Google Lens – když se zkříží fotoaparát s umělou inteligencí

Google Lens – když se zkříží fotoaparát s umělou inteligencí
2017-05-17T23:48:46+02:00
• 18. 5. 2017
1

Jaké to je, když se spojí fotoaparát smartphonu a umělá inteligence do jednoho nástroje? Přesně to Google demonstroval v podstatě hned v úvodu středeční Google I/O prezentace, přičemž se toho ujmul sám CEO Sundar Pichai. Přivítejte Google Lens.

Možnosti Google Lens jsou vskutku široké a je až překvapující, čeho všeho jsou dnešní technologie schopny. Chytrý algoritmus s pomocí strojového učení a umělé inteligence například dokáže z fotografií odstranit nechtěně zachycené či překážející objekty. Příkladem může být, pokud fotíte přes klasický drátěný plot. Google Lens dokáže bez jakéhokoliv znehodnocení fotografie odstranit plot, přičemž po něm nezbydou žádné artefakty a z fotografie nebude provedená úprava znatelná.

Podobně chytrý dokáže být Google Lens na ulici. Novinka je integrovaná v Google Assistantovi a například při namíření objektivu na květinu vám odpoví, o jaký druh květiny se jedná. Doporučí ale i nejbližší květinářství či nabídne více podobných fotografií. A pokud si v centru nemůžete vybrat z hromady restaurací, jednoduše se přes objektiv rozhlédněte po okolí. Přímo z Google map vytěží Google Lens hodnocení, recenze a cenové podmínky daných podniků, což usnadní vzniklé dilema.

Nesmírně šikovné je i chytré připojování k Wi-Fi sítím. Jistě znáte z routerů nálepky, na kterých je natištěn název sítě a dále tovární heslo. To bývá mnohdy dlouhé a komplikované, naštěstí díky Google Lens se nemusíte s jeho zadáváním obtěžovat. Stačí na samolepku namířit objektivem a telefon se k síti automaticky připojí.

Krom toho je Google Lens synchronizovaný s Fotkami Google a poskytuje zajímavou funkcionalitu i po vyfocení snímků. Například dokáže rozeznat vyfocené budovy, u snímků z muzea zobrazit informace o zachycených exponátech či vyhledat ve fotografii text, se kterým dále pracuje. Pokud se na snímku vyskytuje telefonní číslo, ihned jej můžete vytočit, případně odeslat SMS či jen uložit nový kontakt.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Karel Mička

18. 5. 2017, 12:50

A apk bude

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat