Barevné linky – co to je a kolik za ně platíme

Barevné linky – co to je a kolik za ně platíme
2015-08-11T12:30:11+02:00
• 11. 8. 2015

Pojem barevné linky jistě mnozí z vás již v minulosti někde zaslechli. S pojmem „barevné linky“ přišel operátor SPT Telecom. Toto označení nakonec natolik zevšednělo, že je postupně převzala celá řada operátorů. Pravdou však zůstává, že samotné označení různých linek je jen a pouze na poskytovateli služeb. Operátoři tak mohou například ve svých cenících uvádět jiné pojmy, než se kterými se seznámíte v tomto článku.

Bez názvu

Co to je ?

Těm z vás, kteří o barevných linkách doposud neslyšeli, zkusím problematiku trochu přiblížit. Jedná se o rozdělení linek do skupin podle prvních tří číslic u telefonního čísla. Na základě tohoto prvního trojčíslí se jednotlivá telefonní čísla rozdělují do tzv. barevných skupin. Toto rozdělení nám může napomoci při orientaci, zda za hovor platíme my, někdo jiný, nebo zda je úplně zdarma. A jaké linky se tedy rozpoznávají?

Barevné linky

Zelená linka – 800

U čísel zelené linky volající neplatí nic. Jedná se tedy často o ta telefonní čísla, která společnosti využívají pro své zákazníky k tomu, aby se mohli zdarma dozvědět něco o produktech či službách. Často se jedná také o telefonní čísla technické podpory, call center apod. Nejdůležitější je ale to, že čísla zelené linky jsou pro nás zdarma.

Modrá linka – 810 až 819, 830 až 839, 843 až 846

Čísla modré linky značí volání se sdílenými náklady. Zde si tak mezi sebe volající a volaný náklady rozděluje. Cena je závislá na tom, jak ji stanoví operátor ve svém ceníku. Je důležité myslet na to, že tato čísla jsou účtována vždy. To, že máte neomezený tarif nebo nevyčerpané volné minuty, vás tedy před platbou navíc neochrání.

Bílá linka – 840 až 842, 847 až 849

Čísla bílé linky se označují univerzální přístupová čísla. Ta umožňují, aby se lidé dovolali držiteli z jakéhokoliv místa republiky za jednotnou sazbu. Jedná se spíše o historickou záležitost. V době, kdy ještě lidé nejčastěji používali pevné linky, rozlišovalo se meziměstské volání, a tudíž sazba byla při různých voláních jiná.

Žluté a duhové linky – 900, 906, 908 a 909

U telefonních čísel začínajících číslovkou 9 jsou sazby za volání vyšší než běžné ceny. Jedná se většinou o obchodní, inzertní a soutěžní služby. Samotná sazba se pak dá odvodit přímo ze samotného čísla. U čísel začínajících na 900, 906 a 909 se sazba odvíjí podle čísel umístěných na 4. a 5. místě. Samozřejmě jsou sazby uváděny s DPH. Ostatně poměrně dobře to znázorňuje tabulka níže.

2

U čísel začínajících na číslovku 9 je důležité také podotknout, že existují výjimky, u kterých zaplatíte stejně, jako je uvedeno v ceníku operátora za hovor do vlastní či cizí sítě. Jedná se například o čísla ministerstev, nebo jiných státních podniků. Zde se tedy nemusíte obávat takto přehnaně vysokých částek.

Kolik platíme u jednotlivých operátorů?

Zatímco v předchozích odstavcích jsem se věnoval popisu toho, co jednotlivé linky znamenají, nyní se v tabulce níže můžete seznámit se současnými cenami u trojice českých operátorů. Všechny ceny jsou uvedeny v DPH a sazba se týká volání za jednu minutu. Platit budete, i když máte neomezený tarif u jakéhokoliv operátora.

Bez názvu

Zdroje: ctu.cz, t-mobile.cz, o2.cz, vodafone.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat