Apple Music vs. Spotify – co je lepší?

Apple Music vs. Spotify – co je lepší?
2017-04-30T10:15:16+02:00
• 28. 4. 2017
5

Hudební streamovací služba od Applu tu s námi již nějaký ten pátek je, a tak nastal čas porovnat ji i s největší konkurencí – Spotify. Podobné služby nás naučily především platit za hudbu, a to velmi nízký poplatek, přičemž dostaneme přístup k X tisícům interpretům. Cena tedy není až takovým hráčem, jak se na první pohled může zdát.

Nicméně, udělal jsem si svůj vlastní seznam hudebních služeb, které jsou u nás v České republice dostupné. Ve výsledku jich je poměrně dost, ovšem za zmínku stojí pouze dvě – Apple Music a Spotify.

Spotify

Spotify nabízí opravdu povedený a přehledný design aplikace, a to jak na iOS, tak také na macOS. Algoritmus, který mi nabízí hudbu podle mé nálady, tedy snaží se o to, je na velmi vysoké úrovni, ovšem ne dokonalý – neustále mi nabízí k poslechu Justina Biebera, což není zrovna můj šálek kávy. Ale i mistr tesař se někdy utne.

Rozhraní celkové aplikace se vývojářům vskutku podařilo. Aplikace je mimo jiné taktéž velmi dobře optimalizovaná, tedy do chvíle, než si stáhnete více než 700 skladeb do offline režimu. V tomto případě se aplikace začne lehce zadrhávat a telefonu lehce zatopí. Samotné prostředí není vůbec chaotické, ba naopak. Ve Spotify se klade důraz na přehlednost, rychlost a jednoduchost.

Apple Music

Co se však týká streamovací služby od Applu, zde je můj osobní pohled. Algoritmus je oproti Spotify o několik schodů níže – je hloupý a tak nějak na půl rozdělaný. Často se mi při poslechu hudby stávalo, že se mi aplikace snažila vnutit interprety a žánry, které jdou absolutně mimo mě. Cupertinská společnost však aplikaci nezachránila ani v celkovém rozhraní.

Prostředí je velmi chaotické, i když od první verze je zde znatelný pokrok k lepším dnům, a celkově nepůsobí dobrým dojmem. Apple vždy tlačil na dobré produkty a především také služby, které měly za úkol změnit svět. V tomto případě firma lehce zklamala.

Cena obou služeb je srovnatelná – tarif pro jednotlivce vás v obou případech vyjde na 5,99 eur (přibližně 161 Kč). Dříve se největší rozdíly konaly právě v rodinném tarifu, ovšem to je dnes dávno passé. Spotify a Apple Music získáte v rodinném balíčku již za 8,99 eur. Do takového balíčku pak můžete přidat až šest lidí, takže cena vás ve výsledku může vyjít na pouhých 40 Kč (pro jednotlivce).

Apple Music a Spotify z jiného úhlu pohledu

S obří dávkou nadsázky je to jako Sophiina volba. Na jednu stranu mám rád Spotify, protože to není tuctová americká firma, funguje perfektně, stabilně a rychle, a na stranu druhou tu mám „božský“ Apple s jeho ekosystémem napříč všemi jeho produkty, a co je pro mě hlavní, se zajištěnou funkčností v automobilech.

Asi nejsem jediný uživatel, který si zkusil Spotify i Apple Music. Pokud se pokusíte spustit nějakou novou skladbu přes internet, Spotify reaguje ihned a písnička začne během vteřiny hrát. Na Apple Music čekáte i několik sekund. Na vině není internet, ale zřejmě fakt, že Spotify vám do vašeho zařízení spustí skladbu v prvních pár sekundách v nižší kvalitě a postupně ji zvyšuje až na maximální možnou. Apple Music jde cestou perfekcionismu a snaží se zřejmě skladbu pouštět v maximální kvalitě hned. To je sice možná pro audiofily dobrá věc, ale v běžném zápřahu při použití běžných sluchátek rozdíl ani nepoznáte a zbytečně vás to jen otravuje.

Pravděpodobně největším problémem Spotify je, ač za něj asi ani nemůže, nekompatibilita s automobily. V zapůjčeném voze Suzuki mi po připojení iPhonu kabelem funguje pouze Apple Music. Na Spotify mohu zapomenout, autorádio napíše hlášku „iPod detekován“ a dále se odmítá bavit. „Spotify? Co to je?“ Zvuk se jednoduše nepřehrává. Pokud však zahodím kabel a připojím iPhone k jinému autu, například VW Passat, pomocí Bluetooth, jsou všechny problémy pryč.

Službě Apple Music bych mohl vyčítat kdeco. Není pro mě moc pohodlné používat ve větší míře těžkopádné iTunes, a ani „hudba na míru“ není nic moc. Stejně jsou na tom i předvytvořené playlisty, které neobsahují třeba nějaké relaxační skladby, které si rád nechávám puštěné po celý den ve své ložnici. Hučení moře na Apple Music najít prostě nemohu, nota bene ještě nějaký playlist s několika skladbami. Toto vše mi Spotify nabídne.

Výsledný verdikt

Suma sumárum je Spotify jasnou volbou, těžím hlavně z pohodlnosti a lenosti. Nové systémy iOS 10 a macOS toho příliš mnoho neukázaly, a tak není důvod přecházet na Apple Music. Určitá snaha Applu vidět je, to nepopírám, ovšem stále to není ono.

Pokud však v příštích letech bude vidět snaha Applu, že by Apple Music rozšířil třeba i o nabídku filmů a seriálů s měsíčním předplatným, a konkuroval tak Netflixu, budu mít více důvodů přejít k AM. Jestliže bude vše při starém, rád s radostí u Spotify zůstanu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Spotify je fajn až na nemožnost nahrát si do účtu vlastní hudbu.

Apple Music upload alb má ale není na něj spoleh. Sice dokáže nahradit nahraný skladby svojí, lepší verzí, pokud ji má ale dokud nebude mít v jednotlivých albech a songám sám pořádek tak díky, nechci.
Popsanej problém jde vidět třeba u alba V Fabric od vypsaný fiXy. Pustim skladbu Domácí motokrosař a hraje song Nina. A nejedná se o mnou uploadovaný album v mojí knihovně ale o distribuci v iTunes, případně Apple Music.

Zdeněk Koutský

VIP 28. 4. 2017, 13:49

Blbost, nahrát vlastní hudbu jde. Napíšu na to návod :-)

Myslíš „nahrání“ muziky přes lokální soubory? To je těžká znouzectnost.
Mám muziku. Otagovanou, roztříděnou. Přidám ji všechnu najednou do Spotify.
Otevřu si Local Files ve Spotify a vidim seznam všech skladeb, jediná možnost řazení je podle názvu songu nebo podle názvu interpreta.
Abych dosáhl použitelnýho výsledku, musel bych vytvářet pro každý album playlist a skladby do něj ručně dávat.
A ve výsledku….jsou skladby fakt nahraný do účtu nebo je třeba je mít v alespoň jednom zařízení uložený abych si je na jiným mohl stáhnout? A musim je stahovat? Tohle u Apple Music a Google Music funguje mnohem líp.

Tos mohl vyzkouset rovnou i Google Play Music :-). Spotify je sice porad nejlepsi, ale aspon by to byl napinavejsi souboj.

Karel Čapka

VIP 28. 4. 2017, 16:41

nebo ještě Deezer mohl zkusit ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat