Chrome Beta verze 51 se snaží zlepšit životnost baterie

Chrome Beta verze 51 se snaží zlepšit životnost baterie
2016-05-02T07:50:00+02:00
• 2. 5. 2016

Google Chrome na sebe v poslední době strhává pozornost. Můžeme vidět články o tom, že vývojáři nechávají mizet funkce, jako například tu, kdy uživatel má možnost mít stránky jako karty v naposledy spuštěných aplikacích. Samozřejmě minoritní aktualizace jsou zde pořád, ale těch hlavních bylo nedávné době více, než bývá zvykem. Dnes se tak podíváme na novou verzi 51, která přináší hned 2 majoritní funkce.

Říká vám něco Credential Management API? Možná ne, ale funkci této API jistě velmi dobře znáte. Google disponuje službou Smart Lock, jejíž účelem je uchovávat hesla, a samozřejmě názvy účtů, k přihlášení na stránkách, kde se nepřihlašujete skrze Google. Nová API je určena třetím stranám. Přináší totiž možnost se přihlásit na stránku, o níž máte uloženy údaje, skrze váš Google účet.

Jak to funguje, můžete vidět na videu výše, ale pojďme si to shrnout. Představte si, jste na PC a přihlásíte se na stránku, kde jste již zaregistrováni. Uložíte si údaje, jak již bývá dobrým zvykem, pod svůj Google účet v prohlížeči Chrome a je to. Následně, když stránku navštívíte, nebudete-li přihlášení, prohlížeč vám nabídne možnost doplnění údajů. Vám poté už zbývá jen kliknout na přihlašovací tlačítko.

Tuto metodu Google ještě více zjednodušuje tím, že jeho API, zmiňovaná výše, se postará o samotné přihlášení. Stačí, když ji vývojář oné aplikace implementuje. Přihlášení pak probíhá stejně jako na běžný Google účet. Takové nástroje již nějakou dobu existují, avšak nyní je to oficiálně podporováno i od technického giganta.

Další novinkou ve verzi 51 je snížení nároků na baterii v podobě nové back-end funkce. V tomto ohledu snad všichni víme, že Chrome je téměř nenažraný a je jedno, zda mluvíme o mobilní, nebo počítačové aplikaci. Vývojáři tak dali hlavy dohromady a RPT je výsledkem.

Níže na grafu můžete vidět 11 stránek, které byly otestovány. V některých případech se použití této funkce téměř neprojeví, avšak například u LA Times tato funkce přinesla zasloužené ovoce. Vykreslení stránky proběhlo mnohem lépe (rychleji + menší spotřeba energie) než bez použití této funkcionality. Zdá se, že vývojáři jsou na dobré cestě nám opět částečně zlepšit život.

Chrome-Power-Usage

Google taktéž říká, že díky této funkci lze snížit celkovou spotřebu energie až o 30 % při načítání různých populárních stránek (weby otestované vývojáři) bez toho, aby se snížil uživatelský požitek. Kdyby touto cestou šli i vývojáři všichni, včetně těch, kteří vyvíjí Android jako takový, mohli bychom se těšit z lepších zítřků. Bohužel zatím se budeme muset spojit jen s tímto výsledkem.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat