Twitter připravuje „konkurenci“ pro Youtube

Twitter připravuje „konkurenci“ pro Youtube
2015-01-03T16:26:30+02:00
• 3. 1. 2015

Rok 2014 tak trochu patřil krátkým videí, která zaznamenala největší rozmach ve službě Vine. Následně se tento název stal synonymem pro krátká videa, která najdeme na Facebooku i Youtube. Twitter k dnešnímu dni neměl nic, co by dokázalo konkurovat Youtubu, Facebooku a Google+ v oblasti záznamu videí. Sice podporuje animované gify, které se převádí do video formátu, ale jsou dosti omezené a bez zvuku. Během tohoto roku se zřejmě dočkáme uvedení video služby právě u Twitteru.

Screenshot (4)

Zatím nová video služba není spuštěna a je pouze pro ověřené uživatele. Jakmile dostanou oprávnění, budou moci nahrávat svůj obsah. Avšak Twitter zatím nic oficiálně neoznámil, ale FAQ k této novince odhaluje funkce a možnosti. V první řadě by se dala služba porovnat s Youtubem ve svých raných začátcích. Uživatelé budou moci nahrávat záznamy o maximální délce 10 minut.

Budou podporovány videa typu mp4 a mov s kódováním h.264 („High Profile“). Formát videí bude muset být 16:9 – zde bude zajímavé sledovat, jak si Twitter poradí se zlozvykem natáčení na výšku. Snad bude řešení tak elegantní, jako u nativní aplikace od Googlu.

Kromě těchto základních specifikací služba nabídne možnost změny náhledového obrázku. U něj budou podporovány dva formáty – PNG a JPEG. Byť byla zmíněna maximální délka videa, tak u velikosti souboru nebyl stanoven limit. Twitter jednoduše uvádí „čím větší, tím lepší“.

Samotné nahrávání videí do služby bude zřejmě prvně dostupné jen prostřednictvím webové administrace. Později se asi dočkáme i možnosti nahrání skrze aplikaci Twitter, ale jedná se jen o naši spekulaci. Bohužel bude chybět možnost nastavení času publikace nebo jakékoliv editační nástroje.

Dobrou zprávou může být možnost partnerství, kde se zřejmě počítá se zpeněžením videí, ale zde nejsou zveřejněny detaily. K dispozici budou také analytické nástroje pro sledování výkonu videí. Twitter také myslel na možnost ohlášení porušení práv.

Zatím se zdá, že „Video Twitter“ bude spíše konkurovat Youtubu. Bohužel na poli těchto služeb jsou i jiné, jako třeba Dailymotion nebo Vimeo, které působí na internetu již řadu let. Uvidíme, kdy dojde k oficiálnímu představení a jak rychle budou přibývat funkce, aby se z této služby mohl stát rovnocenný protivník.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat