BlueBorne – nové nebezpečí pro zařízení s Bluetooth

BlueBorne – nové nebezpečí pro zařízení s Bluetooth
2017-09-13T21:07:07+02:00
• 13. 9. 2017

Společnost Armis Labs objevila způsob, jak ovládnout zařízení skrze Bluetooth. Způsob ovládnutí přístroje se jmenuje BlueBorne a jeho hlavní problém spočívá v tom, že se útočník může dostat do vašeho zařízení, aniž by se s ním potřeboval nejprve skrze Bluetooth spárovat. Nejnáchylnější jsou pro BlueBorne zařízení s Androidem.

Problém Androidu spočívá především v jeho otevřenosti. Tím, že je na trhu obrovské množství zařízení s různými verzemi tohoto systému, není lehké zabránit šíření BlueBorne. Google vydal bezpečnostní aktualizaci pro Android 6.0 a vyšší. Apple zmiňovanou chybu opravil u iOS ve verzi 10 a Windows již také vydal bezpečnostní záplatu.

Jak bylo zmíněno, BlueBorne se šíří skrze Bluetooth, tj. na krátkou vzdálenost. Jakmile se dostane útočník do prostředí, kde mají osoby zapnutý Bluetooth, může snadno začít šířit malware. Co je však velmi nebezpečné, napadený uživatel ani neví, že se k jeho zařízení někdo připojil. Teoreticky by se tak mohl nebezpečný kód šířit z jednoho zařízení na druhé a uživatelé o tom nebudou dlouho vědět.

Společnost BlueBorne na svých internetových stránkách popsala blíže, jak je možné ovládnout jednotlivá zařízení na různých platformách. Na stejné stránce je možné se seznámit s ohroženými zařízeními, mezi které například patří Samsung Galaxy Tab nebo LG Watch Sport.

Testování zranitelnosti

Společnost Armis Labs stihla vytvořit testovací aplikaci, díky které zjistíte, jestli je vaše zařízení zranitelné. Dokonce umí skenovat okolí a prozradit, jestli jsou ve vaší blízkosti další, kde by mohla být zranitelnost zneužita.

logo-app BlueBorne Vulnerability Scanner by Armis Armis Security Zdarma ANDROID

Zdroje: armis.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat