Zpátky do školy: 4 aplikace pro studenty

Zpátky do školy: 4 aplikace pro studenty
2017-09-04T09:31:00+02:00
• 4. 9. 2017
6

Školní rok právě začíná a je velmi důležité se na něj připravit. Každý má své způsoby, ovšem jedno veškeré studenty spojuje – mobilní telefony. Tentokrát jsme se rozhodli zaměřit se na aplikace, které ocení nejen středoškoláci, ale také vysokoškoláci.

Office Lens

V dnešní době se již řada z nás snaží nahradit klasický papír za mobilní aplikace, díky kterým lze jednoduše poznámky sdílet s dalšími uživateli. Stále se ale mezi námi najdou tací, kteří upřednostňují klasický papír a zaznamenávání poznámek si jinak představit nedokážou.

Každý z nás se jednou dostane do fáze, kdy papír s textem nemůže mít u sebe, například při psaní testu či prezentování. Na tyto problémy se soustředí mobilní aplikace Office Lens, která je dostupná nejen na Android, ale také iOS.

Velmi často se setkávám s takzvanými nepřístupnými dokumenty. S takovým problémem se nejvíce setkávám v učebnách, kde učitel poskytne celé třídě výuku v nesprávném formátu – je buď příliš malý, anebo nečitelný (především pro lidi se zhoršeným zrakem).

Samozřejmě, na trhu existuje hned celá řada skenerů, které disponují optickým rozpoznáváním znaků (OCR). Ty dokáží velmi jednoduše extrahovat zápis z obrazu a převést jej na obyčejný text. Zařízení jsou však často velmi drahá a nejsou příliš komfortní pro přenášení.

Naštěstí tu jsou vývojáři, kteří se snaží nahradit tyto stroje za mobilní aplikace. Skenování pomocí Office Lens je nejen jednodušší, ale také levnější. Office Lens od Microsoftu ke své činnosti využívá fotoaparát vašeho mobilního telefonu, díky čemuž dokáže vytvářet digitální kopie tištěných dokumentů. Po vyfotografování dokumentu pak můžete obrázek oříznout a dále upravovat.

Aplikace je samozřejmě ke stažení zdarma, a to pro operační systém Android a iOS. Office Lens se však pyšní také skvělým a jednoduchým prostředím, tudíž si s použitím poradí i ten největší „lajk“. Apliakce navíc disponuje chytrým průvodcem.

logo-app App Name Developer NEZNÁMÁ ANDROID logo-app Office Lens Developer Zdarma iOS

Dropbox

Velkým pomocníkem pro studenta je jednoznačně samotný internet, kde najde je možné najít takřka každou informaci. Díky internetu studenti nejen ušetří čas, ale také se mohou soustředit na větší množství práce.

Můžeme tedy tvrdit, že technologie je pro studenta přínosem, ovšem zároveň i největším nepřítelem. Pokud bychom se nezaměřili na prokrastinaci (sociální sítě, sledování filmů a podobně), velkým rizikem je pro středoškoláky a vysokoškoláky ztráta dat. Ztratit například závěrečnou práci, na které pracujete celý rok, není úplně ideální situace.

Ke ztrátům může dojít hned několika způsoby – buď je uživatel omylem smaže, anebo dojde k rozbití HDD/SSD. A právě od toho zde máme cloudové (internetové) úložiště. Existuje hned celá řada podobných služeb, od iCloudu až po Google Disk. Na toto téma jsme mimo jiné vytvořili samostatný článek.

Pokud jste student/ka, rozhodně vyzkoušejte službu Dropbox. Díky aplikaci Dropbox máte možnost nahrát různé soubory (dokumenty, fotografie, videa, poznámky) do cloudu a mít je online. Tudíž se k souborům dostanete kdykoli budete potřebovat, a to i v případě, že telefon zapomenete doma. Jediné, co potřebujete pro přístup k souborům, je připojení k internetu.

logo-app Dropbox Dropbox, Inc. Zdarma ANDROID logo-app Dropbox Developer Zdarma iOS

Feedly

Studenti většinou chtějí vědět všechno a také co nejdříve, aby si určitým způsobem drželi náskok a přehled. Jedná se však často o nesplnitelný úkol kvůli neustálým termínům, práci na částečný úvazek, esejím, zkouškám a tak podobně. Na tuto problematiku se soustředí aplikace Feedly.

Jedná se o jednoho z nejlepších agregátorů RSS čteček. Umožňuje totiž sloučit všechny zprávy do jednoho jediného zdroje. Stačí se podívat na zdroje, které chcete sledovat. Následně pak budete získávat oznámení, tedy pokud se objeví nějaká zajímavá informace.

logo-app Feedly Feedly Team Zdarma ANDROID logo-app Feedly - Get Smarter Developer Zdarma iOS

TED

Já osobně se rád učím od slavných lidí, kteří mě nejen fascinují, ale také určitým způsobem motivují a předávají mi nějakou „message“. Proto používám aplikaci TED, kde najdu veškeré potřebné osobnosti a informace. Například, před několika týdny se zde objevila přednáška Elona Muska, který vyprávěl o možné budoucí dopravě napříč L.A.

Pokud vás podobně inspirující osobnosti zajímají, můžete si „appku“ stáhnout ze svého obchodu s aplikacemi – je zdarma.

logo-app TED TED Conferences LLC Zdarma ANDROID logo-app TED Developer Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Vojtěch Hořánek

4. 9. 2017, 10:41

Máte tam Office Lans

David Pilař

4. 9. 2017, 12:20

Opraveno, díky za upozornění

Co to jako má znamenat:
„…poradí i ten největší „lajk“…“,
„…předávají mi nějakou „message“…“?
To už jsme na tom s jazykem opravdu tak uboze?

Zdeněk Koutský

VIP 4. 9. 2017, 10:37

Jedná se o hovorové výrazy, které jsou v uvozovkách. Co je tedy špatně?

Hovorové, ano?
Hovorové výrazy v českém textu si představuji trochu jiné, když už je potřeba někde hovorového výraziva.
Mluva dnešní mládeže je hrozná.

trefné

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat