Souhrn novinek z Google Apps for Work za měsíc srpen

Souhrn novinek z Google Apps for Work za měsíc srpen
2015-08-31T20:27:41+02:00
• 30. 8. 2015

Co je to Google Apps for Work?

Google Apps je skupina aplikací od Googlu, které jsou určeny zejména pro organizační prostředí, jako jsou firmy, školy apod. Google u této služby dává určité výhody, které v sobě zahrnují zejména garantovanou dostupnost, prostor zdarma navíc, rozšířenou funkcionalitu a hlavně pokročilou administraci. Služba je zpoplatněná, ale ne pro všechny. Zdarma ji mohou využívat především školy a neziskové organizace. Další informace o této službě naleznete v krátké prezentaci zde.

Dali jsme si za cíl vás pravidelně jednou měsíčně informovat o novinkách této zajímavé služby, která prochází neustálým vývojem.

Zahrnutí skrytých dat do grafů

Google zavádí možnost rozšíření grafů o data, která se nachází mimo filtr nebo jako skrytá. Zatím pouze na desktopu se tak může objevit zpráva, která vás bude informovat, že graf nezahrnuje skrytá data. V této zprávě budete moci kliknout na tlačítko, které vám tato data dovolí zahrnout. Možnost vypnutí nebo zapnutí skrytých dat naleznete i v nastavení samotného grafu.

Screen Shot 2015-07-14 at 11.28.11 AM

Krok po kroku zvětšit nebo zmenšit font označeného textu

V menu nastavení formátu písma byla přidána možnost pro postupné zvětšování či zmenšování velikosti fontu. Věc funguje podobně jako u MS Office. Vámi označený text se jednoduše kliknutím na tuto možnost o jeden dílek zvětší nebo zmenší.

Change Relative Font Size

Algoritmus není hloupý. Pokud se tedy v označeném textu objeví různé velikosti písma, pak bude každé upraveno odděleně. Nestane se tedy, že byste měli najednou stejnou velikost v celém označeném textu.

Tato novinka se dostává do Google dokumentů a Google prezentací.

Google Classroom API je nyní obecně k dispozici

Google opustil status Classroom API jako developer preview. Nyní váš administrátor může povolovat přístup třetím stranám do této služby. Například informace, jak s API začít v rámci Google Apps Script, naleznete zde.

Další informace jsou pak v nápovědě nebo v developer dokumentaci.

Nové nastavení v Admin konzoli pro správu YouTube

V Admin konzoli v ostatních aplikacích naleznete nové nastavení pro YouTube. Jeho pomocí můžete omezit sledování videí na YouTube ve vámi spravované síti. Kromě omezení určitého obsahu budou moci administrátoři určovat, kdo toto oprávnění může schvalovat.

V_st_i_ek

  • Česká nápověda se tohoto tématu dotýká zde.
  • Kompletní nápověda (v angličtině) zde.

Prezentujte skrze Hangouts

Jak už asi víte, prezentace Google můžete nově posílat na obrazovku přes Chromecast nebo AirPlay. Nyní se nabízí další možnost přes Hangouts. Musíte však mít telefon s Androidem a poslední verzi aplikace Prezentace Google. Tam jednoduše kliknete na spuštění prezentace s tím, že se pak můžete připojit k naplánovanému Hangouts v kalendáři nebo zahájíte zcela nové volání.

Nová verze Hangouts pro Android přináší řadu vylepšení

Dočkali jsme se nové verze aplikace Hangouts. Kromě zvýšení rychlosti, modernějšího designu a možnosti posílání hromadné MMS zprávy se dočkáte také nastavení vlastních statusů a budete moci přijímat či odmítat externí účastníky video hovoru. Poslední zmíněná novinka znamená, že přijímání a odmítání externích účastníků už funguje na všech platformách (Android, web, iOS).

pasted image 0

logo-app Hangouts Google Inc. Zdarma ANDROID

Oprava oznámení o komentářích při převodu vlastnictví

Pokud jste v současné době vlastníkem dokumentu, tabulky či prezentace na Google disku, dostanete emailem oznámení o tom, že byl někým přidán komentář, i když není vaše jméno v daném komentáři zmíněno. Jestliže ale došlo k tomu, že jste se stal majitelem souboru přenesením vlastnictví, pak tyto automatické oznámení dostával pouze původní vlastník.

Nyní dochází ke změně, vlastně k opravě. Po přenesení vlastnictví tato automatická oznámení o nových komentářích již dostane správně nový majitel. Původní vlastník tak obdrží zprávu pouze v případě, že si nastaví pravidlo pro oznámení a nebo jen tehdy, zmíní-li někdo jeho jméno v komentáři.

Možná se nyní ptáte, jak můžete něčí jméno v komentáři zmínit. Je to velmi jednoduché, stačí před psaním jména vložit „@“ a nebo znaménko „+“. Tím zajistíte, aby byl dotyčnému poslán email s citací tohoto komentáře. V tomto emailu stačí kliknout na odkaz s názvem dokumentu, což přenese dotyčného přímo do komentáře v daném dokumentu.

Výstřižek

Od listopadu 2014 je na webovém Google disku možné otevřít soubor v aplikaci z vašeho počítače. Stačí mít na počítači nainstalován synchronizační nástroj Google Drive. S verzí 1.23+ je nyní umožněno otevírání souborů externí aplikací i z náhledového (preview) režimu.

Switchblade - Adobe - Preview 2

Nové funkce v Google tabulkách a dokumentech (Android, iOS)

Poslední update mobilních aplikací Google dokumentů a tabulek přináší tyto novinky:

  • Režim tisku (beta) v dokumentech pro Android a iOS – Z levého horního menu můžete nyní vybrat takzvaný režim tisku. Získáte tak náhled celé stránky, přičemž nebudete ochuzeni o online aktualizaci, pokud zrovna na dokumentu někdo pracuje.

pasted image 0 (1)

  • Automatické vyplňování v tabulkách pro Android – Stejně jako na desktopovém webu, kde můžete v tabulkách potáhnutím za roh chytře doplnit například posloupnost čísel nebo názvy dnů, můžete nově stejnou funkci využívat i v mobilní aplikaci pro Android.

Autofill in Sheets

  • Chytřejší klávesnice v tabulkách pro Android – Pokud jste se dotkli buňky, automaticky se vám objevila klávesnice s písmeny. Nyní však, pokud ťuknete na buňku, která již obsahuje číselnou hodnotu, objeví se automaticky numerická klávesnice. No a pokud je tam text, tak se zase objeví klávesnice s písmeny. Když bude potřeba, budete mít samozřejmě rychlou možnost přepnout na jiný režim klávesnice.

Upozornění při špatném sdílení

V Google dokumentech, prezentacích a tabulkách se vám nyní mohou zobrazit upozornění, jestliže myší přejedete přes tlačítko sdílení. Toto upozornění se může týkat těchto případů:

  • Pokoušíte se o sdílení s osobou, která se nachází v doméně, jež je vaším administrátorem zakázána.
  • Pokoušíte se o sdílení mimo svou doménu, tato možnost je však pro vaši organizaci zakázána.
  • Pokoušíte se o veřejné sdílení, které je zakázáno.

Share Button Warning

Zpět do školy s novinkami v Google učebně

Google si pro svou učebnu na začátek školního roku přichystal nemálo novinek. Většina z nich bude dostupná během posledního srpnového týdne, ostatní přijdou v dohledné době potom.

Bohatší nastavení diskuzí

V rámci své třídy mohou učitelé využívat takzvaný stream diskuzí, debat či otázek a odpovědí. Nyní nabízí zadání příspěvku více možností. Zadáte-li nové téma, máte možnost nastavit, zda si přejete, aby žáci mohli diskutovat i nad jednotlivými odpověďmi.
TeacherStudentQuestion-04

Opětovné použití příspěvků

Některé příspěvky třeba z loňského roku se mohou hodit. Nově proto můžete opětovně použít váš starý příspěvek. Je-li třeba, upravíte pár detailů a příspěvek zveřejníte. Novinka tak určitě ušetří spoustu času, kterého si učitelé ve své profesi velmi cení.
ReusePost-05

Integrace kalendáře

V příštím měsíci se automaticky vytvoří kalendář pro každou třídu, kde se objeví všechny úkoly s termíny dokončení. Učitelé budou moci kalendáře jednotlivých tříd procházet a samozřejmě jim nebude chybět možnost přidat různé události, jako výlety či exkurze a nebo jen přidají pozvané řečníky do již existujících událostí.

calendar-classroom-integration

Další novinky na základě zpětné vazby:

  • Připnutí příspěvků: Pokud učitelé chtějí, aby se na nějaký jejich příspěvek nezapomnělo, budou je moci zařadit výše.
  • Termín dokončení volitelný: U dlouhodobých projektů či úkolů není vhodné hned nastavovat termín dokončení. Nově tedy nastavovat tuto položku nemusíte.
  • Připojení formuláře k příspěvku: Google formuláře nabízejí snadnou cestu jak napsat rychle test či zadat průzkum apod. Brzy tedy budete moci do příspěvků vložit formulář z Vašeho Google disku a nebo odkaz na odpovědi.

Z Gmailu do kalendáře automaticky už i pro Google Apps

Gmail z Google Apps nyní dokáže detekovat události z příchozích emailů stejně dobře, jako už to umí poměrně dlouhou dobu Gmail pro volné účty.

Dojde-li vám potvrzení o rezervaci ubytování, o rezervaci lístků na koncert apod., pak se automaticky vytvoří událost v kalendáři.

png;base642463e1be32b500b

Takto vytvořená událost se snaží být co nejbohatší. Převezme tedy z emailu co nejvíce informací. Nebudete tedy ochuzeni o adresy, čísla rezervací, terminál s bránou letiště atd. Jestliže náhodou dojde ke změně, událost bude automaticky aktualizována.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Bartál

Fanoušek Googlu, specialista na Google Apps

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat