Novinky v iOS 8, o kterých možná nevíte

Novinky v iOS 8, o kterých možná nevíte
2014-09-24T14:55:53+02:00
• 24. 9. 2014
1

Minulou středu jsme se dočkali vydání nové verze iOS s pořadovou číslovkou 8. O jeho vydání včetně základního seznamu novinek jsme vás informovali v tomto článku. Dnes se ale podíváme na nové funkce, o kterých se moc nemluvilo a přitom mohou být neméně užitečné.

og

Hlasové diktování v češtině

První novinkou, o které možná nemusíte vědět, je hlasové diktování namísto psaní na klávesnici. To ale není novinka iOS 8. V této nové verzi jsme se ale dočkali podpory českého jazyka. Diktování funguje velmi dobře a rozeznávání je téměř okamžité. Hlasové zadávání zahájíte klepnutím na mikrofon na klávesnici. Pokud ho tam nemáte, bude nutné zapnout Siri v nastavení.

 IMG_0951 IMG_0945

Pokročilé využití baterie

V nastavení si lze nyní zobrazit podrobné využití baterie. Dříve jsme mohli vidět pouze dobu využití a pohotovost. Pod těmito údaji máme ale nově detailní popis, která aplikace vytěžuje nejvíc baterii. Pod některými navíc systém napíše, čím baterii tolik zatěžují. Například vidíme, že aplikace Google+ ubrala procenta baterie aktivitou na pozadí.

 IMG_0933 IMG_0934

Siri umí rozpoznávat hudbu a hledat v AppStore

Hlasová asistentka Siri sice stále neumí česky, na druhou stranu v novém iOS je rozpoznávání anglického jazyka mnohem rychlejší a přesnější. Siri dále nově umí rozpoznávat hudbu díky službě Shazam. Stačí se jí zeptat, jaká hudba právě hraje, a po pár sekundách máte výsledek. Novinkou je také možnost hledat v AppStore.

IMG_0813 IMG_0817

Obrázek kontaktu zase na celé obrazovce

Tato nová věc není zase úplně nová. Obrázek kontaktu přes celou obrazovku byl již dříve v iOS 7.0, z nepochopitelného důvodu byl však ve verzi 7.1 odebrán a fotka byla pouze v malém kolečku. Nyní máme fotku volajícího opět na celou obrazovku. Pokud to náhodou u vás nebude, doporučuji fotku ke kontaktu přiřadit znovu nanovo.

ios1

Rozšíření Touch ID

Majitelé iPhonu 5s a novější jistě potěší rozšířené možnosti senzoru čtečky otisku prstu TouchID. Ten mohou nově využívat aplikace třetích stran. Jako jedny z první aplikací toto podporuje Evernote nebo 1Password.

IMG_0938 IMG_0941

„Hey Siri“

Tuto funkci jsme na konkurenční platformě viděli již mnohokrát v obdobné podobě. Zde se jedná o hlasovou aktivaci asistentky Siri. Stačí říct „Hey Siri“ a pak rovnou svůj požadavek. Menším mínusem je funkčnost pouze, pokud je iPhone v nabíječce.

Photo_Sep_17__11_28_17_AM.0

Pokročilé funkce v poznámkách

Aplikace poznámek se dočkala nových funkcí. Text má nové možnosti fomátování. Může být tučný, kurzívou a nebo ho lze podtrhnout. Novinkou je také možnost vkládat obrázky přímo do poznámky.

 IMG_0958 IMG_0959

Vypnutí kontaktů v panelu multi-taskingu

V panelu multi-taskingu se nově nachází nad aplikacemi vaše oblíbené kontakty. Pokud se vám tam stejně jako mně nehodí, lze je vypnout. Jděte do Nastavení -> Pošta, kontakty, kalendáře -> V přepínači aplikací a zde deaktivujte obě pole. Popřípadě zde lze nastavit zobrazení pouze posledních kontaktů či pouze oblíbených.

IMG_0954 IMG_0955

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

jinými slovy ios už umí to co má android roky :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat