Apple zdražuje, ale jen v Německu

Apple zdražuje, ale jen v Německu
2016-01-04T07:20:51+02:00
• 4. 1. 2016
1

K 1. lednu 2016 v Německu vyšel v platnost nový poplatek za autorská práva pro výrobce elektroniky, a to se zajisté dotklo také chytrých zařízení. První společností, která reaguje na tuto povinnost, je kalifornský gigant. Někteří by si možná mohli myslet, že Apple nebude nijak pohybovat cenami vzhledem k jejich nadstandardní úrovni, ale opak je pravdou. Zda půjde o důvod k zdražení v celosvětovém měřítku, ukáží asi až příští měsíce.

Apple Německo

Firmy vyrábějící či dovážející a následně i prodávající zařízení v Německu se zapisovatelným médiem mají povinnost uhradit poplatek za každé zařízení ve výši 6,25 eur (tj. cca 169 Kč; v případě telefonu) nebo 8,75 eur (tj. cca 237 Kč; v případě tabletu). Jelikož Apple je součástí obchodní skupiny Bitkom, výše poplatku je nepatrně nižší. U telefonu to dělá rovných 5 eur (tj. cca 135 Kč), zatímco u tabletu se jedná o částku 7 eur (tj. cca 189 Kč).

V německém Apple Storu jsou již upravené ceny a ty se dotkly iPhonu 5s, iPhonu 6s, iPhonu 6s Plus. Poté následuje iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 4. Poslední důležitou informací je, že autorský poplatek se má týkat pouze zařízení dostupných v Německu. Jestli toho výrobci využijí jako jednu z dalších záminek ke zvyšování cen, zjistíme pravděpodobně v budoucnu.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

5. 1. 2016, 11:34

A ja myslel, ze ono vypalne za media uz patri ve svete cloudu a streamingu k prezitku a oni namisto ruseni ho zavadeji jeste dal.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat