HOMTOM HT16 PRO – pro starší a středně náročné uživatele minirecenze

HOMTOM HT16 PRO – pro starší a středně náročné uživatele [minirecenze]
2017-02-10T12:27:12+02:00
• 31. 1. 2017
1

Vítejte u naší další recenze, dnes se podíváme na mobilní telefon značky HOMTOM. Tato společnost má svůj největší vliv na čínském trhu, kde má své modely ve všech výkonových třídách. My se zaměříme na model nižší třídy HT16 PRO, který svým výkonem dostačuje pro běžné uživatele a je předpokladem, že na něm nebudou hrány nejnovější 3D hry v perfektní grafice.

Balení

HT16 PRO mi přišel v malé nenápadné krabičce, která má na své přední straně umístěnu fotku hned tří barevných variant, v nichž je model nabízen. Horní část pak uživatele upozorňuje na jméno společnosti a typ modelu. Na zádech krabičky jsou vypsány přesné specifikace hardwaru. Na levé a pravé straně jsou vyobrazeny hrany telefonu. Balení je pečlivé, na tvrdosti krabice se nešetřilo, proto by se nemělo během přepravy nic stát ani při nešetrném zacházení.

Při rozbalení vidíme rovnou telefon, který je chráněn v průhledné fólii. Pod telefonem se nachází poněkud chudší vybavení. Naleznete tam USB kabel o délce cca 60 cm a originální nabíječku HOMTOM. Ta má ve svých specifikacích maximální nabíjecí proud 1000 mAh, což není příliš vysoká hodnota. Jedná se o první věc, kterou bych výrobci vytkl.

 

Pod těmito peripetiemi je umístěna krátká příručka v několika světových jazycích.

V souhrnu se v balení nachází tyto věci:

  • HT16 PRO
  • Nabíječka
  • USB kabel
  • manuál

Design a konstrukce

Při prvním úchopu do ruky vás zaujme vroubkovaný povrch zad. Ten je díky svému provedení velmi originální a nezvyklý. Vroubky jsou po celých zádech, přičemž některé z nich jsou lesklé.

Povrch zad je však plastový a je to na dotyk znát. Na zádech je dále umístěn lesklý nápis HOMTOM ve svislé poloze, přičemž nad  ním jsou led diody a hlavní fotoaparát. Zadní kryt je odnímatelný, za což výrobce chválím. V dnešní době se tato možnost již moc nevidí, díky tomu máte možnost vyměnit baterie po její životnosti, anebo si pořídit záložní na dobu, kdy budete delší dobu bez přístupu k elektrické zástrčce.

Pro vložení SIM karty a microSD je nutné baterii vyjmout. Na horní hraně jsou umístěny konektory pro micro USB kabel sloužící k nabíjení a 3,5 mm jack sluchátek. V dolní části hrany je umístěn pouze malý otvor pro mikrofon. Na levé části nenaleznete nic, na té pravé jsou umístěna tlačítka pro ovládání hlasitosti telefonu a jedno tlačítko k vypnutí/zapnutí obrazovky.

Dostáváme se k přední straně. Na té je umístěn displej s velikostí 5 palců. To bude vyhovovat především lidem s menší rukou. Pod displejem se nachází tři senzorová tlačítka. Ta jsou znázorněna poněkud originálním způsobem, jenž není příliš obvyklý. Tlačítka mají ve své grafice vždy tři bílé tečky a určitou linku, znázorňující funkci. Chybí mi však jejich podsvícení.

Horní část přední strany nad displejem není ničím překvapivá, nachází se zde reproduktor pro telefonní hovory a kousek napravo fotoaparát. Celková váha je při použití plastových materiálů přívětivá a ani po dlouhém držení v ruce telefon nijak „netěžkne“.

Provedení ve vás budí dojem dobře zpracovaného těla. Při silnějším stisknutí zad však bohužel uslyšíte mírné vrznutí, což je způsobeno možností sundávání krytu. Hrany jsou i přes jejich zaoblení trochu řezající, není to nic, co by bylo zásadní, ale skutečnost je taková. Z těla se mi nejvíce líbí přední strana s displejem z toho důvodu, že při silném zatlačení do skla se na displeji neukáží body protlačení. Tuhost ochranného skla na přední straně je tedy velkou výhodou.

Hardware a výkon

Nenáročný uživatel nepotřebuje maximum výkonu pro hry, technická specifikace je tedy následující:

  • DISPLEJ: 5 palců, HD
  • CPU/PROCESOR: MediaTek MTK6737 4 jádra, 1,3 GHz
  • 2 GB RAM
  • KAPACITA ÚLOŽIŠTĚ: 16 GB rozšířitelná pomocí microSD karty
  • FOTOAPARÁTY: zadní – 8 MPx, přední selfie – 2 MPx
  • KAPACITA BATERIE: 3000 mAh
  • TECHNICKÉ ROZMĚRY: 144 x 72 x 8,9 mm
  • GPS, AGPS
  • PODPORA DUAL SIM + LTE: Band 1 (2100MHz), Band 3 (1800MHz), Band 7 (2600MHz), Band 8 (900MHz), Band 20 (800MHz)
  • VÁHA: 159 g

  

Chtěl podotknout možnost rozšíření kapacity úložiště pomoci microSD karet a taktéž důležitou podporu LTE pro česká LTE pásma.

Software

Nejedná se o „raketu“, se kterou byste pařili to nejlepší. Při používání je systém svižný. Ten běží na nejnovější verzi Androidu, což je Marshmallow, tedy šestá verze. Potěšilo mě, že je systém víceméně čistý a nejsou zde zbytečné bloatware aplikace, které by nikdo stejně nevyužíval. Za zmínku stojí rozhodně aplikace zámky software s níž budete mít možnost nastavit heslo pro různé aplikace dle vlastního uvážení. Bez tohoto hesla danou aplikaci neotevřete. Telefony z Číny mají mnohdy různá vylepšení v nastavení, což není ani zde výjimkou.

V nabídce menu nastavení jsou standardní položky Androidu. HOMTOM do systému přidal tzv. Magic Thumb. Jedná se o volbu, kde si jde zvolit animaci zobrazující se kolem prstu při doteku na displeji. Nezdálo se mi to, jako příliš využitelná možnost pro běžného uživatele, který chce mít hlavně funkční telefon.

Dalším nastavením je Float window. Funkce tohoto tlačítka po zapnutí je velmi efektivní, při zapnutí se vám ve vámi zvoleném místě zobrazí malá šedá tečka. Při klepnutí se ukáží základní možnosti rychlých voleb. Podobnou funkci lze vidět u telefonů Samsung.

Dále je v systému poslední možné nadstandardní nastavení, kterým je „system body feeling“, osobně nechápu proč byl daný sektor takto nešikovně pojmenován. Díky zdejším možnostem budete moci zapnout bliknutí blesku při přijetí například zprávy, což se mi velmi líbí- Taková funkce je využívána na iPhonech. Dále potažení třemi prsty z jedné strany na druhou pro vytvoření screenshotu obrazovky, anebo automatické přijetí hovoru přiložením zařízení k uchu.

Při náročném multitaskingu se HT16 Pro občas zadýchal, ale nebylo to nic, co by znemožnilo po pár sekundách další používání.

Displej

Pěti palcový displej s HD (1280 x 720 pixelů) rozlišením je kryt tvrzeným sklem. Rastr není díky menší uhlopříčce tolik vidět a díky nižšímu rozlišení se nejedná o velkého žrouta energie. S viditelností na slunci jsem byl spokojen. Úroveň možnosti nastavení jasu je dostatečná, nikoliv ohromující. Dále zde není nic k vytknutí.

Fotoparát

Fotoaparát není silnou stránkou telefonu. Snímky z kamery vám poslouží spíše pro rychlé zachycení různých událostí. Na dovolenou bych si jej pravděpodobně nevzal. Při mírně horších podmínkách na fotkách vzniká nežádoucí šum. Pokud si fotografie uživatel přiblíží, je výrazně zřetelné mírné rozostření. Jak snímky vypadají, můžete zhlédnout sami níže.

Baterie

Dostáváme se k zásadní stránce, která se řeší u každého telefonu. Výdrž hodnotím na výbornou, nebojte se, že byste museli každý večer hledat elektrickou zástrčku, jako u top telefonů. S přehledem vydržíte i 3 dny na jedno nabití. Kapacita je 3000 mAh, rychlonabíjení zde nehledejte.

Shrnutí

HT16 Pro se hodí pro méně náročné uživatele nebo vaše děti. Rozhodně jej lze doporučit i pro starší, kteří byli zvyklí na staré typy telefonů. Díky ceně a svým parametrům bude plně dostačovat pro každodenní používání včetně komunikace pomocí například WhatsApp, Viberu a dalších komunikačních nástrojů.

Klady

  • notifikační led dioda
  • výdrž baterie
  • velikost
  • odnímatelná baterie

Zápory

  • výrobce mírně šetřil na materiálech
  • dioda ve tmě příliš svítí do očí
  • občasné zadýchání systému

Jestliže vás HOMTOM HT16 PRO zaujal, pak si ho můžete pořídit v Tinydeal.com za akční cenu 2 200 Kč.

Tímto děkujeme internetovému obchodu TinyDeal.com za zapůjčení zařízení.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Styl, jakym se autor vyjadruje, necham byt, ale tvrdit, ze nejnovejsi verze androidu, je Marshmallow, to uz chce odvahu… :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat