Laserová klávesnice LK200S recenze

Laserová klávesnice LK200S [recenze]
2019-04-15T13:11:32+02:00
• 22. 2. 2016

V dnešní recenzi se podíváme na jedno netradiční příslušenství k mobilním telefonům. Jedná se o bluetooth klávesnici, ale ne jen tak obyčejnou. Je totiž laserová. A jak se na ní tedy vlastně píše? Na to se dnes podíváme.

IMG_7016 (2)

Konstrukce

Pojďme se nejdříve zaměřit na konstrukci. Jedná se o takovou malou černou krabičku, kterou bez problémů můžete nosit v tašce a možná i v kapse, pokud máte volnější kalhoty. To bych pak považoval za výhodu, protože normální externí klávesnice k telefonům nebývají takto kompaktní. Hmotnost činí 150 gramů a konkrétní rozměry zařízení jsou 7 x 4,7 x 11,8 cm. Použitými materiály je plast, i přesto zde není co vytknout. Navíc právě této krabičky se během psaní ani nedotýkáte, a tak kvalita zpracování není tolik podstatná.

IMG_7284 IMG_7297

Na těle klávesnice se nachází kromě nezbytných senzorů pro snímání a promítání kláves také malý displej. Ten ukazuje stav baterie, připojení a pak především také aktuálně zadávaná písmenka. To se hodí pro kontrolu, ačkoli většinou při psaní koukáte na displej telefonu, kde vidíte totéž.

Na zadní straně klávesnice je umístěn reproduktor. Ten má dva účely. Za prvé slouží ke zpětné vazbě při psaní, při každém stisku totiž vydá zvuk. Druhý účel je využití pro přehrávání hudby z vašeho telefonu. Kvalita zvukového výstupu je ale velmi mizerná. My jsme testovali černou variantu, zakoupit lze klávesnici ale i v bílém provedení.

IMG_7288

Psaní

Promítaná klávesnice má červenou barvu a rozložení kláves je pevně dané. To znamená, že se zobrazuje anglické rozložení prvků, ačkoli píšete s českým rozložením včetně háčků a čárek. Velikost promítané klávesnice je 100 x 240 mm a je promítána zhruba do deseti centimetrů od samotného zdroje. Nejlepší povrch pro snímání činí obyčejný neprůhledný stůl. Důležité je také, aby byl povrch hladký, jakékoliv hrbolky již ovlivňují celkovou spolehlivost.

Celkově se na klávesnici nepíše vůbec špatně, detekce je dobrá. Někdy však při rychlejším psaní je vynecháno písmenko. Na psaní všemi deseti to také není, je třeba vcelku výrazně zvedat prsty. Dle specifikací lze psát rychlostí kolem 350 znaků za minutu  Na klávesnici také nevidíte znaky české diakritiky, a tak je třeba se naučit, pod jakým číslem je dané písmenko. To ale není takový problém, tím je absence ů a ú na klasickém místě. Jsou totiž umístěna nad řadou s čísly.

Musíte také oželet odezvu  stisku. Nic nemačkáte, pouze se dotknete plochy, na kterou je promítáno. Částečnou náhradou je pípnutí při každém stisknutí, takže bezpečně víte, že zařízení zaregistrovalo váš pohyb. Toto pípnutí lze naštěstí i vypnout, protože mi přišlo spíše obtěžující, bohužel ho musíte vypínat při každém zapnutí. A už samotné zapnutí je vždy doprovázeno poměrně hlasitým pípnutím, a tak na sebe hned upoutáte.

IMG_7282 IMG_7286

Další funkce

Tato laserová klávesnice ale umí ještě jednu zajímavou funkci. Umí po přepnutí posloužit také jako touchpad. Samozřejmě je třeba kompatibilní zařízení, tedy jakýkoliv Android telefon nebo Windows PC. Na Androidu fungoval kurzor bez problémů, na počítači s Windows 10 jsem se ale setkal s opožděnými reakcemi. Jinak tuto klávesnici lze spárovat prakticky s jakýmkoliv zařízením, které má Bluetooth. Zkoušel jsem osobně telefony Galaxy S6 s Androidem, iPhone 5s s iOS a také PC s Windows 10 a párování a psaní na klávesnici probíhalo bezchybně. Oficiální kompatibilita je pak následující:

  • Windows XP a novější, Windows Phone 7, iOS 4 a novější, Android 3.1 a novější, Mac OS X

Integrován je Bluetooth verze 3.0. Vestavěná baterie má kapacitu 1000 mAh, což dává výdrž 300 minut aneb 5 hodin, a to je velmi slušné. Nabíjení pak trvá 2 hodiny.

Zhodnocení

Ačkoli laserová klávesnice není žádná novinka, stejně byli téměř všichni udiveni, když jsem jim ji ukazoval. Jedná se o skvělou frajeřinku, jak zaujmout své okolí. Klávesnice samotná je pak kompaktní a dá se na ni po zvyknutí docela pohodlně psát, ačkoli na hardwarovou nemá. Také nemůže psát tak rychle a všemi deseti. Pro některé může být také mínus absence zobrazení českého rozložení klávesnice. Chválím možnost využití také jako kurzoru. Přesto se jedná o velmi zajímavý kousek, který můžete zakoupit za 37,77 dolarů.

Produkt pro účely testování doručil internetový obchod GearBest.com, kde jej můžete zakoupit.

IMG_7293

gearbest

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat