Android M developer preview ke stažení – aktualizace každý měsíc aktualizováno, Google I/O 2015

Android M developer preview ke stažení – aktualizace každý měsíc [aktualizováno, Google I/O 2015]
2015-05-29T06:50:31+02:00
• 29. 5. 2015

Aktualizováno 29. 5.

Minulý rok Google nastartoval program developer preview pro Android L. Díky tomu mohli vývojáři testovat aplikace a samotný systém ještě před uvolněním ostré verze. Tento rok se pokračuje v započaté strategii a vy si již nyní můžete stáhnout Android M.

U Androidu L jsme se dočkali jen dvou OTA aktualizací, ale u Androidu M bychom měli každý měsíc očekávat update až do vydání konečné verze. To by mělo zlepšit testování, vývoj a ladění systému. Tuto informaci potvrdil Dave Burke z Googlu.

Aktualizováno 28. 5. 21:07

Google slíbil, že hned po skončení keynote bude k dispozicí preview verze Androidu M. Nyní se tak stalo a můžete stáhnout tuto testovací verzi.  Je určena pro následující zařízení:

  • Nexus 5 (GSM/LTE) „hammerhead“
  • Nexus 6 „shamu“
  • Nexus 9 „volantis“
  • Nexus Player „fugu“

devices-hero_620px

Původní článek 28. 5. 19:29

Google začal svou keynote na Google I/O 2015 představením novinek kolem Androidu. Ještě před představením bylo zmíněno, že v současnosti existuje přes 4000 zařízení s tímto systémem. Byli jsme ujištění, že chtějí pracovat na vyladění systému.

Jak jsme očekávali, byl představen Android M jako developer preview. Jedná se o rozpracovanou verzi, která bude k dispozici pro testování. Samotný název nebyl zmíněn, ale to je to nejmenší, co by nás nyní mohlo zajímat.

Screenshot_47 Screenshot_46

V první řadě jsme se konečně dočkali představení rozšířených možností v rámci oprávnění u aplikací. Nejenže budete moci zamítnou aplikacím přístup k jednotlivým funkcím v systému, ale také si budete moci nechat vypsat ty, které například přistupují k mikrofonu, kontaktům, atd.

Screenshot_48 Screenshot_49

Aby byl celý proces jednoduchý, tak nemusíte řešit oprávnění po instalaci aplikace. Jakmile bude chtít jakákoliv využít něco ze zařízení, zeptá se na oprávnění. Například si budete chtít zavolat z aplikace WhatsApp, tak se zeptá na přístup k mikrofonu, volba se uloží a již nebudete otravování. Případně můžete změnit nastavení u konkrétní aplikace.

Další novinkou je Chrome Custom Tabs, což je jakoby prodloužená ruka samotného prohlížeče Chrome. Nová komponenta je určena pro rychlejší zobrazování webových stránek přímo z aplikací. Měl by se tak zjednodušit a zrychlit tento proces otevírání.

Screenshot_50 Screenshot_51

Google se zaměřil taktéž na platformu pro placení skrze mobilní telefon. Nazval ji Android Pay. Jedná se o otevřenou platformu, která nabídne jednoduchou cestu k placení skrze smartphone. I v tomto případě se počítá s technologií NFC. Z počátku bude určena hlavně pro USA, ale pracuje se také na rozšíření do celého světa. Bude podporovat placení v Obchodě Play nebo i v jiných aplikacích.

Screenshot_54

Android Pay AMEX

Co se týče hardwaru, Google přidává podporu čteček otisků prstů. Tudíž výrobci a hlavně vývojáři mohou těžit z tohoto benefitu. Novinku lze použít pro přihlášení v aplikacích, při platbách, odemknutí zařízení atd.

Screenshot_55

I letos vidíme, že se vývojáři zaměřili na spotřebu energie. Google nazval tento projekt Doze a zaměřuje se na snížení spotřeby energie hlavně v době, kdy se zařízení nepoužívá. Všechny aktivity jsou potlačeny, ale přesto nedochází k zastavení synchronizace. Ukázku můžete vidět na obrázku níže.

Screenshot_56

Google se nepochlubil přesnějšími detaily, ale bylo řečeno, že při testech na Nexusu 9 dosáhli až dvojnásobného času na jedno nabití. Zde si samozřejmě budeme muset počkat na testy, ale jedná se o slibný projekt.

Screenshot_57

V neposlední řadě taktéž přibyla podpora pro USB typ C. V nastavení najdete například možnost, aby konektor byl využit jen pro nabíjení, což zajisté zrychlí celý proces.

0528googleio249

Mezi dalšími drobnostmi najdeme například změnu u sdílení. Budou vám nabízeny nejčastější aplikace. Dále například došlo na pozměnění ovládání hlasitosti.

Screenshot_58

Google nebyl nijak přesný ohledně dostupnosti Androidu M, avšak naznačil, že bude v první řadě dostupný pro Nexus 5, 6, 9 a Player.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat