Operátoři nerozumí „internetové generaci“ komentář

Operátoři nerozumí „internetové generaci“ [komentář]
2017-02-07T09:32:03+02:00
• 6. 2. 2017
7

Mobilní operátoři v České republice nyní nezažívají nejlepší časy, aspoň z jejich pohledu. Někteří si doslova stěžují například na rušení roamingových poplatků, jelikož to bude mít vliv na jejich finance. Dokonce premiér Sobotka se veřejně nechal slyšet, že se podívá na problematiku cen operátorů a pokusí se udělat změny k lepšímu. Zde je ale nutné brát v potaz, že by se mohlo jednat jen o další populistické téma do nadcházejících voleb.

Pakliže chcete výhodnější tarif, máte několik možností. Například se můžete stát součástí skupiny, pro kterou vyjedná výhodnější ceny jedna osoba, nebo zavoláte operátorovi a budete vyhrožovat odchodem. Ne vždy vás přepojí na retenční oddělení, ale šance zde jsou. Operátor vám nabídne slevy, nebo „podpultové“ (neveřejné) tarify. Zde je ale nutností, že jste u operátora již nějakou dobu.

Pro „internetovou generaci“

Než jsem začal pátrat po tarifech hlavních operátorů, stanovil jsem si, že chci nové telefonní číslo a nevadí mi úvazek. Dále jsem si nastavil, že chci tarif pro člověka, který preferuje internetové připojení s maximálním objemem dat, přičemž se nesmí jednat o nabídku pro studenty. V podstatě tak reprezentuji generaci, která kompletně využívá internet pro běžný život, pracuje a věkově se řadí do kategorie kolem 30 let a výš.

Veřejně to nejde

Na sociální síti jsem přímo oslovil T-Mobile, O2 a Vodafone. Dostalo se mi standardních odpovědí v podobě odkazu na jejich tarify, které mají uvedeny na svých webových stránkách. Tuto komunikaci chápu, jelikož nabídnout veřejně něco, co nemají ani v nabídce, by mohlo způsobit, že se ozve více lidí a budou chtít lepší tarif.

I z tohoto důvodu jsem raději zavolal na jejich kontaktní čísla. V první fázi hovoru vždy došlo na běžné tarify, ale následně jsem se dozvěděl o neveřejných nabídkách. U některých jsem se celkem divil, k čemu jejich zástupci na telefonu vybízejí. Spíše bych to nazval „divadýlkem“, které má jen zapůsobit na případného zákazníka. Ostatně nemohou nabídnout něco, co jim není dovoleno.

T-Mobile

Pakliže půjdete přes internetové stránky, narazíte na tarif, který se jmenuje S námi síť nesíť. Nabízí neomezené volání a sms, přičemž v jeho v nejvyšší variantě se 4,5 GB FUP zaplatíte měsíčně 1 198 Kč. Pakliže budete pátrat hlouběji, narazíte na tarif S námi na cestách za 999 Kč. V podstatě nabízí více než předešlá veřejná nabídka:

  • neomezené volání a SMS do všech sítí
  • 5GB FUP
  • 100 minut pro mezinárodní hovory
  • 100 mezinárodních SMS
  • 100 minut příchozích a odchozích v roamingu
  • 100MB v roamingu

Operátor mi jej nabídl a ihned dodal, že bych měl slevu 10 %, takže by mě přišel na 899 Kč. Jakmile jsem nezajásal nad slevou, byly poskytnuty informace o ještě lepší nabídce v podobě tarifu S námi pro mladé, který poskytuje následující parametry:

  • neomezené volání do sítě T-Mobile
  • 120 minut volání do ostatních sítí
  • neomezené SMS do všech sítí
  • 10,7GB FUP

Oficiální cena na webových stránkách je 561 Kč měsíčně. Bohužel se jedná o nabídku pro studenty ve věku 7 až 26 let. To ale znamená, že nabídka není pro mě, jak jsem si stanovil. Operátor na to zareagoval a bylo mi sděleno, že bych mohl tarif na někoho napsat – na člena rodiny zapadající do podmínek, ale tarif bych platil a využíval já. Prý stačí rodné číslo.

Nezdá se mi to jaké dobrá nabídka, hlavně s ohledem na to, že bych obcházel podmínky. To by mi ani tak moc nevadilo, ale operátor by mohl kdykoliv zrušit tento tarif, jelikož jsem nedodržel podmínky. Znáte to, kličky se nemusí vyplatit.

U T-Mobile tedy je nabídka pro „internetovou generaci“ za 899 Kč s 5 GB FUP.

Vodafone

I u tohoto operátora jsem se prvně podíval na tarif s největším objem dat, kterým je samozřejmě Red LTE premium. Ten přijde na 1599 Kč. Avšak operátor poskytl informace o podobném tarifu ale s jinou cenou, konkrétně hovořil o částce 1 873 Kč měsíčně, přičemž by mi poskytl slevu a cena by se snížila na 1 349 Kč. Jde o výrazně slabší nabídku než u T-Mobile, takže jsem vyjádřil nespokojenost.

Opět se ledy hnuly a začala nabídka neveřejného tarifu. Konkrétně šlo o variaci, kde bych měl dvě SIM karty – běžná + datová. To by obnášelo zařízení na dvě SIM karty, nebo mobil a ještě něco k tomu. Naštěstí na toto operátor myslí a nabízí přenosný hotspot s baterií za jednorázovou cenu 477 Kč. Při kombinaci dvou SIM karet bych se dostal na nabídku:

  • běžná SIM karta:
    • 450 minut na volání do všech sítí
    • neomezené SMS
    • 500 MB FUP
  • datová SIM karta:
    • 10 GB FUP

Měsíčně by mě tato variace přišla na 947 Kč, ale s tím, že bych se musel starat o druhé zařízení, které přijde na 477 Kč. Bohužel na webových stránkách nejde tuto nabídku najít a mohou vám ji poskytnout jen odpovědné osoby.

O2

Čekal jsem, že O2, jakožto nejstarší operátor na našem trhu (s nejdelší historií), dokáže hravě překonat předchozí nabídky. V podstatě jsem se nedostal k nějakým výraznějším slevám, přičemž pod pojmem „vhodný tarif pro internetovou generaci“ si představují něco velmi zastaralého.

První nabídka se zmiňovala o běžných neomezených tarifech Free, přičemž jsem byl lákán na 1,5 GB FUP za cenu 749 Kč. Následně jsme se dostali k 3 GB za 999 Kč měsíčně. Po delší konverzaci jsme se dostali k nabídce dvou SIM karet.

  • běžná SIM karta
    • neomezené volání a SMS
    • 200 MB FUP
  • datová SIM karta
    • 3 GB FUP

Tato kombinace by mě přišla na 898 Kč měsíčně. Jako bonus mi byl nabídnut tablet  Huawei MediaPad T2 7.0 za 595 Kč. Bylo mi jednoznačně řečeno, že po zaplacení s ním mohu dělat cokoliv, i prodat jej dál a ještě na tom vydělat. Což mě celkem zaskočilo, že něco podobného mi sděluje někdo na oficiální lince O2.

Jelikož jsem chtěl větší objem dat, byla mi nabídnuta obměněná varianta s dvěma SIM kartami s vyššími limity:

  • 5 GB – 1 048 Kč
  • 10 GB – 1 248 Kč
  • 20 GB – 1 498 Kč

Hovor pokračoval dále a nakonec jsem ještě dostal nabídku na běžný tarif Free. Konkrétně se jednalo o slevu na 6 měsíců. V rámci této doby bych platil za neomezený tarif s 1,5 GB FUP částku 499 Kč.

Nic pro mou generaci

Veřejnost, odborníci, i nově politici jsou nespokojeni s cenovou politikou operátorů. To sice časem může přinést ovoce, ale otázkou je, kdy se dočkáme a jestli vůbec. Pakliže chcete výhodný tarif za dobrou cenu bez jakýchkoliv kliček, šedivek, či jiných praktik, tak je nabídka žalostná.

V podstatě se nedostanete pod 900 Kč měsíčně za tarif, který není dělán pro běžného člověka, který má kolem 30 let, není student a komunikuje převážně přes internet. Osobně mám tarif se 4 GB (podpultovka) za 349 Kč s 50 minutami volání a 50 SMS zprávami. Tento objem dostačuje na běžnou komunikaci, čtení informací na internetu, vyhledávání, geolokační služby a občasné poslouchání hudby. I tak se musím hlídat, abych nepřekročil limit.

Pokud bych chtěl výhodnější tarif, který by odpovídal nabídkám zahraničních operátorů, musel bych lhát. I tak bych se nedostal na nabídku, která je například ve Švýcarsku, jak poukazuje Lukáš Václavík ve svém komentáři.

Nejrůznější výmluvy operátorů velmi dobře znám. Bohužel se zaměřují jen na studenty, firmy, stát, důchodce, ale neumí vytvořit nic pro současnou „internetovou generaci“ – pro jednotlivce. Mohu jen tiše závidět, co mají v zahraničí. Například T-Mobile má v Holandsku tarif, kde můžete denně spotřebovat 5 GB a to jen za cenu 945 Kč měsíčně. U nás se něčeho podobného nikdy nedočkáme, aspoň do té doby, dokud zde nebude politické úsilí.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Marek Pridal

7. 2. 2017, 13:19

Univerzální článek, který lze napsat v každé době a pořád bude mít svoji platnost. Fup je pořád nízký a ceny vysoké i kdyby to bylo za korunu.

Naopak. Operátoři rozumí internetové generaci velmi dobře a ví jak z ní vytěžit maximum. Kolik tržeb by vygenerovali z příplatků za data, když by ve flatovém tarifu bylo 5 GB? CEOs kteří mají milionové bonusy nikdy nepřipustí, aby se za stejné služby utržilo míň. Navíc udržovat ceny na podobné hladině jde podle mě i bez kartelu. Když si otevřu stánek s párkem v rohlíku, nemusím se s prodejcem naproti hned domluvit na ceně – stačí, když se podívám kolik za párek chce a nebudu mu konkurovat – pak se budeme mít dobře oba dva. Pak stačí propustit pár desítek zaměstnanců a zisk hned trochu povyskočí….

Erik Bezeréti

6. 2. 2017, 20:13

Bohužel, situace s datovými tarify je u nás zoufalá a nevěřím, že by se v dohledné době změnila. Konkurenční prostředí u nás neexistuje, takže se nikdo nesnaží.

tomas douda

6. 2. 2017, 18:12

Dík za pěkný článek. Situace na mobilním trhu je zoufalá, datovém obzvlášť. Stále koukám po čistě datové sim, ale je to bída.

Sobotka je politologický „zmrd“, pane šéfredaktore, víte to Vy, víme to My.

Pavel Větřil

6. 2. 2017, 17:35

Možná je to „zmrd“, ale aspoň se snaží. na rozdíl od jiných politiků.

Asi jste měl na mysli politický nikoliv politologický.
Jinak je to to na Vás koho si volíte, či se sám můžete nechat zvolit.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat