Microsoft zveřejnil finanční výsledky za druhý fiskální kvartál roku 2015

Microsoft zveřejnil finanční výsledky za druhý fiskální kvartál roku 2015
2015-01-28T14:00:58+02:00
• 28. 1. 2015

Microsoft zveřejnil finanční výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2015, které skončilo loni v prosinci. Ze zveřejněných statistik vyplývá, že se Microsoftu poměrně daří a firma udržuje růst zisků. Celkový příjem za toto období je 26,5 miliardy dolarů s čistým ziskem 5,6 miliardy dolarů s tím, že celkový příjem vzrostl oproti stejnému čtvrtletí z předchozího roku o 8 procent a čistý příjem o 10 procent poklesl. Microsoft ovšem poznamenal, že je tento pokles zaviněn náklady na restrukturalizaci spojenými s akvizicí mobilní divize Nokie.

Ačkoliv se to ale na zisku projevilo mírným poklesem, tak se Microsoftu odkoupení mobilní divize od Nokie vyplatilo – podařilo se prodat celkem 10,5 milionu lumií a vzhledem k tomu, že rok předtím se jich prodalo 8,2 milionu a v předchozím čtvrtletí 9,3 milionu, je vidět průběžný nárůst, na který mají jistě vliv i nové levné modely, jako třeba Lumia 535, kterou si zákazníci velice rychle oblíbili. Celkem Microsoftu prodej telefonů vynesl 2,3 miliardy dolarů.

gsmarena_001

Nedařilo se ovšem pouze Lumiím, na vzestupu jsou také tablety Surface, jejichž prodej vzrostl o 24 % a vydělaly 1,1 miliardy dolarů, přičemž hlavní podíl na vzrůstu má nejnovější model Surface Pro 3. Dařilo se samozřejmě také herním konzolím Xbox, kterých se prodalo celkem 6,6 milionu oproti předchozímu roku, kdy se jich podařilo prodat dokonce 7,4 milionu. Toto číslo zahrnuje jak starší Xbox 360, tak i nový Xbox One.

Operační systém Windows má ze zisků od výrobců pokles o 13 %. Na tento pokles měl vliv i prodej levných tabletů, které jsou mnohdy stejně drahé jako samotná licence k Windows. Mimo jiné tento pokles zavinily i prodeje lacinějších licencí studentům a učitelům.

Dařilo se také Bingu, který díky reklamě zvýšil příjmy o 23 % a v USA má již 19,7% podíl mezi všemi vyhledávači.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat