Češi utratili 10 miliard Kč za opravy nebo výměny smartphonů

Češi utratili 10 miliard Kč za opravy nebo výměny smartphonů
2014-09-22T12:14:06+02:00
• 22. 9. 2014

Smartphony nám přinesly neuvěřitelné možnosti, o kterých jsme si mohli před deseti lety nechat jen zdát. Nejeden majitel využívá své zařízené několikrát za den nejen pro telefonování, ale i pro běžnou práci. S častějším užíváním samozřejmě roste pravděpodobnost poškození způsobená třeba vyklouznutím z ruky a dopadem na zem. Výsledkem bývá například poškození skla displeje. Samozřejmě se stávají i další nehody.

120912_ST_UK_Infographic_EDITED_2

Podle studie společnosti SquareTrade jsme v České republice utratili za opravy smartphonů nebo jejich výměnu 10 miliard korun za posledních 7 let. Nejvíce utrácejí majitelé iPhonů, kde je dle analýzy o 30 % vyšší šance na poškození zařízení.

„Rozvoj a dynamický růst počtu chytrých telefonů v posledních letech přinesl také prudký nárůst škod při jejich poškození či zničení – zejména pro uživatele iPhonů,“ řekl Kevin Gillan, managing director SquareTrade v Evropě.

Dále z analýzy vyplývá, že 32 % Čechů nějak poškodilo svůj smartphone v posledních dvou letech. Pokud se podíváme například na utopení zařízení, tak 9 % majitelům již spadl do toalety. Největší problémy s poškozením mobilu mají muži a to až o 26 % více než ženy.

„Nejenže má stále více lidí chytré telefony, ale navíc je používá pro stále více činností – pro kontrolu e-mailů, fotografování, využívání sociálních sítí a méně často pro telefonování. Mnoho lidí si neuvědomuje, že drahé zařízení také vyžaduje drahou opravu, což zjistí, až když jej upustí na zem. Například náklady na výměnu rozbitého displeje u iPhone 5s dosahují až 5 000 Kč. Navíc fakt, že se bez těchto zařízení prakticky již neobjedeme, vyžaduje, aby oprava byla provedena co nejrychleji,“ dodává K. Gillan.

Do průzkumu bylo zapojeno 13 000 dotazujících z Evropy, kteří vlastní smartphony a mají zkušenosti s opravou, výměnou nebo náklady spojenými s chytrými mobily.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat