Playlisty na Spotify dokazují, jak moc jste „tajně“ sledováni

Playlisty na Spotify dokazují, jak moc jste „tajně“ sledováni
2017-06-18T13:21:15+02:00
• 13. 6. 2017
3

Švédská hudební streamovací služba Spotify si pro své předplatitele připravila zbrusu nový playlist, jenž se zaměřuje na oblíbené skladby z letních časů. Je skvělé mít vždy u sebe seznam plný oblíbených skladeb, ovšem lehce znepokojující je fakt, kolik si toho o vás Spotify pamatuje.

Počítače nikdy nezapomínají

Služba již nabízí několik desítek různých playlistů, jež jsou založeny právě na vašem vlastním poslechu: Your Daily Mix vám například přináší řadu různých skladeb, které se však liší svým žánrem. Discover Weekly je pak playlist nabízející zcela novou hudbu, a to na základě toho, jaké skladby (žánr) posloucháte nejvíce. Dalším seznamem je Your Top Songs 2016, zde najdete vaše oblíbené skladby od roku 2016.

Tato zcela nová úroveň personalizace je jen skvělým důkazem toho, jak dokáží dnešní algoritmy pracovat v praxi. Spotify odvádí opravdu perfektní práci, která vám pomůže vylepšit své hudební zážitky.

Ovšem tyto pocity zažíváte pouze do chvíle, než si uvědomíte, kolik toho o vás Spotify ve skutečnosti vlastně ví. Například, kdy se v playlistu Summer Rewind objeví skladba Butterfly od skupiny Crazy Town. V tu chvíli zjistíte, že jste skladbu poslouchali přesně před třemi lety.

Vše vás ve finále nabádá k tomu, abyste zjistili, kolik vašich informací, historie vyhledávání, provedené nákupy, a mnoho dalšího o vás Spotify ve skutečnosti ví a jak s daty hospodaří. To samozřejmě nezjistíte, tedy alespoň nyní ne. Algoritmy pracují tak účinně v zákulisí, že v okamžiku, kdy si jich všimnete, můžete se cítit trochu zvláštně.

Zdroj: techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Gordon Freeman

13. 6. 2017, 11:59

of course captain obvious…

Spotify se svými algoritmy mě netrápí. Jedná se o hudbu. Ale jak tady kolega zmínil daleko více bychom se měli obávat pánů jako je Google respektive Facebook. První zmiňovaný o nás co využíváme jeho služeb ví už příliš. Jsme v zajetí technologií

Joosi Vozár

13. 6. 2017, 8:29

tieto algoritmy Spotify fungujú stále, každý týždeň predsa ponúkajú Discover Weekly vygenerované z vypočutých skladieb ;) a koniec koncov, nie je tomu až tak dávno, čo si ľudia sami a dobrovoľne uchovávali zoznam vypočutej hudby cez Last.fm
strašidelnejšie pôsobí uchovávanie histórie v Google účte, keď človek vidí, že všetko čo urobí v Chrome alebo na mobile s Androidom, mu zostane aj v účte :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat