PhoneX umí bezpečně zašifrovat volání i zprávy

PhoneX umí bezpečně zašifrovat volání i zprávy
2015-04-24T14:50:42+02:00
• 24. 4. 2015

Odposlechy hovorů a úniky dat z mobilních zařízení jsou v poslední době ožehavým tématem, a to nejen ve sféře vysoké politiky či managementu. S těmito nekalými praktikami se čím dál častěji setkávají i menší firmy a běžní uživatelé. Proniknout do „soukromí“ a k citlivým či strategickým datům totiž není vůbec nic složitého. PhoneX je nová aplikace z dílny brněnské firmy, spojující nejnovější bezpečnostní technologie, jednoduché ovládání a implementaci, která mobilní komunikaci zašifruje, a tak ochrání.

logo_full_forLightBg

Také vás na akčních nebo sci-fi filmech vždycky fascinovaly moderní technologie, které tajné jednotky používají k odhalení zloduchů? Tohle však není Matrix ani James Bond. „Napíchnout“ se někomu do telefonu už dávno nevyžaduje supermoderní prostředky. Stačí průměrně šikovný hacker a vaše data jsou servírována na zlatém podnose.

sign in call

Jak tomu zabránit? Ani v tomto případě není třeba hledat složité řešení. Prostě si do svého smartphonu nebo tabletu nainstalujete aplikaci, která je dostupná pro platformy Android i iOS.

Spojení „peer-to-peer“ je unikum

Jak PhoneX funguje? Aby aplikace fungovala správně a vaše komunikace byla zašifrovaná, je potřeba, aby byl PhoneX nainstalovaný i na druhé straně „drátu“ – tedy nejen ve vašem zařízení, ale také u toho, komu voláte, píšete nebo posíláte data. To je jediná možná garance správného fungování těchto technologií.

Hlasový kanál se totiž spojuje peer-to-peer (telefon vs. telefon) a šifrovaná hlasová data „neprotékají“ přes žádný server, ten hovor pouze spojuje. Datový tok se směřuje napřímo, obě zařízení následně vytvoří přímou šifrovanou linku.

Druhým rysem je použití technologie end-to-end šifrování, což znamená, že z telefonu odchází komprimovaná, a především zašifrovaná data. Celý transferní kanál ze zařízení na zařízení je tedy zašifrovaný. K dešifrování dochází až po přijetí cílovým zařízením.

Šifrovací klíče nelze prolomit

Třetím rysem je perfect-forward-secrecy s ochranou proti man-in-the-middle útoku, kdy se generují unikátní šifrovací klíče pro daný hovor nebo soubor.

Tyto klíče mají jen a pouze konkrétní dva účastníci komunikace, klíč nezískává ani server, generuje se v zařízení klienta. Využívá se symetrická šifra, která je velmi bezpečná a používá ji třeba CIA, Pentagon či orgány NATO.

Šifrovací klíč je vždy jednorázový a smaže se okamžitě po ukončení komunikace. Tento mechanismus zajistí, že šifrovací klíč nelze předvídat, což dělá komunikaci skutečně bezpečnou, bez jakékoli možnosti odposlechu. Na konci komunikace se klíče smažou a nelze je prolomit. V případě, že komunikace bude přece jen „nabourána“ třetí stranou, hovor se automaticky přeruší.

7 dní trial verze zdarma, 1 600+ stažení

Aplikaci PhoneX lze pořídit jako měsíční nebo roční placenou licenci. Pokud si chcete aplikaci nejdříve otestovat, nabízí se sedmidenní zkušební verze zdarma. Vyzkoušet si ji můžete zcela anonymně.

Jednu PhoneX licenci lze použít na neomezeném množství mobilních zařízení. Všechny kontakty jsou pro větší pohodlí uživatelů uloženy na šifrovacím úložišti, a to pro případ ztráty jejich mobilního zařízení Funguje to podobně jako Skype. Ať se přihlásíte odkudkoliv, svůj seznam kontaktů máte stále k dispozici. V rozhraní chráněné komunikace navíc každý vystupuje pod přezdívkou, která je jediným identifikátorem.

Licenci si pořídilo již více než 1 600 uživatelů. PhoneX Security zaštiťuje také Advisory Board složený z předních odborníků a významných osobností oblasti kryptologie, IT a výzkumu. Firma chce rovněž prorazit do zahraničí; již se představila na mezinárodních akcích v  Londýně, Rotterdamu, Lucemburku a zanedlouho vyrazí do Šanghaje či Berlína. Za značkou PhoneX stojí tým specialistů z firem zvučných jmen, jako je Red Hat, NetSuite, Blackboard, ŠKODA AUTO či Fakulta Informatiky MU.

PhoneX Security - product picture

www.phone-x.net

Co PhoneX umí

  • šifruje komunikaci přes smartphone nebo tablet (volání, zprávy, soubory)
  • chrání proti odposlechu
  • funguje po celém světě
  • nepáruje telefonní číslo s uživatelem (aplikace je oddělená od kontaktů, zpráv a souborů uložených v zařízení)
  • zachovává anonymitu komunikace mezi účastníky (v systému vystupujete pouze pod přezdívkou)
  • funguje i bez SIM karty
  • lze ho instalovat na vlastní firemní server a přizpůsobit na přání klienta podporuje Android a iOS (do budoucna i BlackBerry)

logo_pictogram_forLightBg

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat