Výrobci mechanických hodinek bojují proti kopírování ciferníků pro chytré hodinky

Výrobci mechanických hodinek bojují proti kopírování ciferníků pro chytré hodinky
2014-11-25T07:55:18+02:00
• 25. 11. 2014
7

S příchodem chytrých hodinek logicky vzrostl zájem uživatelů o to, aby si mohli stáhnout jednotlivé ciferníky dle vlastních požadavků. U hodinek, jako je Moto 360 nebo LG G Watch R, se tato možnost přímo nabízí. Tuto možnost ale nepodporují tradiční výrobci mechanických hodinek.

rolx-360

Problém spočívá v tom, že na internetu roste množství témat pro chytré hodinky, které kopírují vzhled z mnohem dražších typů klasických hodinek. Velmi zjednodušeně se dá říci to, že si lidé alespoň částečně mohou z chytrých hodinek napodobit hodinky, které stojí například několik set tisíc korun. A to se samozřejmě tradičním výrobcům hodinek nelíbí. Proto se zástupci těchto společností začali touto problematikou zabývat.

watches

Dle dosavadních zpráv zástupci výrobců mechanických hodinek začali kontaktovat administrátory serverů, kde lze stáhnout jednotlivá témata ciferníků pro chytré hodinky. Argumentují tím, že taková témata nemají být veřejně dostupná z důvodu porušovaní registrovaných ochranných známek, autorského práva a práva k průmyslovým vzorům. Některé stránky, na kterých taková témata jsou dostupná, začaly pomalu témata ciferníků zaběhnutých výrobců klasických hodinek stahovat z oběhu.

Budeme si muset počkat, zda se tyto spory vyostří, nebo jestli situace bude i nadále takto klidná. Pravdou však zůstává, že s příchodem chytrých hodinek vznikla také nová oblast, kde hrozí velké spory mezi jednotlivými společnostmi.

Zdroje: torrentfreak.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Peťa Shvecik

26. 11. 2014, 11:09

No na druhou stranu by mohli sami dat do marketu sve vzory a neco i utrhnout z trhu. Ale z hlediska vzhledu a nebo treba zivotnosti hodinek bych si byt nima moc hlavu nedelal, ze by jim to prebralo zakazniky.

Aple se svýma hodinama z toho taky nevyšel lacině.

Peťa Shvecik

26. 11. 2014, 11:18

Jj museli platit za ty svycarske z nadrazi, ale v porovnanim spatne investice do safirovych sklicek pro iphony to byly jen drobne :-)

Libor Foltýnek

25. 11. 2014, 15:45

Jakkoliv nepodporuju porušování autorských práv, pochopil bych, kdyby vrčeli na čínské kopie, ale že si někdo dá na displej obrázek? Snad nevěří tomu, že by si to někdo opravdu jinak koupil?
Na druhou stranu ty ciferníky kolikrát nechápu, je to přeplácané, v mechanickém provedení je to asi OK, ale na displeji kolikrát marně hledám, kolik je vlastně hodin :)

Lukáš Biel

26. 11. 2014, 8:59

Naprostej souhlas, kopie čehokoliv taky neuznávám, ale tohle? To je směšný. Spíš z toho cítím to, že se výrobci mechanických hodinek obávají o konec této éry, protože trh s chytrýma hodinkama velice rychle poroste. Já mám například momentálně mechanický, ale už mají nakrouceno mnoho let a zasloužily by obměnu a přiznám se, že mechanický už kupovat taky nebudu. Počkám si tak rok, až se rozšíří nabídka chytrých a pak půjdu do nich. Zatím se mi líbí akorát LG G Watch R, ale ty jsou zatím drahý. Moto360 by taky šly, ale nevypadají tolik jako hodinky. Všechny ty ostatní od samsungu a sony se můžou jít zahrabat.
Přijde mi legrační, jak mají lidi na tom obdélníkovým displeji vykreslenej kruhovej ciferník :-D

Libor Foltýnek

26. 11. 2014, 9:18

Tak já upřednostňuju třeba funkčnost před vzhledem, resp. líbit se mi to musí, ale netrvám na kulatém displeji a už vůbec ne na tom, aby to „vypadalo jako hodinky“. Mám Sony SW3 a v rámci současné nabídky jsou pro mě asi nejlepší. Chybí jim jen měřič tepu, který nepotřebuju. Naopak mají výborně čitelný displej – a u hodinek fakt „ocením“, když vidím, kolik je hodin :D
A jak píšete, trochu mě štve, že většina zajímavých ciferníků je pro kulaté hodinky, sám mám hranatý, protože bych se cítil jako tukan, mít tam kulatý, ale evidentně ty kulaté jsou mezi tvůrci ciferníků oblíbenější :(

Igor Ďurček

25. 11. 2014, 13:32

Takze ako vzdy nastupi warez scena…. :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat