Žebříček nejzranitelnějšího softwaru za rok 2015

Žebříček nejzranitelnějšího softwaru za rok 2015
2016-01-03T00:12:46+02:00
• 2. 1. 2016
6

Jak to tak již začátkem nového roku bývá, je třeba si zhodnotit rok předchozí. V tomto článku se podíváme na žebříček softwaru, u kterého bylo za rok 2015 nalezeno nejvíce chyb. Žebříček sestavili na webu CVE Details. Data byla získána z veřejně dostupné databáze věnující se této problematice. Ještě předtím než budeme prezentovat výsledky této analýzy, mějte na paměti, že jsou ve výsledcích zahrnuty pouze ty nedostatky jednotlivých softwarů, které jsou známy veřejnosti. Nejedná se tedy o hodnocení bezpečnosti softwaru jako takového.

Na nelichotivých prvních 5 pozicích se ve 3 případech umístila společnost Adobe s produkty Flash Player, Air Sdk a Air. Na prvním a druhém místě se, pro mnohé možná překvapivě, usadila společnost Apple s Mac OSX a iPhone OS. Oproti roku 2014 dochází k obměně těchto předních pozic. Tehdy totiž tomuto žebříčku vévodil Internet Explorer od Microsoftu pronásledovaný Mac OS X od Applu, Linux Kernel, Google Chrome a iPhone OS. Na žebříček 50 „nejzranitelnějších“ produktů se můžete podívat níže.

cve_top_50_2015

Za zmínku jistě stojí to, že například operační systémy od Microsoftu jsou rozděleny podle verzí. U konkurenčního Mac OSX k takovému rozdělení nedochází. V případě porovnání nejrozšířenějších mobilních operačních systémů pak k dílčímu dělení nedochází. Pokud se zaměříme na „chybovost“ produktů z hlediska společností, výsledky jsou následující.

cve_top_50_company_2015

Můžeme sledovat, že s přehledem vede dvojice Adobe a Microsoft, které následuje Apple. Na 4. místě se dále umístil se svými produkty Oracle a TOP 5 uzavírá Google. Každá ze společností má nastavenou jinou politiku, která se věnuje odstraňování chyb ze svých produktů. Ostatně my uživatelé můžeme být na jednu stranu rádi za to, že tyto chyby jsou postupně odhalovány a především řešeny.

Zdroje: venturebeat.com, cvedetails.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Tomáš Zelina

3. 1. 2016, 0:09

Nevím, na jaký graf se díváte vy, ale já tam vidím na čtvrtém místě Oracle (370), na pátém zmíněný Google (317) a Mozilla se se svými 301 zranitelnostmi do TOP 5 nevešla.

Jiří Smrž

3. 1. 2016, 0:11

Díky za upozornění. Hned článek upravím. Omlouvám se za chybu. :)

Karel Čapka

VIP 2. 1. 2016, 12:36

co se mini tou zranitelnosti u Linixu a Debianu?

Vojtěch Hořánek

2. 1. 2016, 13:01

Taky bych rád věděl

Vladimír Jícha

3. 1. 2016, 9:04

Předpokládám, že tam budou celé linuxové distribuce, tedy včetně veškerého SW. U MS by se tak k Windows měly připočítat ještě chyby Office, IE a jejich dalších produktů, aby to bylo fér.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat