XDA zachraňuje – pracuje se na neoficiálních Androidech 5.0 pro starší smartphony

XDA zachraňuje – pracuje se na neoficiálních Androidech 5.0 pro starší smartphony
2014-11-12T10:16:38+02:00
• 12. 11. 2014

Nejnovější verze Androidu 5.0 s označením Lollipop se oficiálně teprve začíne dostávat na první zařízení, ale komunita neotálí a už pracuje na portech pro telefony, které novou verzi systému ještě nemají jistou, nebo nemají dostat vůbec. Práce vývojářů začala hned, jak Google vypustil nejnovější AOSP.

lollipop-808x420

Mezi první zařízení, pro které jsou porty již ve fázi příprav, patří například Galaxy Nexus, který i přes své označení dostal oficiálně jen verzi 4.3, nebo například Samsung Galaxy SIII mini, který nedostal KitKat jen kvůli údajným hardwarovým nedostatkům. Ty však komunita na xda už dávno překonala a po Androidu 4.4 již pracuje na nejnovější verzi Lollipop.

Práci na portech již ohlásilo několik vývojářů pro zařízení z řady Xperia. Tam je však jistá limitace v kernelech. Práci na mnohých zařízeních totiž komplikuje fakt, že pro ně Sony nevydal kernel pro čistý AOSP. Na zařízeních, která tento kernel však mají, se již podařilo rozchodit první buildy. Mezi Xperiemi je prvním zařízením poněkud příznačně Xperia L, která AOSP kernel dostala. Bez kernelu se už pracuje i na portu pro model SP, který nedávno Sony pohřbilo, když se rozhodlo nevydat na toto zařízení verzi KitKat.

Komunita pracuje rychle, ale tato sestavení nejsou stabilní, a proto nejsou vhodná pro denní používání, protože mohou obsahovat plno chyb a ne všechno v nich ještě funguje. Pokud jste ale natolik nedočkaví, že si chcete Android 5.0 na svém zařízení vyzkoušet, a nevadí vám ani rizika s nahráváním neoficiálních ROM, ani to, že v nich najdete plno chyb, zamiřte na fórum xda a podívejte se do sekce pro své zařízení.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat