Android 5.1 Lollipop – ukazují se nové funkce aktualizováno

Android 5.1 Lollipop – ukazují se nové funkce [aktualizováno]
2015-02-24T15:10:40+02:00
• 24. 2. 2015
2

Aktualizováno 24. 2.

Další novinkou v Androidu 5.1 je upravení nastavování zvuků. Kromě přidání nových ikonek do horní části lišty Google zapracoval na nové funkci. Nově si budete moci vypnout zvuky až do dalšího budíku. Díky tomu odpadá nastavování času po hodinách, jak dlouho má být smartphone ztišený.

2015-02-24 14.08.47 nexus2cee_android-51-volume-until-alarm-2

Android 5.0 vs. Android 5.1

Aktualizováno 21. 2.

Android 5.1 by měl být oficiálně dostupný pro první Nexusy již v březnu. V tuto chvíli si jej mohou užívat jen majitelé některých smartphonů z řady Android One. Díky tomu se ale dozvídáme, na jaké novinky se můžeme těšit.

Například se odehrají drobné změny v rámci rychlých voleb v roletce. Pokud jste si jednou aktivovali hotspot, objevila se vám nová rychlá volba. Ta tam zůstává permanentně a nelze se ji zbavit v Androidu 5.0.x. Nově bude stačit podržet prstem na ikoně, následně se objeví dotaz, jestli chcete skrýt tuto rychlou volbu. Bonusem navíc je i nový typ zkratky – inverze barev.

Android Lollipop přinesl novinku u notifikací. Nyní se vám některé mohou zobrazit samostatně v horní části displeje. Mohli jste na ni kliknout, čímž byste se dostali přímo do aplikace, případně jste mohli gestem do strany nechat zprávu zmizet. Bohužel takto dojde k přímému odstranění. Pokud jste si chtěli nechat notifikaci na později, museli jste jednoduše vyčkat, až zmizí. Verze 5.1 získává jedno gesto navíc – zdola nahoru. Tímto zpráva zmizí z displeje, ale stále bude k dispozici v notifikační liště.

Google si potrpěl na animace při tvorbě Androidu 5.0. V případě verze 5.1 dodává další. Například zámek pro otáčení displeje prošel drobnou změnou, která nijak neovlivňuje funkcionalitu.

Původní článek 20. 2.

Google do této chvíle neuvolnil Android 5.0.2 Lollipop pro všechna zařízení Nexus, ale například některé modely z řady Android One již disponují novější verzí 5.1. Avšak tato novinka se nedočkala oficiálního oznámení, tudíž nevíme, co všechno můžeme očekávat.

V tomto týdnu se objevily některé informace, jež nám dávají představu, co přesně čekat. V první řadě by Android 5.1 měl obsahovat vylepšenou správu paměti, upravený režim úspory energie a měl by se vrátit tichý režim, který zmizel z Androidu 5.0. V tuto chvíli víme o jediné viditelné změně, která se nachází v rychlých ovládacích prvcích ve vysunovací roletce. Konkrétně u WiFi najdeme menu pro výběr sítě. Tudíž nebude nutné jít do nastavení. Podobná možnost se také nachází u Bluetooth. Ukázku najdete ve videu níže.

Zajisté mnoho uživatelů zajímá, kdy se Android 5.1 dostane do prvních zařízení. Google sice mlčí, ale to se nedá říci o Mo Versimu, viceprezidentu HTC. Ten na svém Twitter účtu sdělil, že další verze Androidu měla být dostupná již v březnu. Uvidíme, kdy se nakonec Google odhodlá k uvolnění.

Mo-Versi-HTC-android-5.1

Zdroje: androidcommunity.com, phandroid.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jáson Hviezda

20. 2. 2015, 9:25

Funguje to stejně, jako dlouhé podržení na wifi u ToucWizu?

Jeremy Nowak

20. 2. 2015, 9:48

u cisteho androidu vetsinou dlouhe podrzeni nefuguje na nic… je to jako jedno Tapnuti =)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat