Dotekománie doporučuje #61 – Navigace Waze iOS, Android, WP

Dotekománie doporučuje #61 – Navigace Waze [iOS, Android, WP]
2014-09-27T14:00:48+02:00
• 27. 9. 2014
19

Pro hlavní operační systémy Android, iOS a Windows Phone nalezneme nepřeberné množství různých navigačních aplikací. V dalším pravidelném díle Dotekománie doporučuje vám představíme navigaci, která je zdarma, a dovolím si říci, že předčí i některé placené.

 unnamed (8)_result

Jestliže sledujete scénu na poli mobilních aplikací, určitě budete znát spousty navigací včetně Waze. Navigace Waze představuje zcela nový rozměr, jak může být navigace zdarma a přeci kvalitní. Při prvním otevření aplikace budete požádáni o vytvoření účtu Waze, přičemž má tato registrace svůj účel, proto ji velmi doporučuji. Následně budete přesměrování do hlavního menu, kde získáte informace, jak vše funguje a jak celou aplikaci vlastně používat.

 

unnamed (1)_result unnamed (2)_result unnamed (3)_result

Waze je tzv. sociální navigace, což v podstatě znamená, že všichni uživatelé právě používající tuto aplikaci slouží jako informátoři, a to jak automaticky, tak i manuálně. Během vaší jízdy kamkoliv můžete v rychlém menu zadat např. informace o čerstvé nehodě, právě měřící policejní hlídce nebo o koloně. Waze je navigace chytrá a během navigování odesílá data o vaší rychlosti na server, přičemž jsou následně hodnoty vyhodnoceny a dle toho se v navigaci objeví informace o provozu, tudíž se nejedná o žádnou nekalou praktiku, ale o pouhé sdílení informace o rychlosti. To samé platí i o ostatních řidičích, jestliže někdo se zapnutou navigací Waze uvízne v koloně, bude tato skutečnost ihned odeslána na server a vás již Waze bude informovat o dané skutečnosti, případně navrhne cestu jinudy.

 

unnamed_result unnamed (7)_result unnamed (6)_result unnamed (5)_result

Navigace Waze patří v obchodech s aplikacemi k těm nejoblíbenějším a rozhodně ji lze doporučit všem, kteří nechtějí zbytečně utrácet tisíce za mobilní navigaci. Waze potřebuje k plnému využití online připojení, díky kterému můžete mít ty nejaktuálnější informace o dopravě přímo v mapě.

logo-app Waze social GPS Maps & Traffic Waze Zdarma ANDROID logo-app Waze Navigation & Live Traffic Developer Zdarma iOS [winphone]/waze/f07f83eb-a8a4-49fd-8946-c67a9349e062[/winphone]

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Adam Kubínek

13. 10. 2014, 15:30

Funguje tato navigace i v offline režimu, nebo musím mít zaplá data?

Preco si autor clanku nezapol ceske menu? Je tam aj cesky hlas. Niekoho by to mohlo odradit.

aha, uz vidim, autor clanku tu navigaciu asi nemal zapnutu, len okopiroval obrazky z oficialnej stranky. smutne. Takto nezisti kolko skvelych funkcii to este ma. Napriklad sa pod moj profil ukladaju prejdene trasy a na webe si ich mozem pozriet. Viem si editovat mapy, alebo nahlasit chybu v mape, ktora sa da rychlo opravit a behom par dni uz je zmena dostupna v kazdom mobile. Zdielanie trasy pre rodinu, kde poslem link a znamy vidia kde sa moje auto nachadza na mape a kedy dorazim do ciela. Uklada sa mi miesto kde som zaparkoval. Priatelia na fejsbuku, ktory maju zapnute waze, vidia moje auto v navigacii, alebo vidime kto je kedy dorazi do rovnakeho ciela.

Peter Markuška

29. 9. 2014, 16:35

navigacia ktora mi povie ze mam odbocit 2 minuty po tom co uz som odbocil je pre mna nepouzitelna, radsej pouzivam google navigaciu a dufam ze z tych dvoch navigacii raz google spravi jednu poriadnu

Darango waze s tymto nema problem, tipujem na problem s tvojim mobilom a GPS signalom. Bezi mi to na piatich roznych mobiloch, od starej Nokie so symbianom, cez pomaly jednojadrovy mobil so starym androidom az po najrychlejsi OPO mobil na trhu, Vsade hlasi normalne, pokial ma v kabine signal GPS.

Peter Markuška

30. 9. 2014, 6:50

nie v telefone to nebude, Galaxy Nexus je este stale nadpriemerny telefon a je zaujimave ze ine navigacie mi toto nerobia, takze urcite to nebude GPS signalom

Waze pouziva trochu zjednoduseny pristup ku GPS modulu, ak ma mobil zapnute setriace funkcie, tak to robi divoke veci. Mne napriklad na tabletoch padalo GPS uplne, alebo len poskakovala poloha aj rychlost, vsetko koli setriacim funkciam v systeme, ktore sa nedaju nijako vypnut. Pozri aplikaciu GPS Test, mne pomahalo, ak bezala sucasne s waze. :)

Jediné, co mi na ní trochu vadí, je, že pokyny ke změně směru jsou na můj vkus hlášeny příliš pozdě. Waze jinak využívám několik měsíců k plné spokojenosti…

problem so slabym signalom GPS v kabine auta vyriesi aktivna GPS antena, viac v CZ/SK waze fore na adrese https://world.waze.com/forum/viewforum.php?f=22

Jakub Šimáček

27. 9. 2014, 23:41

Čísla popisné umí – stačí k vyhledávání použít Google.
Zapnutý displej, zapnutá GPS – to nejvíc žere baterku. Samozřejmě, aplikace komunikuje online, ze své podstaty tudíž bude mít větší spotřebu než jiné. Jiné navigace Tě ale takhle aktuálně a dobře neupozorní na kolonu/nehodu/nebezpečí/radary/hlídky. Proto mám v autě zabudovanou nabíječku.

* O tom vyhledavani sem nevedel, dik
* Pouzivam k navigaci i Google mapy a telefon rozhodne tak nehreje a nevybiji se…
* To, ze ti uzavirky zmizi za 30min, je smutna chyba

Taky obcas dost rozptyluje pro rizeni.

Jakub Šimáček

29. 9. 2014, 11:29

Uzavírky, respektive jakýkoliv hlášení je v místě, kde není takový provoz aktivních Wazerů těžký udržet, protože to po Tobě nikdo nepotvrdí. Nevím kde se pohybuješ, ale v Praze s tímhle není problém, téměř vše je aktuální díky vysoké penetraci uživatelů. Je to vlastnost. Ne všechno je ideální. Taky mi chybí navádění v pruzích, hlášení překročení rychlosti, atd… Pro mě je to vyváženo aktuální situací na silnici a možností upozornit na oplátku ostatní na hlídku/nebezpečí na silnici/kolony, atd.

To je presne ono. Jezdim min frekventovane trasy a je to marnost. Zadane hlaseni za chvili zmizi a Waze ti proste nepomuze – pak je aktualnost sporna.
Stacila by moznost zvolit delku udalosti.

vetko sa riesi na CZ/SK waze foru. https://world.waze.com/forum/viewforum.php?f=22
Nastavit trvanie hlasky sa da len pre celu republiku. A to co vyhovuje v Prahe je pre male mesta nevyhoda. Skusala sa varianta 15 minut a pre Prahu ok, pre okolie katastrofa. 30 minut je zas pre Prahu vela, ak sa niektore hlasky nedaju zrusit. Na Slovensku mame 60 minut a pre Bratislavu je to velmi vela, pre zvysok Slovenska zas malo… :) Sledujte to forum, tam je vysvetlene vsetko.

Mě se naopak nelíbí:
1) systém upozornění
Uzavírky a práce na silnici /tj většinou dlouhodobé/ mizí z WAZE po 30 minutách…
Některé se ani v mapě neobjeví !
Pokud není dobrý signál, tak se hlášení ani neodešle.
2) ve městě neumí čísla popisné – nepoužitelný

Uzavierky sa daju planovat v mobile aj na dlhsiu dobu, len s tym je viac prace a pocas jazdy je to problem. Bezne zapichnuty problem zmizne ak ho nikto nelajkne. Slovensko ma predlzene hlasky na 60 minut. Cisla popisne najde ikonka G pri vyhladavani adresy, staci prepnut. A baterka, no navigovanie zere baterku pri kazdej navigacii. Bez autonabijacky a stojanu ani na krok. cena nabijacky v cine zacina od jedneho eura aj s postovnym, ale odporucam modely z vystupnym prudom okolo 2A.

Petr Adamíra

27. 9. 2014, 19:08

Vřele doporučuji

Lucie Budínová

VIP 27. 9. 2014, 14:31

Aplikaci mám v mobilu. Moc se mě líbí, i když protože nevlastním auto tak jsem ju zatím neměla možnost využít.

:)

Mas ju namiesto TV a sledujes dopravnu situaciu? :)

Pouzivaj ju ako spolujazdec, ja som tak urobil aj v taxiku.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat