iOS aplikace mají prý více zranitelných míst, než ty androidí

iOS aplikace mají prý více zranitelných míst, než ty androidí
2015-11-14T08:15:49+02:00
• 14. 11. 2015

Velmi často se mluví o Androidu jako platformě obsahující velké množství virů a všech možných nedostatků, díky čemuž se stává zranitelnější pří útoku hackerů. Nicméně nové zprávy od Checkmarx a AppSec Labs tvrdí, že právě operační systém iOS, respektive aplikace pro něj tvořené, jsou zranitelnější, než právě tolik všemi směry vláčený Android.

iOS-vs-Android

Proč je však myšlenka o menší zranitelnosti iOS tolik známá? Jde o to, že Apple si zakládá na velmi razantním proprietárním řešení. Prostě a jednoduše se snaží zamknout všechny cesty, kromě těch, o nichž ví, že jsou bedlivě střeženy a chráněny jeho operačním systémem. Nicméně stejně jako u Androidu, má iOS svůj „náhradní“ AppStore, který je vytvořen a provozován třetí stranou. Velmi často se tak z aplikací, pocházejících od třetí strany, vyskytne nějaký ten malware a je z toho problém – tomuto rozšiřování pomáhají především uživatelé v Rusku nebo Číně.

Je na čase učinit pověrám za dost a zjistit, jak to skutečně je. Zatím máme pouhou zprávu od dvou mobilních aplikací, avšak vzhledem ke zjištěným poznatkům nelze vyloučit nějakou pozdější podrobnější práci. Zpráva poukazuje na fakt, že průměrná aplikace má přibližně 9 zranitelných míst. Přičemž iOS má takových aplikací více, než Android. Vyjádřeno čísly – 40 % zranitelných míst v iOS aplikacích jsou kritická nebo způsobí vážný problém, u Androidu je číslo trochu nižší, konkrétně 36 %.

Nejčastěji unikají informace o uživateli, tedy citlivá data, s 27 %, dále například autentizace a autorizace ID s 23 %. Je zde však spousta dalších faktorů  a zranitelných míst, kryptografie stránek, technické parametry či logy.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat