Xiaomi Mi Air – „levný“ soupeř pro MacBook recenze

Xiaomi Mi Air – „levný“ soupeř pro MacBook [recenze]
2017-08-13T09:30:33+02:00
• 13. 8. 2017
8

Společnost Xiaomi je známá tím, že se jí podařilo dostat velmi rychle mezi nejznámější výrobce mobilních zařízení nejen na činském trhu. Mnohdy je jí vyčítána přílišná podobnost produktů s cupertinským gigantem známým pod názvem Apple. Tuto podobnost u mnohých zařízení nelze popřít a společně se dnes podíváme na Xiaomi Mi Air.

Jelikož sám jsem uživatelem ekosystému od Applu, rozhodl jsem se porovnat Mi Air s mým MacBookem a MacBookem kolegy. Můj je novější série, konkrétně rok 2016. Kolega naštěstí vlastní model o rok starší a na něm se můžete sami přesvědčit, jak moc jsou si obě zařízení podobná.

Obsah balení

Už když držíte krabici v ruce, je vám jasné, že u Xiaomi se prostě a jednoduše někomu nechtělo přemýšlet. Stejný design, nápad i rozvržení umístění. Pokud se pak podíváte na přiložený adaptér, menší odlišnosti najít lze, nicméně se nejedná o markantní rozdíly. Kupodivu adaptér Xiaomi je o mnoho lehčí – zde se bojím, co bylo vynecháno. Samozřejmostí je pak příručka. Notebook se dováží z Číny, a tak očekávat od adaptéru podporu českých zástrček nemůžeme.

  

Hardware a výkon

Bohužel se setkáte s procesorem Intel Core M3 (2,2 GHz, Intel HD Graphics 515), což způsobí menší potíže, o nich si řekneme za chvilku. Pod šasi najdeme též 128GB SSD – start systému je tudíž velmi rychlý a práce v něm též, 4GB operační paměť je však na dnešní dobu uboze málo.

Co potěší, je možnost rozšíření úložiště o další SSD. Při práci se díváte na velmi kvalitní 12,5palcový IPS panel o rozlišení Full HD. Xiaomi Mi Air pak disponuje porty USB 3.0, USB C, HDMI a 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Bohužel u výkonu se nachází zásadní problém. Ačkoliv se může procesor Intel Core M3 zdát jako dostatečný, což v mnoha ohledech opravdu je, narazí uživatel na problémy s chlazením. Notebook je tichý, ale chlazení není dostatečné. Spodní část se velmi rychle zahřeje už jen spuštěním prohlížeče a nedoporučuji následně položit zařízení například na holou kůži – spodní kryt se zahřívá opravdu hodně.

S tím souvisí i plynulost systému. Jak jistě chápete, pokud se procesor přehřívá, je nucen běžet na menším taktu, a tudíž nedosahuje možností, s nimiž by mohl být uživatel plně spokojen. Tuto vadu v podstatě hodnotím jako největší chybu Xiaomi Mi Air.

Software a kamera

K softwaru nelze moc říci. Jako systém je předinstalován Windows 10 Home. Pokud vám tak nevadí poněkud delší (10 vteřin) otevírání dokumentů, pak nebudete mít problém. Co se kamery týká, jedná se o běžnou kameru notebooku s HD rozlišením. Pro hovory po skypu je dostačující a nemám k ní připomínky.

Dílenské zpracování

Samotný nadpis už vám jistě napověděl, kde výrobce bere svou inspiraci. Bohužel musím říci, že té inspirace bylo dost, ale Xiaomi hledalo na nesprávném místě. Místo pokusu o vytvoření zdánlivě kvalitní kopie MacBooku se dočkáte poměrně běžně vypadajícího notebooku. Nicméně musím říci, že některé aspekty zařízení překvapily.

Je sice hezké, že výrobce nedal na zadní stranu displeje své logo, což vypadá při nejmenším zajímavě, nicméně logo na zařízení být musí. Naneštěstí bylo logo umístěno pod displej, kde sice máte k dispozici kvalitní Full HD rozlišení, ale stále se jedná o poměr 16:9. Což v konečném důsledku dovolí uživateli koukat na displej, pod nímž je velký tlustý rámeček s logem – MacBooky pak mají poměr 16:10.

   

Tenké zařízení Mi Air rozhodně je, ale jak už jsem zmínil výše, pasivní chlazení není dostačující. Musím ocenit i váhu, kterou zařízení disponuje a možnost přenášení jednou rukou bez větších problémů. To jistě potěší většinu uživatelů.

Z fotek nevypadá klávesnice nijak valně. Naštěstí mohu říci, že podsvícení kláves funguje skvěle. V noci tak můžete nerušeně pracovat i ve tmě a perfektně vidíte na klávesy. Menší neduh může být fakt, že podsvícení má pouze 2 stavy – zapnuto / vypnuto.

Za zmínku jistě stojí panty spojující displej s hlavní hardwarovou částí Mi Air. Panty jsou tuhé, kvalitní a i přes to, že jsem nebyl ani zdaleka první, kdo měl zařízení v ruce, byly absolutně v pořádku.

 

Najdi rozdíl

Ještě než přejdeme k další kapitole, podařilo se mi poměrně dobře zrychlit určité detaily, jež spolu MacBook 2015 a Mi Air sdílí. Je na první pohled poznat, o jaké zařízení se jedná. Nicméně podívejte se blíže na panty pod displejem a na malé ochranné rámečky okolo displeje samotného. Rozdíly jsou opravdu minimální.

Výdrž baterie

Tato kapitola je vždy trnem v oku u většiny dnešních přenosných zařízení. Ideálně by měl notebook vydržet 8-10 hodin, tedy po běžnou pracovní dobu. Mi Air v tomto ohledu nezklame, pokud se ke spotřebě budete chovat uvážlivě – nedoporučuji například používat jako primární prohlížeč Chrome.

Pokud se bavíme o tom, že budete celý den otevírat dokumenty nebo číst emaily, pak se můžete dostat bez problémů na oněch 10 hodin. Mnohem pravděpodobnější je však scénář, kdy bez potřeby připojení se k elektrické síti notebook vydrží 6 hodin, což je dle mého doba adekvátní pro pracovní i studentské účely.

Shrnutí a závěr

Je velmi těžké u takového zařízení shrnout zkušenosti a dojmy, už jen z důvodu přílišné inspirace jiným výrobcem. Xiaomi si dalo záležet na určitém odlišení, nicméně při pohledu na detaily vidíte téměř 100% podobnost.

Výrobce si dal záležet na použití kvalitních materiálů jako kov, nebo se snažil dodat uživateli kvalitní displej s Full HD rozlišením. Když se opravdu objektivně podívám na Mi Air jako takový, čekal bych jeho cenu o 25 % nižší, než aktuálně je. Pokud si odmyslíte onu inspiraci, musím uznat, že Mi Air vůbec není špatné zařízení a pro studentské účely plně dostačující.

Pro běžné brouzdání po internetu, hraní prohlížečových her, manipulaci s dokumenty a používání méně náročných aplikací je Mi Air od Xiaomi perfektní a bohatě tak bude sloužit méně náročnému uživateli. Už nyní se těším na recenzi mladšího sourozence, který disponuje lehce vylepšeným vybavením. Uvidíme tedy, zda výrobce s novým modelem udělá pokrok, nebo se bude pouze snažit udržet při životě svou poměrně novou produktovou řadu.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Mi Air pro účely této recenze děkujeme obchodu Xiaomimobile.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Lucka Navrátilová

13. 5. 2019, 12:11

Pokud za něj nechcete dávat úplně tolik, tak doporučuji se podívat na stránky macbookarna .cz, já jsem si teda přímo v Brně, na Lidické koupila macbook za super cenu, vsice bazarový, ale s roční zárukou.

Anetka Prášilová

12. 5. 2019, 14:21

No to asi určitě má, ale také má daleko vyšší cenovky…

Lucka Navrátilová

10. 5. 2019, 10:35

No tak jestli přemýšlíte takhle, tak doporučuji určitě jít do macbooku, má daleko lepší uživatelské prostředí, a taky mnohem lepší výkon.

Anetka Prášilová

9. 5. 2019, 14:32

Dobrý den, rozhoduji se mezi klasickým ntb, a macbookem, jaké jsou vaše zkušenosti?

na geekbuying aktuálně i5 verze za cca 15k, sklad v Hong Kongu

asi to není špatné zařízení, ale 4GB RAM je fakt mimo, zvlášť pro dnešních cenách pamětí. škoda, jinak bych těch i příplatek o něm i uvažoval

Ondřej Láznička

17. 8. 2017, 7:00

Cenu nejspíš neuvedli protože ho ten obchod ani neprodává protože jsem ho v nabídce nenašel…

Emil Sedláček

13. 8. 2017, 18:54

Jak můžete psát o levném notebooku a neuvést cenu? Odkaz do nějakého obchodu taky není nikde uveden. Když už dekujete někomu za zapůjčení zařízení k recenzi tak uveďte k dotyčnému odkaz.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat