Kotlin se zařadil mezi oficiální programovací jazyky Androidu

Kotlin se zařadil mezi oficiální programovací jazyky Androidu
2017-05-18T09:30:53+02:00
• 18. 5. 2017

Na úvodní přednášce každoroční Google I/O konference v San Franciscu ve středu Android tým oznámil, že se Kotlin, programovací jazyk vyvinutý českou vývojářskou společností JetBrains, stává jeho primárně podporovaným jazykem. Přestože je JetBrains česká společnost, samotný jazyk mají na svědomí programátoři z ruské pobočky v Petrohradu.

Kotlin

Dosud bylo možné pro Android oficiálně vyvíjet v jazycích Java a C++. Ihned po oznámení podpory Kotlinu se přihlížející sál roztleskal, což samo o sobě vypovídá o nadšení z tohoto oznámení. Již byl vydán plugin pro Android Studio umožňující vývoj v nově podporovaném jazyce. Android Studio 3.0 jej pak již podporuje nativně.

Sám Google popisuje Kotlin jako geniálně navržený, vyspělý jazyk, který vývoj pro Android zrychlí a zároveň usnadní. Zajímavostí je, že již několik aplikací (Expedia, Flipboard, Pinterest a Square) přijalo Kotlin jako svůj hlavní jazyk pro vývoj. Google k tomuto dodává, že „jednoduše naslouchá tomu, co se komunitě líbí a po čem vývojáři touží“.

Kotlin nebyl vybrán náhodou nebo jen čistě ze zájmu nadšené komunity. Jeho výhoda spočívá ve vzájemné kompatibilitě s Javou. Kotlin dokáže volat Javu a obráceně, což umožňuje při vývoji těžit z obou jazyků.

Kotlin byl poprvé představen v červenci 2011 a jeho první verze přišla v únoru 2016. Pakliže jste vývojář a máte zájem zkusit si Kotlin, stačí stáhnout Android Studio 3.0 preview. Následně stačí otevřím existující soubor s Java kódem a zvolit možnost „Konvetovat Java soubor na Kotlin soubor“. Program vás násedně provede procesem nezbytným k zajištění celkové funkčnosti.

Zdroj: blog.jetbrains.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat