Gear 360 2017 – novější model neznamená nutně lepší recenze

Gear 360 2017 – novější model neznamená nutně lepší [recenze]
2017-06-26T07:00:04+02:00
• 26. 6. 2017

Samsung letos představil po boku Gear VR již druhou generaci 360stupňové kamerky, která pro toto zařízení umí vytvářet obsah. Vloni jsem testoval první generaci Gear 360 (recenze), a tak jsem byl letos o to více zvědavý, zda byly chyby opraveny v nové generaci. Pojďme se tedy podívat, jak na tom Gear 360 (2017) vlastně je.

Konstrukce

Bohužel hned na začátku zmíním, že nová generace si minimálně dle specifikací neklade být to nejlepší na trhu a v mnohých ohledech je horší než generace předchozí. To má ale za následek jeden zásadní faktor a tou je nižší cena.

Tělo zařízení již v lecčem napoví, že dostupnost pro běžné uživatele je v letošní generaci důležitější. Kamerka je totiž o dost menší a lehčí. Přepracována byla mírně také konstrukce. Zatímco vloni byla samotná kamerka v podstatě jen koule, ke které se připojoval dodávaný mini stativ, novinka má protáhlé tělo. Díky tomu se dá mnohem lépe držet.

 

Potěšujícím faktem je také přemístění tlačítka pro start nahrávání z vrchu na bok. Je tak mnohem přístupnější. Hned pod tímto tlačítkem se také nachází maličký PMOLED displej. Ten slouží především pro indikaci režimu a také třeba toho, kolik minut již natáčíte. Režimy lze pak přepínat tlačítkem na boku nebo samozřejmě v telefonu přes aplikaci, ale o tom až později.

Vespod se pak nachází univerzální otvor na připevnění ke stativu. Horní stranu krom samotných kamer doplňuje několik LED diod. Ty slouží k indikaci, zda je zrovna nahráváno a jakou kamerkou. Nemusíte totiž nahrávat nutně ve 360 stupních, lze totiž nahrávat třeba pouze jednou čočkou. Oceňuji pak využití nejnovějšího standardu v podobě USB-C konektoru, bohužel je ale standardu USB 2.0. To znamená, že je přenos dat do počítače pomalý.

 

V balení pak stejně jako vloni dostanete sáček pro bezpečné přenášení kamerky. Navíc také dostanete poutko, které má na svém konci umístěn gumový kroužek. Do toho když kamerku umístíte, bude mnohem lépe na daném povrchu držet.

Kamerka disponuje stupněm odolnosti IP53, tedy částečné krytí proti prachu a proti vodě. Voda však musí stříkat na přístroj v úhlu 60° vertikálně, v množství 10 litrů za minutu a při tlaku 80–100kN/m2 po dobu nejméně 5 minut. V praxi tedy přímé polití vodou nebo potopení by pravděpodobně znamenalo zničení.

Fotoaparát

Nyní se již dostáváme asi k tomu nejdůležitějšímu bodu tohoto zařízení. Zde došlo oproti loňské generaci ke značnému zhoršení. Dva fish-eye CMOS snímače s rozlišením 15 MPx a světelností f/2.0 byly nahrazeny CMOS snímači s rozlišením pouhých 8,4 MPx a světelností f/2.2. Kvůli tomuto faktu si tak nebudete moci dopřát kvalitní fotografie v rozlišení 30 MPx, nýbrž jen v 15 MPx. Nyní si možná říkáte, že 15 megapixelů je přeci stále dost. Jenže pro 360stupňové fotky to není dostatečné, v prohlížeči totiž vždy zobrazujete jen výřez této fotky.

 
Takto vypadají nezpracované fotky

Rozlišení nahrávaného videa zůstalo zachováno a je jím pořád 4K. Rozlišení je dokonce o trošičku vyšší než u loňského modelu – 4096 x 2048 oproti 3840 x 2160. Co je ale kámen úrazu, je počet snímků za sekundu. Je to totiž letos pouze 24 snímků za sekundu, a to je málo. Pokud budete video chtít použít ve virtuální realitě, zkrátka nebude vypadat tak dobře.

Krom 4K máte možnost natáčet ještě v rozlišení 2880 x 1440 při 30 snímcích za sekundu, nebo dokonce v 2560 x 1280 při 60 snímcích. To už je ale nízké rozlišení. Oproti předchůdci je tedy rozlišení a i kvalita nahraného videa o trochu horší. Na druhou stranu je stále vcelku dostačující. Navíc Galaxy S8, která je mířena jako zobrazovací panel v Gear VR, má stejně „jen“ QHD displej.

 
Takto vypadají zpracované slepené fotky, které již sociální sítě správně zobrazí

Mimo to lze natáčet i pouze jedním ze dvou snímačů, což je vcelku vítaná možnost. Díky tomu získáte velmi široký záběr podobný záběrům z kamerek Go Pro. V tomto režimu lze nahrávat maximálně ve FullHD při 60 snímcích za sekundu.

Pro nahrávání je stejně jako vloni použit kodek H.265 (HEVC). Editor na počítači pak ale po nutném zpracování všechna videa stejně převede na klasický kodek H.264. Přesto nahrávání do zmíněného kodeku chválím, ušetříte tím totiž až dvakrát prostoru na paměťové kartě microSD.

Více testovacích snímků v slepené podobě si lze pohodlně prohlídnout zde na Google fotkách.

Letošní generaci se také naučila několik nových funkcí. První z nich je možnost živě vysílat buď na YouTube nebo na Facebook. Tento livestream lze však vysílat pouze v rozlišení 2K, což je málo. Zajímavě je v aplikaci také řešeno pozvání lidí ke sledování – je jim nutné zaslat odkaz přes SMS.

Další novinkou je možnost fotit v HDR. Tento režim se mi velmi osvědčil, a ačkoli vyfocení takové fotografie zabere asi tři sekundy, stojí to zato. Dynamický rozsah je díky tomu mnohem větší než při normální režimu focení. K dispozici je pak také režim „video lopping“, kdy kamerka neustále nahrává posledních 5 minut, a jakmile natáčíte déle, přepisuje začátek. Interval nahrávání lze samozřejmě měnit.

Software

Ke zpracování fotek a videí či ovládání je dostupná aplikace Gear 360 pro telefony. Tu ale nutně nepotřebujete, vše se dá nastavit i přímo na zařízení. Je ale velmi dobré ji mít po ruce, umožňuje pokročilá nastavení a live stream. Kompatibilita je ale dost omezená. V současné chvíli je dostupná pro několik Samsung telefonů s Androidem (Galaxy S8, S8+ S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge, A5/A7(2017) a pak pro systém iOS (iPhone 7, 7+, 6s, 6s+, SE s iOS 10).

 

   

Jenže je trochu škoda, že aplikace na iOS není tak vyladěná a nemá všechny funkce.  V současné chvíli ale nemá možnost živého vysílání, při nahrávání videa nevidíte, co nahráváte, a nakonec asi to nejhorší. Kamerka se po určité době odpojila/vypadla a bylo nutné ji znovu spárovat. Aplikace také není moc stabilní a občas při prohlížení fotek spadla. Věřím, že postupnými aktualizacemi ale její neduhy zmizí.

Zkoušel jsem totiž i aplikaci na Androidu a to je zcela jiná liga. Tato aplikace funguje zcela bez problémů a i proces párování je mnohem jednodušší a spolehlivější.

   

Krom toho můžete zpracovávat video i v počítači díky programu Gear 360 Action Director. Ten je dnes dostupný pro Windows a Mac. Program je ale skoro úplně stejný jako vloni. Změnila se jeho ikonka a přibyly dvě sociální sítě k exportu – čínské YouKu a Samsung VR.

Samotný editor Gear 360 Action Manager byl vyroben společností Cyberlink. Práce s ním je však velmi těžkopádná a nejedná se zrovna a nejrychlejší program. Jeho možnosti jsou navíc velmi omezené, zvládne v podstatě jen seřadit videa za sebou, přidat nějaký titulek a dát hudební skladbu pod celé video. Nelze ani specifikovat, kdy bude hudba začínat.

Potěší aspoň možnost z něj přímo exportovat na sociální sítě (YouTube, Facebook a dvě výše zmíněné), a to v nejvyšší kvalitě 4K v kodeku H.265. Pokud budete video exportovat do počítače, program k němu přiřadí správná metadata, a tak je možné jej pak nahrát na YouTube, který jej správně zobrazí.

Zhodnocení

Oproti loňské verzi chválím rozšířenou kompatibilitu s více Samsungy a s iPhony. Jen škoda, že momentálně není aplikace na iOS moc použitelná. Letošní Gear 360 si sice pohoršil v kvalitě snímačů, na druhou stranu je díky tomu levnější. Konstrukce je také trochu odlišná a řekl bych, že více optimalizovaná pro komfortnější ovládání. Potěší také několik nových funkcí jako je pořizování HDR fotek a živé vysílání.

Pokud tedy chcete 360stupňovou kamerku, nejedná se o vůbec špatnou koupi. Silným konkurentem ale bude loňská generace, která se nyní prodává za úplně stejnou cenu, a to za 7 tisíc korun. Teď je již jen na vás, po které sáhnete, každá má své pro a proti.

Klady

  • širší kompatibilita než u loňského modelu
  • nižší cena než u loňského modelu
  • více funkcí než u loňského modelu
  • menší velikost

Zápory

  • horší optika
  • nižší rozlišení
  • pouze USB 2.0 typu C

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat