Přichází nová generace eSIM karet, změny uvidíme již v příštím roce

Přichází nová generace eSIM karet, změny uvidíme již v příštím roce
2016-12-17T09:00:59+02:00
• 17. 12. 2016
7

Celosvětová asociace mobilních operátorů GSMA se spolu s německou firmou Deutsche Telekom podílí na vzniku a výrobě nového typu SIM karty s názvem eSIM, která by měla být do telefonů integrovaná. Tradiční karty prý brzy skončí.

esim2

Vestavěná SIMka ovládaná na dálku

Nový typ karty bude trvalou součástí zařízení a bude možné ji jednoduše aktivovat a spravovat na dálku. Podle operátora T-Mobile CZ, který na projektu taktéž spolupracuje, je vysoce pravděpodobné, že první telefony s eSIM by se mohly objevit již na konci příštího roku. Masovější nárůst zařízení s tímto typem karet by měl nastat za dva roky.

„Konvenční plastové SIM karty se podle našeho názoru přestanou používat do deseti let, což krom jiného přinese zlepšení zákaznické zkušenosti a zvýšení spolehlivosti mobilních zařízení,“ prohlásil k novým kartám Vladimír Klein, technologický ředitel T-Mobile.

Jedná se o speciální čip a je integrován v přístroji a nelze vyndat, jako současné karty. Tento čip nese informace o uživateli a lze ho navíc může i vzdáleně konfigurovat. Nové eSIM karty nejsou vhodné pouze pro smartphony, ale i pro internet věcí, kde je potřeba datový přenos. Nebude nutné již vytvářet speciální sloty v zařízení pro SIM karty, ale ty budou již přímo v zařízení integrovány, to usnadní manipulaci s nimi.

esim5

Proprietární operační systémy budou mít smůlu. Pro ně nové eSIM nebudou určeny. Majitelé těchto telefonů budou muset jednou v budoucnu vyměnit své tlačítkové mobily za chytré telefony. To je však zatím v nedohlednu, zatím budou pomalu přicházet zařízení tento nový typ podporující.

Testovací provoz byl spuštěn v USA a ve Velké Británii, kde je využita technologie založená na řešení společnosti Apple. Definitivní standardizace bude určena v první polovině příštího roku.

Zdroj: t-press.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Mi přijde jako jediná výhoda – ztratím mobil s eSim a případný nálezce mi jej buď vrátí, nebo jej nechá osudu… Protože zablokuji simku… A jinou tam nedá… Že? :-D

toto je děsivé :( nemoci si přendavat SIMky… zase jen změna k horšímu a nucení něčeho, co podstatná část lidí vůbec nechce… fuj

Velký bratr….Operátor bude vědět vše…Volné símky fuč😂

Erik Bezeréti

17. 12. 2016, 14:18

Podle mě je to jediná logická cesta. Je celkem na hlavu dnes řešit, když si koupím nový mobil, zda mi do něj bude SIM pasovat nebo ne. A schovávat někde doma rámečky od „vylomené“ nano SIM je dost nešikovné.

lubomir saravec

17. 12. 2016, 11:10

už mě sereš s tím antikomunista nejsem komunista ale ty jsi nebezpečný a možná i terorista

David Nejeral

17. 12. 2016, 10:02

ok a bude tam nějaký ekvivalent tohoto kdy si jednoduše pro testování přendám kartu z mobilu do mobilu? samozřejmě bez nutnosti připojení k internetu a bez závislosti na povolení operátora?

Já myslím že ne Time ????
Vše bude fungovat asi jen online. Můj názor tedy.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat