Tim Cook bude mít nižší výplatu, Apple nesplnil plány na požadovaný zisk

Tim Cook bude mít nižší výplatu, Apple nesplnil plány na požadovaný zisk
2017-01-08T11:04:31+02:00
• 8. 1. 2017
3

Poprvé od nástupu do funkce šéfa Applu nedostane Tim Cook očekávanou výplatu. Ta mu bude snížena kvůli nedosažení předpokládaného ročního zisku jeho společnosti.

Průměrný občan by vydělával 120 let, aby měl tolik, o kolik Cook přijde

CEO Tim Cook přijde o nemalou část peněz, avšak v jeho celkovém ročním rozpočtu se částka poměrně rychle ztratí. Jeho výdělek za rok 2015 byl 10,3 milionu amerických dolarů čili v přepočtu 264 milionů korun českých. Celkem mu plat klesne na 8,75 milionu amerických dolarů a oproti roku 2015 mu roční výplata klesne o 1,55 amerických dolarů, což je necelých 40 milionů korun, na které by občan České republiky s průměrným platem, který je něco málo přes 27 000 Kč, vydělával 120 let.

Ztráta společnosti je způsobena klesnutím zisků z celkových prodejů. Apple si stanovil předpokládaný zisk na 223,6 miliardy amerických dolarů. K jejich smůle dosáhli však zisku nižšího o 3,7 %, tedy 215,6 dolarů. Dále také prodej iPhonů nedosáhl požadované výše. Podle očekávané sumy 60,3 miliardy amerických dolarů se konečná částka zastavila na 60 miliardách, čili nedosáhli požadovaného výsledku o 0,5 %. Nutno podotknout, že fiskální rok společnosti Apple skončil poslední sobotu v měsíci září v roce 2016.

Kromě šéfa Applu Tima Cooka klesne plat i šéfovi finančního oddělení panu Lucovi Maestrimu o deset procent na 22,8 milionu dolarů.

Hlavní byznys stojí na iPhonech

Apple přešel od hlavního zisku z prodeje počítačů Mac na zisk z prodeje telefonů čili iPhonů. Ty v současnosti tvoří největší celkový zisk společnosti. Prodeje iPhonů v letošním roce klesly, a to i přes představení novho iPhonu 7. Hlavním důvodem je již vysoká saturace amerického trhu, větší konkurence v Číně, kde klesly prodeje. Zatím akorát indický trh přináší zlepšení prodejních statistik této společnosti.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Ty rozdíly mi nepřijdou zase tak zásadní, ale pravda, nejsem akcionář a za druhé je mi Apple u zadele.. :-D

Attila Szabó

8. 1. 2017, 14:09

u nás keby šéfoval štátnemu podniku tak by plat mal stále rovnaký aj keby krachoval!

Zbynek Stekl

8. 1. 2017, 11:55

Chudák

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat