Google Play Služby v7.8 – Mobile Vision API s detekcí obličeje a čtečkou čárových kódů

Google Play Služby v7.8 – Mobile Vision API s detekcí obličeje a čtečkou čárových kódů
2015-08-15T10:05:24+02:00
• 15. 8. 2015

Po pár týdnech jsme se opět dočkali nové aktualizace Google Play Služeb a tentokrát si Google dal záležet. V nové verzi toho nenajdeme po málu, dočkali jsme se hlavně uvolnění Mobile Vision API. Díky ní budou moci aplikace detekovat přítomnost, orientaci a některé detaily tváře, když jsou v zorném poli aktivní kamery. K dispozici je také nové API pro identifikaci a čtení čárových kódů mnoha typů.

A konečně byla rozšířena API Google Cloud Messaging, konkrétně o priority zpráv. Lepší zpracovávání zpráv s různou naléhavostí a podporou lokalizace je tak již na cestě ke všem uživatelům. Pokud chcete následující body raději slyšet v krátkém videu, přikládám vám jej níže.

Nyní se podíváme na shrnutí. První si samozřejmě uvedeme Mobile Vision API, která je tou hlavní.

Mobile Vision API

Mobile Vision API obsahuje nový balíček funkcí, navržených kolem analýzy a práce s fotografiemi či videem, k čemuž poslouží vestavěné kamery. Stejně jako mnoho dalších části Google Play Služeb, Mobile Vision existuje jako vlastní menší samostatné SDK. Pod tuto API byly přidány dvě položky, a to Face API pro identifikaci osob a Barcode API pro čtení čárového kódu.

Face API

Google přidal novou Face API pro zachycení detailů obličeje, které lze vidět skrze kameru v chytrém telefonu či tabletu. Vývojáři mohou získat informace o tom, kolik lidí může být na scéně a kde jsou jednotlivci umístěni. Stejně tak ale můžete mít k dispozici oči, nos, ústa, tváře nebo uši. Mnoho z těchto specifických vlastností může znít povědomě, protože byly zmíněny již v APK aplikace Google Camera před pár měsíci.

Aplikace fotoaparátu často používají algoritmy ke zjištění totožných informací, aby si automaticky nastavily expozici, například pro vybrání nejlepšího cíle pro fotografii. Některé aplikace mohou používat tyto informace tak, aby následně využily zvláštní efekty. Podobné knihovny existují už nějaký ten pátek a  jsou volně dostupné jako open source.

Google je opatrný a poznamenal, že tato API je postaven pro účely detekce a testování, ne pro rozpoznávání tváří. Nelze jednoznačně identifikovat objekty, nebo dokonce subjektu v pohledu kamery. Ve skutečnosti lze sledovat pouze obličej, protože se pohybuje v rámci zorného pole. Ale v případě, že vypadne ze záběru, byť na krátký okamžik, bude považován za nový předmět.

Barcode API

Mobile Vision API přidává další zajímavou možnost pro identifikaci obsahu v zorném poli kamery, konkrétně se jedná o čárové kódy. Po mnoho let Google doporučoval vývojářům využít aplikace ZXing Barcode Scanner. To však znamená, že se zobrazí nepříjemná změna kontextu uživatelů nebo nastane problém přidávání a udržováním ještě jedné knihovny. V každém případě je to zážitek jak pro uživatele, tak pro vývojáře.

Google momentálně ještě trochu ladí funkce v Google Play Službách, na konci by tak vývojáři mohli dostat přístup ke škále různých 1D a 2D kódů.

1D čárový kód: EAN-13, EAN-8, UPC-A, UPC-E, Code-39, Code-93, Code-128, ITF, Codabar
2D čárový kód: QR Code, Data Matrix, PDF-417

Priority a lokalizace

Některé informace by měl mít uživatel ihned, jako například rychlou zprávu nebo upozornění z Nest Protect. Pak jsou zde však věci, jako oznámení, které balíček bude obsahovat již v základu. Google taktéž dává vývojářům trochu větší kontrolu nad tím, jaká oznámení jsou zpracovávaná. Nový parametr „prioritní“ byla přidán v naléhavosti. Zprávy jsou však v základnám nastavení stále na „normálním“ režimu. Pokud jsou zprávy označené jako „vysoce prioritní“, jsou odesílány okamžitě na probuzení spícího zařízení.

Google Cloud Messaging má novou dovednost – vytvářet upozornění na různých místech. Vývojáři nyní mohou nastavit hodnoty pro body_loc_key, body_loc_args, title_loc_key a title_loc_args a za pomoci GCM generovat příslušná upozornění.

Nearby API

A nakonec zde máme Nearby API, o níž jsme slyšeli tolik příběhů pár měsíců zpět. Nyní je vše připraveno a vlastní SDK už je téměř samozřejmostí. Díky této funkci můžete například oznámit cokoliv kolemjdoucím. Nyní nadešel čas, aby vývojáři mohli začít experimentovat. Stačí si tak jen sednout a počkat, až se začnou hrnout nové a nové aplikace.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat