Sony Xperia E5 – rozpačitá nižší střední třída recenze

Sony Xperia E5 – rozpačitá nižší střední třída [recenze]
2017-02-16T19:13:51+02:00
• 8. 9. 2016
3

Je to již delší dobu, co se společnost Sony snaží zaměřovat spíše na telefony vyšší třídy. Po představení modelů řady Xperia X letos v únoru tak již ani nikdo nečekal, že se dočkáme levných modelů. Přesto se tak stalo a v květnu byl představen model řady E, tedy té nejnižší u Sony. Jedná se o Xperii E5, s předchůdci má však pramálo společného. Tento telefon je mířen spíše do nižší střední třídy, jak si ale obstojí tento tradiční výrobce na českém trhu v porovnání třeba s Xiaomi nebo Lenovem? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

DSC03772

Design a konstrukce

Samotný design částečně vychází z bývalé řady Xperia Z, avšak materiály jsou značně odlišné. Na první pohled je však znát, že toto je Xperia. Typický neduh velkých okrajů nad a pod displejem zde stále nalezneme. Mnoho lidí toto kritizuje, na druhou stranu se alespoň smartphone dá pohodlně držet v režimu na šířku.

Testoval jsem i několik předchozích Xperií řady E a tato absolutně nenavazuje na předchozí model Xperia E4, co se designu týče. Bohužel materiály jsou stejně nekvalitní a použitý je stále velmi laciný plast, který se velmi snadno poškrábe, i pokud se k telefonu chováte velmi citlivě. Konstrukce však nelze nijak otevřít a tak nic nevrže.

DSC03759 DSC03762

Výtku ale mám ke krytce slotu na nanoSIM a microSD kartu. Tato krytka je totiž špatně upevněna a stačí na ni pomalu sáhnout a již se sama otevře. Podobnou kritiku mám i k tlačítku pro odemčení. Dle mého názoru je totiž příliš snadné ho stisknout, minimálně ve srovnání s ostatními telefony, které jsem testoval. Tlačítko pro focení, které se u modelů Sony objevuje velmi často, tentokrát chybí a je to dobře vzhledem ke kvalitám fotoaparátu.

Na čelní straně se kromě samotného displeje nachází přední kamerka fotoaparátu s rozlišením 5 MPx, proximity senzor a senzor okolního osvětlení. Nesmím zapomenout také na notifikační diodu, která se dnes již tak často u telefonů nevidí a je to škoda.

DSC03765 DSC03758

Spodní stranu okupuje microUSB konektor, který bohužel postrádá jakoukoliv technologii rychlého nabíjení. Vedle něj ještě nalezneme reproduktor, jehož zvukový výstup je velmi průměrný. Konektor pro připojení sluchátek je umístěn na svrchní straně zařízení.

Displej

Xperia E5 je vybavena zobrazovacím panelem typu IPS s úhlopříčkou 5,0 palce. Rozlišení činí 1280 x 720, čímž pádem je jemnost 294 PPI. To sice není tolik, avšak při běžném používání je toto rozlišení dostačující a naopak díky němu ušetříte baterii. Procesor totiž nebude muset vykreslovat vyšší rozlišení.

Kvalita zobrazení mě překvapila, protože u těchto nejlevnější Xperií řady E byla v minulosti mizerná. Zde se však jedná o displej s dobrými pozorovacími úhly, a dostačující viditelností na přímém slunci. U dražších modelů jsou tyto vlastnosti samozřejmě lepší, vzhledem ke konkurenci zde ale není moc co vytknout.

DSC03754

 

Hardware

Uvnitř Xperie E5 tepe opět jako u nepřímého předchůdce procesor od společnosti MediaTek, a to konkrétně čtyřjádrový MT6735 na frekvenci 1,3 GHz. To by samo o sobě neznělo tak špatně, bohužel je to procesor starší a ve srovnání s dnešními top modely i velmi nevýkonný především v grafické části. Představen byl již před rokem a půl a je vyroben starším 28 nm procesem, zatímco dnešní procesory se již běžně vyrábí 14 nm procesem. Pro méně znalé, zde platí čím méně nanometrů, tím lépe.

Benchmarkům tak telefon moc neholdoval, získal v AnTuTu pouze něco kolem 30 tisíc bodů. Pro srovnání – top modely získávají o sto tisíc více. Samozřejmě nelze příliš srovnávat telefon střední třídy s vyšší, avšak je zde na tomto příkladu krásně vidět výrazný rozdíl. Navíc ve srovnání s ostatními telefony stejné cenové kategorie je to málo. Na hry tak tento telefon moc není, zkoušel jsem Asphalt 8 a Pokémon GO a zde jsem nezaznamenal výraznější problém, avšak Asphalt 8 je již stará hra a Pokémon GO zase nenáročná.

DSC03769

Úložiště má kapacitu 16 GB, bohužel samotný systém zabere opravdu hodně místa, a tak je pro uživatele dostupných pouze 9,5 GB. Naštěstí je k dispozici slot na microSD karty až do velikosti 200 GB. Operační paměť má hodnotu 1,5 GB, což je na dnešní dobu již vcelku málo. Během testování jsem s tím ale neměl problém, jen se zkrátka v paměti neudrží tolik aplikací.

Konektivitu zajišťuje LTE s podporou našich frekvencí v Česku. Samozřejmostí je pak Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Nejnovější standard ale chybí. Bluetooth zde nalezneme ve verzi 4.1. Dále je Xperie E5 vybavena NFC, GPS, FM rádiem a pro drátové připojení k počítači a nabíjení slouží klasické microUSB.

Systém

Operačním systémem je Android ve verzi 6.0 Marshmallow s nadstavbou od Sony. Nadstavba samotná příliš nezasahuje do systému a vzhledem se drží Material designu. Notifikační lišta zůstala stejná, přepínače si lze ale díky Sony přizpůsobit a přidávat další. Výrobce do telefonu integroval méně aplikací a třeba jako výchozí aplikace kalendář slouží již jen ta od Googlu. Nepotěší předinstalovaný bloatware v podobě antiviru AVG a Amazon Shipping.

Screenshot_20160726-000012 Screenshot_20160803-184514 Screenshot_20160803-184538

Samotný běh systému je příkladný a optimalizace je výborná. Za dobu testování jsem nenarazil na zpomalení. Již brzy vyjde Android ve verzi 7.0, ten však podle oficiálních informací pro Xperii E5 dostupný nebude a tak tento telefon zůstane pravděpodobně navždy na Androidu 6.0.

Screenshot_20160803-184557 Screenshot_20160803-184614 Screenshot_20160803-184649

Fotoaparát

Fotoaparát je velmi náladová záležitost. Má rozlišení 13 MPx, světelnost f/2.0 a podává velmi nevyrovnané výsledky. Především automatický režim dokáže občas vytvořit opravdu škaredou fotku. Použití HDR je také mnohdy podivné a výsledek vypadá podivně, názorný příklad můžete vidět na fotce ve třetím řádku vlevo. Fotoaparát má také problém ostřit, zvlášť tedy v noci, kdy jsou snímky opravdu velmi nekvalitní. Přes den pak mnoho fotek trpí rozmazáním u okrajů. Přesto vše, pokud si telefon přepnete do manuálního režimu a budete ho pevně držet, vyfotíte občas pěkné fotografie.

Záznam videa probíhá ve Full HD při 30 fps. Zde platí to samé, co pro fotky. Přední kamerka má pak rozlišení 5 MPx a také podává stejné výsledky jako zadní. Jen má občas také problémy se správným nastavením vyvážení bílé.

DSC_0020 DSC_0022

DSC_0065 DSC_0067

DSC_0045 DSC_0046

DSC_0051 DSC_0056

Zhodnocení

Sony Xperia E5 ve mně zanechala rozpačité dojmy. Především pokud se podíváme na cenu, která se pohybuje kolem 5,5 tisíce korun. Za tuto cenu totiž můžete koupit lepší telefon, konkurence v podobě progresivní čínských značek je velká a tito výrobci dnes již nabízejí vskutku povedené telefony. Zpracování Xperie E5 není zrovna ideální, navíc je celý telefon proveden z plastu. Výkon je slabý a 1,5 GB operační paměti také není dobrá investice do budoucnosti. Kvalita fotoaparátu je velmi průměrná.

Nakonec však musím pochválit optimalizaci systému, kde se však aktualizace již nedočkáte. Zkrátka, pokud hledáte kvalitní telefon střední třídy, možná bude vhodné podívat se ke konkurenci.

DSC03762

Klady:

  • optimalizace systému
  • dobře padne do ruky

Zápory:

  • slabý výkon
  • nekvalitní konstrukce
  • průměrný fotoaparát

Za zapůjčení Xperie E5 děkujeme společnosti Sony.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Čo mňa zasa potešilo bola možnosť odinštalácie spomínaných amazon a avast apiek. Telefón som kupoval pre manželku a hral som sa s ním len krátko, ale zatiaľ vyzerá, že bude dobrý. Škoda toho foťáku, ale skúsim teda ten manuálny režim.

Milan Strnadel

8. 9. 2016, 15:55

Nemohu vědět jak je vaše žena náročná uživatelka, ale já pořídil do rodiny ( rodičům) NOKII Lumii 925. Cca 4000 Kč/ kus.precizni zpracování, hliník, kov, polykarbonát. I v dnešní době velice, opravdu velice dobře fotici optika Carl Zeiss. Telefon vypadá opravdu nádherně.

U nás nokia nepripadá do úvahy, pretože MS má k dispozícii veľmi málo aplikácii. Viem, že za tú cenu by som zohnal papierovo lepší stroj (xiaomi, lenovo a iné čínske záležitosti), ale práve som chcel niečo so zárukou a prítomnosť takmer čistého androidu v tomto telefóne ma presvedčila… Po odinštalovaní blootware-u je to fajn. Ostalo tam síce pár Sony apiek, ktoré nejdú odinštalovať, ale nie je ich veľa.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat