Android N – konec seznamu aplikací (application drawer)?

Android N – konec seznamu aplikací (application drawer)?
2016-02-22T07:33:22+02:00
• 22. 2. 2016
7

V posledních několika dnech se objevují spekulace, že by Google mohl znovu přeměnit svůj launcher, a to konkrétně s příchodem Androidu N. Ačkoliv se zatím jedná jen o spekulace, současné novinky z MWC mohou být předzvěstí budoucích změn.

Konkrétně dva nezávislé zdroje sdělily webu AndroidAuthority, že získaly přístup k Androidu N, kde očividně chybí seznam aplikací (application drawer), na jaký jsme u Androidu zvyklí. Konkrétně vše, co nainstalujete, se objeví na hlavní ploše. Tento styl je znám z iOS a také z modifikovaných verzí Androidu – například od společností Honor nebo Xiaomi.

Screenshot_8

Ačkoliv alpha verze Androidu N neobsahuje běžný seznam aplikací, tak se nemusí jednat o finální rozhodnutí. Google možná chystá jinou podobu, a proto nezakomponoval „application drawer“. Na druhou stranu zde máme novinku v podobě LG G5, kde právě tato sekce chybí. Všechny aplikace jsou na hlavních plochách. Dokonce i Samsung nabízí možnost vypnutí seznamu aplikací u Galaxy S7 (edge).

Lze vidět v čase 2:58

Zatím nelze jednoznačně říci, jak se Google rozhodne. Pokud by odstranil seznam aplikací, moc by se nestalo. Někteří by mu vyčítali, že kopíruje Apple, další by byli naštvaní za odstranění oblíbené součásti, ale naštěstí je zde řešení. Pokud se tak skutečně stane, pro Android existuje spousta launcherů, a další vzniknou, aby se navrátil seznam aplikací.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Je to fajn, a je to škoda zároveň. Ještě že se to netýká mého telefonu ani tabletu (WP a android JB)

Ladislav Polický

22. 2. 2016, 19:06

Bůh žehnej Nova launcheru.

Huawei to používá už dlouho

Za mě je to špatný krok… To už bych se ve svých cca 200 aplikacích ztratil. Na ploše mám vždy to nejvíce používané, rozdělené ve složkách apod… Doufám, že se to ve finální verzi neobjeví…

Tak toto nie… toto je jedna z vecí, ktoré mi neskutočne vadia na iPhonoch… ale mne je to v podstate jedno… budem používať Nova Launcher ako doteraz a hotovo.

Jiří Doubravský

22. 2. 2016, 7:44

rozhodně správný krok. Seznam aplikací v podání google stejně nebyl nikdy kdovíjak praktický a aplikace se v něm dohledávají relativně dost zdlouhavě (ve srovnání třeba se seznmem v action launcheru který je vybaven abecedním scrollbarem). uživatele navíc asi dost mátlo že ve výsledku měli nějaké plochy s ikonami a pod nimi fotografii a pak další de fakto zase plochy s ikonami bez pozadí, bylo to uplne zbytecne dublovani. Pokrocilejsi uzivatel pak vyzadoval i v seznamu aplikaci seskupovani, kdyz skupiny jsou implementovane na plose, nekteri vyrobci alternativnich launcheru samozrejme radi vyhovi a je tu dalsi zbytecne dublovani funkcionality.

Jiří Pleskot

22. 2. 2016, 7:20

Správný krok dopředu. Jsem zvědav jak tam zakomponuje widgety a karty Now.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat