460 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy Note 8 N950F 64GB Single SIM na Heureka.czSamsung Galaxy Note 8...Cena od 7 460 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat