Apple vydal iOS 8, podívejte se na seznam novinek aktualizováno

Apple vydal iOS 8, podívejte se na seznam novinek [aktualizováno]
2014-09-17T19:00:00+02:00
• 17. 9. 2014
1

Aktualizováno 19:00

Jak bylo avizováno, tak se tak také stalo. V 19 hodin našeho času vydal Apple operační systém iOS ve verzi 8.0. Aktualizace má na modelu iPhone 5s velikost 1,1 GB, na ostatních zařízeních může být ale velikost jiná. Update na iOS 8 lze provést buď přes váš počítač s iTunes a nebo přímo v zařízení Over-The-Air. Pro druhou možnost běžte do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace Softwaru a zde by vám měla být nová verze nabídnuta.

IMG_0547

Pokud jste majiteli iPhonu 4s, měli byste zvážit tuto aktualizaci. Podle webu 9to5mac dochází ke zpomalení reakcí samotného systému v závislosti na hardwaru. Minimálně doporučujeme počkat na verzi opravující některé chyby, jež se najdou po uvolnění iOS 8.0.

screen-shot-2014-09-17-at-16-45-07

Původní článek 12:00

Dnes v podvečer kolem 19. hodiny se dočkáme vydání finální verze operačního systému iOS s číslovkou 8. Ten byl představen již v červnu na vývojářské konferenci WWDC a jeho vydání předcházelo celkem pět betaverzí. Té poslední jsme se přitom dočkali již před měsícem. Jaké novinky tedy ve finální verzi iOS 8 vlastně nalezneme? A pro jaké modely je dostupný? Na to si odpovíme v tomto článku.

ios8

Seznam novinek

Designové úpravy

Velké změny designu jsme se dočkali vloni s příchozem iOS 7. Letos tak přichází pouze decentní úpravy a vychytávky. Notifikační lišta je rozdělena pouze na dvě části – Dnes a Notifikace. V záložce dnes mohou býti umístěny widgety. Samotné notifikace také nově nabízí možnost reagovat na maily, pozvánky kalendáře, připomínky i třeba zprávy z Facebooku přímo na bannerech oznámení – bez opouštění aplikace, ve které jste.

ios8

V panelu multitaskingu nalezneme nad aplikacemi vaše oblíbené kontakty. Aplikace Email a další disponují novými možnostmi pod gestem přejetím vlevo. Safari na iPadech zároveň přichází s novým zobrazení otevřených panelů.

Obrázky

Vylepšená aplikace obrázků přináší pokročilejší úpravu fotek, přičemž máme k dispozici úpravu jasu, expozice, kontrastu, barev, naklonění snímku a i nové filtry. Novinkou je také možnost prohledávat fotografie. Například při zadaní výrazu „Praha“ se vám zobrazí všechny fotky pořízené v Praze.

ios8

Tato aplikace měla původně disponovat pokročilým napojením na iCloud, kdy se měly všechny obrázky automaticky nahrávat do tohoto cloudového úložiště a zařízení mělo uchovávat jen jejich menší verze pro úsporu paměti. Apple se ale nakonec rozhodl tuto funkci vynechat, na čemž může mít vliv i nedávná aféra uniku fotek celebrit právě z iCloudu.

Fotoaparát

Pojmenování nový je možná sice až moc, navzdory tomu se zde událo celkem dost novinek. Tablety iPad dostaly možnost pořizovat panorama a přibyl zde i režim čtverce. Zcela nový je pak režim time-lapse, který umožňuje snímat právě tato časosběrná videa. Novinkou je také časovač. Ten lze nastavit na 3 nebo 10 sekund, po jejichž uplynutí dojde k vyfocení snímku. Mimo to lze při ostření manuálně nastavit expozici scény.

Zprávy

Samotné iMessage se dočkaly několika nových podob. Zasílat lze totiž nově hlasové zprávy a svoji polohu. Posílání videa bylo zjednodušeno. Skupinové konverzace jdou pojmenovat a lépe spravovat jejich seznam členů. Nová je také klávesnice s názvem QuickType. Ta dokáže chytře našeptávat. Mimo to ji ale můžete vyměnit za jakoukoliv jinou z obchodu AppStore.

ios8

V nastavení zpráv lze nyní nastavit automatické smazání starých položek. K dispozici jsou možnosti po roce, po 30 dnech a případně nemazat. Pokud budete přikládat obrázek ke zprávě, budou zde nad možnostmi poslední pořízené snímky.

Zdraví

Zcela novou aplikací je Zdraví (Health). S tím souvisí sada pro vývojáře HealthKit. Ta uchovává informace o vašem zdraví z dalších různých náramků a dalších zdravotnických zařízení jiných firem. Celkem bude umožňovat sledovat údaje týkající se proudění krve v žilách a tepnách, srdeční frekvence, hydratace, krevního tlaku, fyzické aktivity, vaší výživy, hladiny cukru v krvi, spánku, dýchání, nasycení kyslíkem a hmotnosti.

ios8

Otevření vývojářům a další novinky

Velkou novinou je však sdílení souborů i do aplikací třetích stran. Pro sdílení fotografie na Pinterest nemusíte nyní chodit do této aplikace, ale lze tak udělat přímo z galerie. K dispozici je i jednoduchý správce. Senzor TouchID bude nově také dostupný dalším aplikacím. Rozšířené API získá i fotoaparát a novinkou je podpora chytrých domácností takzvaný HomeKit.

Vyhledávání Spotlight umí nyní vyhledávat inteligentněji, velmi podobně jako Siri. Jen to stačí napsat a nemusí se nic vyslovovat. Hlasovou asistentku probudíte výrazem „Hey Siri“. Novinkou je také Family sharing. To umožňuje sdílet kreditní kartu až se šesti členy rodiny. Vaše dítě vás například může požádat o koupi dané aplikace. 

ios8

Podporovaná zařízení

  • iPhone 4s a novější
  • iPad 2 a novější
  • iPad mini a novější
  • iPod Touch 5. generace

ios8p

Zdroj: apple.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ahoj, mě se aktualizace neukázala ani v telefonu ani v itunes….

J

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat