Samsung Gear S3 Frontier – vyladěno k dokonalosti? + Jak fungují s iPhonem recenze

Samsung Gear S3 Frontier – vyladěno k dokonalosti? + Jak fungují s iPhonem [recenze]
2017-02-19T10:20:16+02:00
• 19. 2. 2017
1

Hodinky řady Gear S mají již vcelku dlouho historii. První model byl vydán již před třemi roky, přičemž druhá generace razantně změnila celý koncept a byla o některé vlastnosti ochuzena. Vloni na podzim tak Samsung představil v pořadí již třetí generaci s označením Gear S3, která si víceméně zachovává design předchůdce, přináší však několik klíčových novinek. Pojďme se na ně tedy podrobněji podívat.

Konstrukce

Hned na začátek bych objasnil rozdíl mezi verzí Gear S3 Classic a Frontier. První jmenovaná verze nabízí odlišný vzhled a nemá certifikaci MIL-STD-810G. Ta zajišťuje zvýšenou odolnost proti nárazům, vysokým teplotám, vlhkosti a dalším vnějším vlivům. Obě verze jsou však voděodolné díky certifikace IP68.

Krom verze Classic existuje ještě verze Frontier s podporou LTE sítí. Ta je však integrována pomocí eSIM, tedy elektronické SIM karty. Tato verze se prozatím u nás v Česku neprodává a ani by to nedávalo smysl, jelikož eSIM žádný český operátor nepodporuje.

Zpracování samotných hodinek je opravdu povedené, nikde nic nevrže a vše perfektně sedí. Použitým materiálem je výhradně kov, pouze spodní část je vyrobena z plastu kvůli integraci bezdrátového dobíjení. V balení u Frontier verze dostanete gumový pásek o dvou různých velikostech. Není však problém dokoupit jakýkoliv jiný pásek pro hodinky, jedná se o univerzální šířku 22 mm.

Osobně se mi velmi zalíbil i vzhled, toto je však na každém z vás, zda se vám líbí, nebo ne. Zkrátka vypadají ale jako klasické hodinky. Velikost je třeba ve srovnání s 42mm verzí Apple Watch mírně větší, navzdory tomu nebyly hodinky Gear S3 o nic moc větší než mé klasické ručičkové hodinky. Hmotnost činí 63 gramů, což je naprosto v pořádku.

 

Na pravém boku zařízení se nachází dvě pogumovaná tlačítka. Jedná se o tlačítko pro krok zpět a tlačítko domů, které slouží též pro vstup do menu. Pokud ho pak stisknete dvakrát za sebou, aktivuje se hlasová asistentka S Voice. Levý bok okupuje vcelku hlasitý reproduktor, který při telefonování velmi oceníte.

Vespod se pak nachází senzor srdečního tepu, který vám v pravidelných intervalech během dne měří tep. Jeho spolehlivost je velmi dobrá, ani jednou se mi nestalo, že by mi hodinky tep z nějakého důvodu nezměřili.

Displej

Gear S3 jsou vybaveny kruhovým displejem o úhlopříčce 1,3 palce s rozlišením 360×360 pixelů, přičemž se jedná o Super AMOLED panel. Díky tomu musím pochválit vynikající viditelnost na přímém slunečním svitu. Ačkoli je displej plný kruh, přesto se inženýrům v Samsungu podařilo někam integrovat senzor okolního osvětlení. Pokud si totiž vzpomeneme na Moto 360, tak ty neměly plně kruhový displej právě z důvodu integrace tohoto senzoru.

Samozřejmostí v dnešní době je funkce always-on display, tedy neustále zobrazení hodin na displeji. Překvapilo mě také to, že neustále běží i vteřinová ručička, například u Huawei Watch totiž při tomto pohasnutí nebyla k dispozici.

Odolnost proti poškození displeje zajišťuje ochranné sklo Gorilla Glass SR+, které je určeno speciálně pro chytré hodinky. Jeho výhodou je velmi vysoká odolnost proti poškrábání, která by se měla přibližovat safíru. V praxi během testování nebyl ke konci opravdu ani škrábanec.

Hardware

Samotný výkon není u hodinek nějak podstatný, jelikož třeba nějaké hraní náročných her či zpracování videa opravdu není účel hodinek. Mnohem důležitější je, jak moc je daný procesor úsporný. Gear S3 disponují procesorem z vlastní dílny – Exynos 7 Dual 7270, což je dvoujádrový čip vyrobený 14nm technologií. Právě díky tomuto poslednímu faktu je mnohem úspornější než třeba Snapdragon 400 vyrobený 28nm technologií, který byl takový mainstream u hodinek v minulých letech. Výkon lze pak těžce posuzovat, každopádně chod systému je plynulý a reakce jsou okamžité.

Operační paměť má kapacitu plně dostačujících 768 MB a vnitřní úložiště pak 4 GB. Reálná kapacita vnitřního úložiště dostupná pro data a aplikace je pak asi 1,5 GB, zbytek zabere systém. To již není příliš mnoho, a pokud byste si do hodinek chtěli dát hudbu pro poslouchání třeba při běhání s bezdrátovými sluchátky, zase tolik ji tam nedáte. U aplikací naštěstí není problém, jejich velikost je totiž vždy v řádku pár megabajtů.

Konektivita je opravdu bohatá a není zde co vytknout. Pro primární komunikaci s vaším telefonem slouží Bluetooth 4.2. Pokud není telefon v okolí, hodinky lze připojit na WiFi síť, aby nadále byly online. Samozřejmostí je pak NFC čip, který slouží především pro bezkontaktní placení skrz Samsung Pay. Zajímavostí je též integrace senzoru MST, který slouží pro provádění plateb skrz starší terminály, které bezkontaktní nejsou. Jedná se totiž o emulaci zasunutí karty do terminálu, bohužel Samsung Pay není zatím dostupné v Česku.

Novinkou oproti předchozí generaci je přítomnost senzoru GPS. Díky tomu můžete s hodinkami sportovat a nechat si zaznamenat vaši trasu. Mezi další integrované senzory pak patří akcelerometr, gyroskop, senzor tepu a barometr.

Specifikace Gear S3

  • Rozměry: 49 x 46 x 12,9 mm, váha 57 gramů (classic)/62 gramů (frontier)
  • Displej: 1,3″ Super AMOLED, krycí sklo Gorilla Glass SR+
  • OS: Tizen 2.3.2
  • Procesor: dvoujádrový, 1 GHz
  • RAM: 768 MB
  • Úložiště: 4 GB
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, LTE (pouze frontier)
  • Senzory: akcelerometr, gyroskop, senzor tepu, barometr
  • podpora Samsung Pay
  • Certifikace IP68

Baterie

Výdrž baterie je skoro vždy jedno z hlavních témat, když se bavíme o chytrých hodinkách. Naštěstí již můžeme říct, že se blýská na lepší časy. Oproti předchůdci s 250 mAh mají Gear S3 uvnitř baterii o kapacitě 380 mAh. To je vcelku výrazný posun, přitom nelze říci, že by byly výrazně větší či tlustší.

Samsung pak slibuje výdrž až 4 dny, což dosáhnete málokdy. Při plné zátěži se však bez problémů dostanete na 2 dny, a pokud budete hodinky méně využívat, ani 3 dny nejsou problém. A to hovořím o výdrži s aktivní funkcí always-on, tedy neustálém zobrazení hodin na displeji. To je tedy již dostačující výdrž. Pro nabíjení slouží kolébka v balení, přičemž jako jediný mínus vidím v dlouhé době nabíjení. Zatímco jsme si zvykli na dobíjení telefonů za hodinu, hodinky Gear S3 se nabíjejí na plnou kapacitu zhruba 2,5 hodiny.

Ovládání a systém

Operačním systémem je Tizen ve verzi 2.3.2 uzpůsobený pro hodinky. Osobně se mi velmi zalíbil celý koncept ovládání, především posuvné kolečko umožňuje rychlý pohyb v systému bez nutnosti sahat na již tak malý displej. Ačkoli jsem si zpočátku říkal, že by bylo lepší použít jako systém Android Wear, nakonec je možná Tizen lepší. Především je nutné zmínit, že u hodinek tolik na systému nezáleží a žádná platforma nemá výrazně více aplikací než jiná.

Aplikací je na hodinky v obchodě Galaxy Apps již vcelku dost, avšak osobně mi třeba chyběl Swarm či Foursquare. Výhodou je pak možnost instalovat aplikace přímo v hodinkách. K dispozici je pak také celá řada dalších ciferníků k doinstalování. Pro komunikaci s vaším telefonem poslouží aplikace Gear S manager, která vyžaduje jakýkoliv Android 4.4 s operační pamětí 1,5 GB a více nebo iPhone.

Na domovské obrazovce potom směrem otočením směrem doleva se dostanete na své notifikace. Otočením doprava pak přejdete na widgety, které ukazují například počasí, vaše události v kalendáři nebo váš tep. Tyto widgety si můžete pak samozřejmě přizpůsobit. Přejetím přes displej shora vyvoláte ovládací centrum, kde můžete nastavit jas a vypnout různé funkce.

Spolupráce s iPhonem

Pojďme se nyní podívat na avizovanou spolupráci s iOS. Pokud máte iPhone a chcete chytré hodinky, výběr není tak velký. Samozřejmě si můžete koupit Apple Watch, které fungují s iPhonem bezkonkurenčně nejlépe. Dále tu máme Android Wear, ten však velmi nedoporučuji, do hodinek s tímto systémem nedoinstalujete ani aplikaci. Pak tu máme nově kompatibilní Tizen, který může být zajímavá alternativa.

Již po rozbalení a prvotním párování jsem byl potěšen, jak jde všechno hladce. Nainstalujete si aplikaci Gear S manager z AppStore, tu jen zapnete a hodinky se okamžitě spárují. Poté je nutné v nastavení hodinky spárovat ještě jako druhé zařízení, aby je bylo možné využít jako handsfree při hovorech. Samotná aplikace Gears S manager je pak téměř identická s tou na Androidu. Můžete doinstalovávat aplikace, spravovat aplikace, zobrazit všechna zdravotní data v S health nebo odeslat do hodinek fotky z iPhonu.

Notifikace do hodinek také přijde okamžitě. Potěšil mě pak fakt, že pokud notifikaci smažete na hodinkách, smaže se i na iPhonu. Jako menší mínus ale považuji nemožnost reagovat na tyto notifikace, což třeba například hodinky od Applu spolu s iPhonem umí. Zároveň není možné psát/diktovat SMS zpráv. Za to však ale ani tolik nemůže Samsung, nýbrž uzavřenost operačního systému iOS. Logicky díky tomu nemůžete ani poslat do hodinek žádnou hudbu ve formátu mp3, jelikož iOS nemá žádný souborový správce.

Přesto musím říct, že spolupráce jako taková je velmi povedená. Párování je okamžité, notifikace chodí spolehlivě, zdravotní data si prohlédnete, aplikace nainstalujete a uspořádáte a k dispozici máte i funkci Najít moje Gear. Pokud vám někdo volá, tak hovor můžete normálně přijmout na hodinkách a není s tím sebemenší problém. Samozřejmě pak můžete také ovládat spuštěnou hudbu na iPhonu.

Zhodnocení Gear S3 Frontier

Hodinky Gear S3 mě velmi potěšily. Ani jsem nečekal, že dostanu do rukou tak vyladěný a funkční celek, který navíc obstojně komunikuje s iPhonem. Velice musím pochválit koncept ovládání posuvným kolečkem, který považuji za velmi návykový a vhodný. Zpracování je kvalitní, displeji není co vytknout a rychlost dobrá. Výdrž baterie sice stále není týdenní, přesto celý víkend bez nabíjení již přežijete. Konektivita je bohatá a integrovaná GPS se skvěle hodí pro sportování. Jako mínus vidím delší dobu nabíjení. Pro někoho může být mínusem také cena, která se pohybuje kolem 10 tisíc korun. Je však nutné si uvědomit, že za tuto cenu dostanete chytré hodinky prakticky bez kompromisů.

Klady

  • Vynikající displej
  • Slušná výdrž baterie
  • Kvalitní zpracování
  • Odolnost
  • Bohatá konektivita

Zápory

  • Verze Frontier může být pro někoho na ruce moc velká
  • Menší interní paměť
  • Doba nabíjení

O těchto hodinkách jsme se také bavili v pořadu Na Dotek v čase 17:41

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Jaká je přesnost měření tepu při sportu? (např. při běhu)
Hodně levnějších smartwatch měří špatně tep nebo špatně reaguje na výkyvy tepu.
Apple Watch jsou prý srovnatelné s hrudním pásem, tak by mě zajímalo, jak je to u těchto hodinek.
Oceňuji Always On funkci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat