Qualcomm – zlevní procesory nebo vyčlení divizi na jejich výrobu?

Qualcomm – zlevní procesory nebo vyčlení divizi na jejich výrobu?
2015-04-19T09:56:20+02:00
• 19. 4. 2015

Největším výrobcem mobilních procesorů a jiných součástek je v současnosti Qualcomm. Jeho procesory Snapdragon najdeme v takřka každém top modelu. Avšak letos došlo k výrazné změně. Samsung do svých letošních novinek Galaxy S6 a S6 Edge dal své vlastní procesory Exynos. Nenajdeme ani jeden model se Snapdragonem.

gsmarena_001 (4)

Oficiální důvod není znám, ale dle zahraničních médií a analytiků se Samsung rozhodl k tomuto kroku, aby snížil výrobní cenu zařízení. V tomto případě nejde jen o samotnou cenu procesorů. Hlavním důvodem mají být licenční poplatky Qualcommu, který dostává 2,5 až 5 % z ceny zařízení. Ve výsledku se jedná o další náklady, které by korejský výrobce rád ořezal. Například za poslední 4 roky měl Samsung vyplatit Qualcommu 9,2 miliard dolarů jen na licenčních poplatcích.

Samsung očekává, že letos prodá 70 miliónů top modelů. Bohužel z tohoto množství neuvidí Qualcomm ani dolar na poplatcích za procesory. To se výrazně projeví na příjmech společnosti, která nyní zvažuje strategické kroky.

V současnosti jsou k dispozici dvě varianty. Jednodušší se zabývá snížením licenčních poplatků, aby Qualcomm nepřišel o největšího výrobce smartphonů. Druhá verze se zaměřuje na rozdělení divizí – jedna by se starala o licence a druhá by řešila přímou výrobu.

Budeme si muset počkat, jak se rozhodne Qualcomm. Na druhou stranu není jisté, jestli se po změnách vrátí Samsung. Jeho kroky totiž směřují k naprosté nezávislosti.

Zdroj: androidspin.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat