Sony Xperia XZ Premium – tradice se setkává s inovací recenze

Sony Xperia XZ Premium – tradice se setkává s inovací [recenze]
2017-07-07T07:55:24+02:00
• 7. 7. 2017

Nebylo by to Sony, aby každý půlrok nepřineslo nový top model. Letos tomu nebylo jinak, a tak jsme se v únoru dočkali představení Xperie XZ Premium. Ačkoli v názvosloví se asi ztratil už i samotný výrobce, přídomek premium naznačuje, že se má jednat o to nejlepší. Výbava při pohledu do specifikací je opravdu vynikající, bude to ale stačit? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Konstrukce

Když jsem poprvé uchopil novou Xperii do ruky, velmi mě překvapila její velikost. Jedná se totiž vzhledem k úhlopříčce pouhých 5,5 palce o opravdu velký telefon. A nejen to, telefon je také těžký. Váží 195 gramů, takže o něm v kapse budete vědět. Trend letošního roku, kdy se výrobci snaží rámečky co nejvíce zmenšit, v Sony tak trochu přehlížejí.

Nyní se naskýtá otázka, zda je to dobře nebo špatně. Osobně si myslím, že je velká škoda, že se výrobce nepustil do nějaké větší obměny designu. Tento stejný totiž vídáme prakticky již od roku 2013. Velké rámečky nad a pod displejem jsou sice osazeny kvalitními hlasitými reproduktory, přesto mohly být menší. Dále se tam totiž nenachází nic dalšího, žádná čtečka otisků prstů nebo hardwarová/senzorová tlačítka.

Na druhou stranu díky širokým rámečkům lze telefon dobře a pevně držet v režimu na šířku. Svoji výhodu to určitě má i z důvodu odolnosti, telefon nedopadne třeba přímo na zahnuté sklo, jako se tak může stát u Galaxy S8. Své příznivce si tak tradiční design určitě najde.

Zpracování je jinak velmi kvalitní. Jak na čelní, tak na zadní straně se nachází sklo Gorilla Glass páté generace. Sklo pak velmi dobře poslouží jako zrcadlo, zvlášť u stříbrné varianty. Rám je potom vyroben z hliníku. Levý a pravý bok je však osazen plastem. Právě na levém boku se pak nachází slot na SIM karty a microSD kartu. Z nepochopitelného důvodu se však ihned po jeho otevření začne telefon restartovat.

 

Čtečka otisků prstů je již od modelu Z5 umístěna na boku a řekl bych, že se nijak nezměnila. Její přesnost je stále stejná a bohužel není úplně spolehlivá. V porovnání třeba s iPhonem 7, má Sony co dohánět. Za nižší přesnost však může možná i její menší plocha. Čtečce také velmi vadí jen trochu vlhké prsty, se kterými jsem bez problémů právě zmíněný model od Applu odemkl.

Voděodolnost je u telefonů Xperia a nejen u nich již takový standard, a tak nechybí ani u dnes recenzovaného modelu. Certifikace IP68 slibuje možnost ponořit telefon do hloubky 1,5 metru po dobu maximálně 30 minut. Díky přítomnost tlačítka fotoaparátu pak můžete teoreticky fotit pod vodou.

4K displej

Jednou z hlavních předností nové Xperie je displej s rozlišením 4K (3840 x 2160). Sony je jeden z výrobců, který odmítá vyšší rozlišení než FullHD a ještě poslední model XZ měl právě zmíněné rozlišení. Na podzim 2015 se sice objevila vlaštovka v podobě Xperie Z5 Premium také se 4K displejem, tento model však moc populární nebyl a byl to spíše takový pokus. Nyní Xperia XZ Premium přichází s tímto vysokým rozlišením v plné parádě navíc s HDR.

Rozdíl mezi QHD a 4K je v praxi zanedbatelný. Své uplatnění vysoké rozlišení najde především pro virtuální realitu a je škoda, že v tomto směru nevyrábí Sony nějaký VR headset. Zobrazovací panel typu IPS má úhlopříčku 5,5 palce a neuvěřitelnou jemnost 807 PPI. Na displej je opravdu radost pohledět, a pokud si pustíte 4K HDR video, je to fenomenální podívaná. Jen takového obsahu zatím moc není. Pochválit musím také vynikající viditelnost na přímém slunečním svitu.

Podání barev je ve výchozím stavu nastaveno na standardní režim, který nabízí dle mého pohledu ideální škálu barev. Nastavit lze ale i super živý režim, který má vyšší kontrast a barvy podobné AMOLED panelům. Nakonec je zde ještě profesionální režim, který odpovídá škále sRGB a má na pohled vcelku vybledlé barvy. V nastavení pak lze dále upravit vyvážení bílé a aktivovat režim pro rukavice. Díky němu můžete telefon ovládat v rukavicích. Možnost dvojím ťuknutím na obrazovku probudit zařízení bohužel chybí.

Výkon

Sony osadilo novou Xperií tím nejlepším na trhu – Snapdragonem 835. Proto to také telefonu od představení na trh trvalo přes tři měsíce, dodávky tohoto procesoru byly zpočátku omezené. Je ale rozhodně dobře, že si výrobce počkal. Výkonu je vskutku na rozdávání a výsledky z benchmarků můžete vidět v tabulce níže.

Operační paměť nabízí dostatečnou velikost 4 GB. Tato hodnota mi přijde zcela dostačují. Vnitřní úložiště pak nabídne 64 GB. V obou případech je k dispozici slot na paměťové karty microSD. V Česku se prodává dual SIM verze, kdy můžete vložit buď microSD kartu a nebo druhou SIM kartu do téhož slotu.

V oblasti konektivity jistě potěší nejmodernější Bluetooth 5.0. Dále je již výbava na top model vcelku standardní. Připojení k internetu je možno buď přes WiFi sítě 802.11 a/b/g/n/ac, nebo přes mobilního operátora za pomocí GSM, 3G nebo LTE kategorie 16, které podporuje všechna česká pásma a jeho maximální rychlost stahování činí 1 Gbit/s.

Baterie

Xperia XZ Premium dostala do vínku akumulátor o kapacitě 3230 mAh. To je již taková standardní velikost. Nabíjení je pak velmi rychlé díky přítomnosti technologie Quick Charge 3.0. Ve výsledku jsem byl z výdrže baterie nadšen. Dlouho jsem neměl v rukou telefon s tak dobrou výdrží baterie. Hrál jsem si třeba několik hodin s foťákem a super zpomalenými záběry, a přesto ubylo pouhých pár procent.

Při plném nasazení s aktivními GPS na pozadí, daty a automatickým jasem jsem zcela bez problému zvládl jeden den. Ba co víc, pokud jsem vypnul lokační služby a jas měl nastaven na poloviční, dostal jsem se skoro na dva dny. Doba zapnutí obrazovky, kdy jsem telefon používal na všechno možné, se mi běžně pohybovala kolem 4-5 hodin.

 

Specifikace Xperia XZ Premium

  • Displej: 5,46″ 4K (3840 x 2160) HDR IPS, Gorilla Glass 5
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, 64-bit, osmijádrový (4 x 2.45 GHz, 4 x 1.9 GHz)
  • Paměť: 4 GB RAM
  • Úložiště: 64 GB, microSD až do velikost 256 GB
  • Fotoaparát
    • zadní: 19 MPx (f/2.0)
    • přední: 13 MPx
  • Operační systém: Android 7.1.1
  • USB 3.1 (Type-C), Bluetooth 5.0 (aptX), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC
  • 4G LTE, VoLTE a WiFi volání, GPS, GLONASS, BeiDou
    • GSM GPRS/EDGE (2G)
    • UMTS HSPA+ (3G)
    • LTE (4G) Cat16 s gigabitovými rychlostmi
  • rozměry: 156 x 77 x 7,9 mm, 195 gramů
  • Čtečka otisků prstů, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity senzor
  • Baterie: 3230 mAh, Quick Charge 3.0

Systém

Operačním systémem je jak jinak než nejnovější Android ve verzi 7.1.1. Sony je výrobce s velmi dobrou softwarovou podporou, a tak si myslím, že novinka se možná dočká ještě Android 9. Samotný systém je pak vcelku čistý a žádné razantní úpravy ve stylu MIUI zde nečekejte. Pochválit musím také vynikající optimalizaci. Odezva systému je bleskurychlá a stabilita perfektní.

  

Trochu překvapením je předinstalovaná klávesnice SwiftKey, protože Sony vždy dávalo do Xperií svoji klávesnici, která je dnes dokonce i v Play Storu. Krom SwiftKey nalezneme v zařízení i několik dalších aplikací jako Amazon Shiping nebo AVG Protection.

  

Můžete si také měnit a doinstalovat další schémata, která změní softwarová tlačítka na displeji a další grafiku systému. Zaujala mě také funkce Ochrana baterie, která se naučí, kdy telefon nabíjíte, a poté v tomto časovém úseku bude nabíjet baterii pomaleji. To zajistí její delší životnost bez ztráty kapacity.

Nový fotoaparát

Specifikace fotoaparátu má nová Xperia XZ Premium velmi dobré. Jedná se o zcela nový senzor s názvem Motion Eye s možností zaznamenávat super zpomalený pohyb. Než se ale dostaneme k videu, povíme si něco o fotkách. Maximální rozlišení v poměru 4:3 se zastavila až na 19 MPx. To je sice o něco méně než u předchůdce, stále je to ale o dost více než u konkurence. Ta má totiž ve většina případů 12 MPx.

Rozlišení je tedy sice vyšší, bohužel u světelnosti tomu tak není. Ta má hodnotu pouze f/2.0, což je v porovnání s konkurencí docela málo. Stejně jako u předchůdce je i zde speciální RGBC-IR senzor (RedGreenBlueClear – InfraRed) pro nastavení vyvážení bílé, což má zajistit realistické podání barev. K dispozici je také laserové ostření.

Jako výrazný nedostatek ale považuji absenci optické stabilizace. Při nahrávání videa poslouží velmi dobrá softwarová pětiosá stabilizace, kdy rozdíl mezi optickou poznáte pouze při velkých otřesech. Pětiosá stabilizace je dostupná pouze při nahrávání 1080p videí, v rozlišení 4K si musíte vystačit s tříosou.

Kde ale OIS výrazně chybí, je při focení za horších světelných podmínek. Zde dnešním telefonům tato funkce umožňuje nastavit delší expoziční čas. A tak výkon fotoaparátu v šeru a v noci není úplně ideální. Po dlouhé době se ke mně dostal telefon, se kterým jsem za těchto podmínek vyfotil rozmazané fotky (tedy pohybem rozmazané, a to fotím stále stejně se všemi telefony). Zkrátka a jednoduše, konkurence ve stejné cenové hladině je dále.

 

 

 

 

Výsledné snímky za dobrého světla jsou ale velmi dobré. Chválím realistické podání barev, velký dynamický rozsah a vynikající makro snímky. S úbytkem světla ale začínají barvy mírně splývat. Přední fotoaparát má 13 MPx a snímky jsou dostatečně kvalitní na selfie.

Velice mě pak zarazili artefakty vzniklé při focení na přímém slunečním svitu. Pravděpodobně zde dochází ke špatnému lomu světla na snímač, což ve výsledku způsobí zelené čáry, které můžete vidět na fotkách níže. Při dvoutýdenním testování, kdy fotím všechno možné, jsem na tento problém naštěstí narazil jen u celkem asi tří fotografií pod specifickým úhlem ke slunci.

 

Samotná aplikace fotoaparátu by si již zasloužila obměnu. Tím mám především na mysli fakt, že nahrávání videa ve 4K rozlišení je oddělené jako samostatná aplikace. Pokud se tedy přepneme jen do nahrávání videa, je zde možné nastavit maximálně rozlišení FullHD. Pro 4K musíme udělat vždy několik kliknutí navíc. U první Xperie, která natáčela ve 4K, jsem toto chápal. Dnes toto omezení již netoleruji.

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii na Google Fotkách

Super zpomalené záběry

Největší novinkou možná i celé nové Xperie jsou tzv. super zpomalené záběry. Zařízení dokáže nahrávat videa při 960 snímcích za sekundu, což je vskutku úctyhodné. Dnešním maximem bylo 240 fps.

Bohužel má tato funkce své omezení. Integrace si vyžádala nutnost samostatné DRAM paměti přímo ve fotosenzoru. Ta má kapacitu pouze 128 MB. Kvůli tomuto faktu lze nahrávat při 960 fps vždy pouze 0,2 sekundy. Na delší záznam nemá čip jednoduše kapacitu. Pak je nutné nechat senzor zpracovat tato data zhruba tři sekundy a znova můžete zpomalovat. Ve výsledku po zpomalení dá ale oněch 0,2 sekundy zhruba 6 sekund.

Z pochopitelných důvodů je také třeba dostatek světla. Rozlišení výsledného klipu činí 720p. Přesto jsem si s touto funkcí velmi pohrál a dost se mi zalíbila. Občas je tedy vcelku náročné vychytat správný moment zpomalení, časem se to ale naučíte. Ukázku záběrů můžete vidět na videu výše.

Zhodnocení

Pokud se vám nelíbí současný trend tzn. bezrámečkových telefonu, jako třeba Galaxy S8 nebo LG G6, bude nová Xperia skvělá volba. Nabízí tradiční design s aktuálními vnitřnostmi. Dostanete tak ten nejrychlejší procesor na trhu, skvělé zpomalené záběry, vynikající 4K displej a v neposlední řadě také velmi dobrou výdrž baterie. Xperia XZ Premium je radost používat, jedná se o rychlý a spolehlivý telefon. Dlouho se ke mně nedostal tak bezproblémový telefon, který je radost používat.

Nic ale není dokonalé. Fotoaparát mezi absolutní špičku nepatří, především postrádá optickou stabilizaci. Čtečka otisků prstů je ve srovnání s konkurencí také trošku horší. Jak jsem již zmínil, design Xperií buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do první skupiny, Xperii XZ Premium vám bude skvěle sloužit a za 20 tisíc korun dostanete opravdu to nejlepší od Sony. Pokud se vám ale zkrátka a jednoduše velké rámečky nad a pod displejem nelíbí, tak si poohlédněte třeba po Galaxy S8 nebo LG G6.

Klady

  • Vynikající 4K displej
  • Velmi kvalitní zpracování
  • Revoluční funkce v odvětví – video při 960 fps
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Odladěný systém v aktuální verzi

Zápory

  • Neuspokojivý výkon fotoaparátu za šera a v noci
  • Super zpomalené videa (960 fps) nahrávají pouze 0,2 s
  • Čtečka otisků prstů není tak spolehlivá
  • Dost předinstalovaných aplikací jako Amazon Shopping a další
HEUREKASony Xperia XZ Premium Dual SIM na Heureka.czSony Xperia XZ Premium...Cena od 9 378 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASony Xperia XZ Premium Single SIM na Heureka.czSony Xperia XZ Premium...Cena od 6 990 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat