Sony Xperia Z2 – voděodolná elegance recenze

Sony Xperia Z2 – voděodolná elegance [recenze]
2014-06-23T13:58:36+02:00
• 22. 6. 2014
5

Do třetice všeho dobrého zde máme 3. top model pro letošní rok od japonského výrobce Sony, který své top modely představuje s větší četností než konkurence. Dnes se blíže podíváme konkrétně na Sony Xperia Z2. Jak tento 3. gigant obstojí v recenzi, se už dočtete níže.

IMG_0577

Sony Xperia Z2 mi k recenzi dorazila v balení typickém pro top modely od Sony. Po otevření se dostáváme k samotnému přístroji, který je v plastovém sáčku. Novinkou je, že už smartph0ne, jak bylo u Z řady zvykem, neobsahuje nalepené fólie na přední i zadní straně.

Jestli je to plus, nebo mínus, nedokážu posoudit. Pod přístrojem se nám nabízí pohled na kompletní výbavu, tvořenou microUSB kabelem, sloužícím pro připojení k počítači, či na koncovku nabíječky, koncovkou nabíječky, špuntovými atypickými sluchátky, které mají opravdu vysokou kvalitu zvuku a obsahují tzv: ,,noise cancelling“, což je doplněk, který vám při poslechu eliminuje zvuk okolí na minimum.

Video natočené pomocí Samsungu NX300

Dále pak v balení nechybí náhradní špunty a všemožné brožurky od Sony. Škoda, že zde nemáme přídavek v podobě pouzdra, či redukce z microUSB na USB, jak tomu třeba bylo v balení u Xperie Z1C. Co si tak vzpomínám, Sony bylo jediné, kdo přidával do svých balení něco navíc. No holt nám to musí postačit.

DESIGN

Design je u Sony Xperie Z2 velkou předností. Osobně kdybych porovnal letošního designového krále HTC One (M8) a Z2jku, tak si bez váhání vyberu Z2. Klidně mě lynčujte, ale pro mě neexistuje atraktivnější materiál než sklo. Tím se dostávám k použitým materiálům , kterými je sklo na čelní i zadní straně a kov obepínající celý přístroj. Celkově je design takřka neměnný od předchozího modelu Z1. Zpracování je na perfektní úrovni, nikde nic nevrže, neprohýbá se a perfektně vše lícuje.

IMG_0574IMG_0575

Dobře jsou na tom i krytky jednotlivých konektorů, u kterých už nemám strach, že dojde k jejich zlomení, při mnohačetném používání. Na závěr musím zmínit příjemné vylepšení, v podobě ztenčení rámečku okolo displeje, což mi u Xperií vždy extrémně vadilo, protože se zaoblenými hranami to přístroj dělalo velmi širokým. Za design uděluji jedničku s hvězdičkou a musím říct, že se jedná asi o nejlépe vypadající TOP přístroj letošního roku. Tento názor je samozřejmě individuální.

KONSTRUKCE

Sony Xperia Z2 je stejně jako předchozí modely unibody konstrukce, tudíž do útrob smartphonu se nedostanete a baterii uživatelsky nevyměníte. Xperia Z2 je navíc prachu a voděodolná, tudíž tím spíš bych vám to nedoporučoval. Rozměry smartphonu jsou 146.8 x 73.3 mm.

Tloušťka je příjemných 8.2 mm a váha dosáhla 163 g. Kvůli právě větším rozměrům už se nemá smysl bavit o kompaktním přístroji. Na levé hraně se nachází nahoře pod krytkou zdířka pro microUSB konektor a pod ní slot na microSIM kartu. Zmíním pouze, že veškeré krytky jsou velmi pevné, navíc otočné v 360 stupních, což velmi chválím. Můžu říci, že už teď nemám strach, že by i po mnohanásobném otvírání a uzavírání, došlo k výraznému opotřebení. Pod krytkou, uprostřed levé hrany, vidíme piny pro připojení k dokovací stanici.

IMG_0583 IMG_0582

Tak moc rád bych onu dokovací stanici uvítal v balení, bohužel tu si ale budete muset dokoupit. Na pravé hraně shora se nachází další krytka, pod kterou je slot na paměťové microSD karty, pomocí kterých si můžete interní paměť čítající 16 GB, rozšířit až o 128 GB, stejně jako u konkurentů Galaxy S5 a One (M8).

Pod slotem se nachází dobře dosažitelné tlačítko, sloužící pro vypnutí/zapnutí obrazovky či přístroje samotného. Pod tímto vypínacím tlačítkem je nestandardně umístěna kolébka hlasitosti, která většinou bývá nad vypínacím tlačítkem, nijak extra mi její umístění ale nevadilo.

Úplně dole nalezneme velmi pozitivní překvapení, kterým je dvoupolohovatelná hardwarová spoušť fotoaparátu, kterou využijete perfektně hlavně při fotografování pod vodou, kdy samotný displej díky vodivosti vody, není použitelný. Na spodní hraně, uprostřed, se nachází 3 dírky mikrofonu. Na vrchní hraně, vlevo je chráněný, před vniknutím vody, 3.5mm jack konektor, který naštěstí není pod krytkou.

IMG_0581 IMG_0580

Vpravo se posléze nachází sekundární mikrofon, pro odstranění šumu během hovoru. Záda smartphonu jsou elegantně lesklá a čistá. Uprostřed se nachází logo Sony, nad ním posléze nenápadné malé logo, které nám oznamuje přítomnost NFC a pod ním taktéž nenápadný nápis Xperia.

Vlevo nahoře už vidíme čočku 20.7MPx fotoaparátu a pod ní přisvětlovací LED diodu, sloužící pro osvětlování tmavých scén. Na čelní straně zprava se nachází čočka čelního 2.2MPx fotoaparátu, jehož využitelnost vidím tak maximálně na hovory přes skype.

Vedle něj uprostřed je opět logo Sony a vedle něj vlevo je dvojice senzorů, aneb senzor snímání okolního světla, pro automatické nastavování jasu a senzor přiblížení, pro vypínání displeje během hovoru. Pod těmito prvky se tyčí 5.2palcový Trilluminos IPS LCD displej, pyšnící se rozlišením FullHD čili 1080×1920 pixelů.

IMG_0586 IMG_0585

Bohužel letos jsme se u top modelů ještě nedočkali QHD displejů, možná příště. Pod displejem již není zhola nic, jelikož ovládací klávesy, jsou nově jako u většiny smartphonů, s výjimkou Samsungu, přímo na displeji. Na závěr jsem si záměrně nechal jednu zvláštnost, kterou jsou 2 tenké výřezy nahoře a dole, ve kterých jsou stereoreproduktory.

Bohužel s politováním vám musím oznámit, že nedosahují ani zdaleka takových kvalit, jako reproduktory od HTC, a to ani v intenzitě hlasitosti, která není nijak závratná. Reprodukční kvalita zvuku je nicméně na solidní úrovni a v systému se vám nabízí mnoho druhů vylepšení přehrávaného zvuku.

Ve vrchním výřezu se ještě nachází vícebarevná notifikační LED dioda, upozorňující nás na zmeškané události a notifikace. Tato dioda elegantně pulzuje a nemůžete si ji nevšimnout. To je, co se konstrukce týče, vše.

DISPLEJ

Top model od Sony, byl osazen 5.2“ displejem typu IPS LCD. Rozlišení se nám zastavilo na FullHD čili 1080×1920 pixelů. Takto nastavené parametry nám ve výsledku zobrazí obraz o jemnosti 424 PPI. Displej se ještě pyšní technologiemi Trilluminos a Xreality, pro údajné zlepšení obrazu a barev. V reálu je displej opravdu krásný a jsem z něj doslova nadšen.

IMG_0578 IMG_0573

Perfektní je i fakt, že mezera mezi displejem a dotykovou plochou je takřka nulová a displej je tak krásně jakoby vystouplý na povrch. Tento fakt přispívá samozřejmě k bezvýhradným pozorovacím úhlům. Barvy displeje jsou taktéž na vysoké úrovni a akorát viditelnost na slunci by mohla býti o něco lepší. Za displej uděluji ale obrovské plus.

HARDWARE

Top model z Japonska je osazen nejvýkonnější výbavou – konečně. Konkrétně 4jádrovým procesorem firmy Qualcomm – Snapdragonem 801 s taktem 2.3GHz doplněným o 3GB paměti RAM a grafiku Adreno 330. Reakce v systému jsou velmi hbité a mám za to, že je to částečně zapříčiněno dobrou optimalizací nadstavby od Sony.

Pokud ale porovnám výkon Z2 a Z1C, musím říci, že u Z1C byl přístroj ještě hbitější. Skóre v Antutu benchmarku vyšplhalo na 33 300 bodů a ve výsledné tabulce se smartphone umístil ihned za Xiaomi MI3. Samozřejmostí je taktéž to, že jsem si neodpustil otestovat nejnáročnější hry v podobě Real Racingu 3 a Asphalt 8: airborne. Obě hry s maximálním nastavením detailů fungovaly bez sebemenšího zadrhnutí.

Screenshot_2014-05-29-16-18-41 Screenshot_2014-05-29-16-18-00 Screenshot_2014-05-29-16-17-53 Screenshot_2014-05-29-16-17-46

S výkonem jsem tedy spokojen a nemohu mu nic vytknout, stejně jako u ostatních recenzovaných letošních top modelů. Uvnitř přístroje nalezneme ještě všemožné technologie, jako např.: Wi-Fi, NFC, GPS čip, LTE modul, bluetooth, gyroskop atp.

Nedokážu si vzpomenout, co by vám mohlo chybět. Na závěr bych rád podotknul, že smartphone byl opatřen certifikací IP58, která označuje zvýšenou odolnost vůči vodě a prachu. Konkrétně můžete přístroj ponořit až do 1 metru hluboké vody na 30 minut. Příjemný je i fakt, že se smartphonem můžete pod vodou fotit kvůli přítomnosti hardwarové spouště fotoaparátu.

FOTOAPARÁT

Sony Xperia Z2 obsahuje 20.7MPx fotoaparát, který dokáže zaznamenávat i videozáznam ve FullHD kvalitě s četností 30, nebo 60 snímků za sekundu. Pod čočkou fotoaparátu je přisvětlovací LED diodou, která vám bude dopomáhat při focení v noci a za šera.

Kvalitu výsledných fotografií už bohužel nemůžu přímo srovnat s ostatními top modely, nicméně troufám si tvrdit, že se jedná o zdaleka nejlepší mobilní fotoaparát pro letošní rok, s výjimkou Nokie. Fotografie jsou dobře ostré, barvy jsou velmi věrné a reálné, detaily nikde nijak výrazně nesplývají s okolím a moc dobré je focení i ve špatných světelných podmínkách.

IMG_0576 IMG_0584

Focení je navíc opravdu bleskurychlé a vy tak nemusíte mít obavy, že vám unikne důležitý moment pro zachycení. Obrovským plusem je taktéž možnost focení pod vodou a bezesporu s tím spojená přítomnost dvoupolohovatelné hardwarové spouště fotoaparátu.

Softwarové prostředí je posléze velmi dobře propracováno a vy si můžete každý detail nastavit sami v manuálním režimu, či si zapnout režim automatický, který automatický rozpozná focenou scénu a nastaví veškeré parametry sám.

Screenshot_2014-05-29-16-00-15 Screenshot_2014-05-29-16-00-11 Screenshot_2014-05-29-16-00-35

Nabízí se nám zde i tzv. AR efekty, sloužící spíše pro pobavení, což jsou efekty, které vám skrze čočku fotoaparátu vytvoří tzv. augment reality, což v překladu znamená rozšířenou realitu. Je úchvatné pozorovat, jak tento doplněk funguje. Za fotoaparát uděluji bezesporu jedno velké + a nemám k němu sebemenší výhrady.

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE

DSC_0028 DSC_0002 DSC_0015 DSC_0025 DSC_0026 DSC_0027 DSC_0006

SYSTÉM

Sony Xperia Z2 byla vybavena stejně jako konkurence nejnovějším systémem android ve verzi 4.4.2 KitKat. Tento systém je následovně vybaven grafickou nadstavbou od Sony, která mě osobně vyhovuje. Uzamykací obrazovka je tvořena z tapety, ukazatele času a data a dole z malé ikonky fotoaparátu, která neslouží k ničemu jinému, než k rychlému přechodu do aplikace fotoaparátu.

Screenshot_2014-05-29-15-59-02 Screenshot_2014-05-29-15-59-17 Screenshot_2014-05-29-15-59-27 Screenshot_2014-05-29-15-59-30

Po odemčení se dostáváme na klasickou pohotovostní obrazovku, tvořenou uživatelsky volně editovatelnými kartami, na které si můžete přidávat zástupce jednotlivých aplikací či widgety. Karet si můžete přidávat nebo ubírat, bohužel může jich být pouze 7.

Screenshot_2014-05-29-15-59-44 Screenshot_2014-05-29-16-00-52 Screenshot_2014-05-29-16-00-59 Screenshot_2014-05-29-16-01-15

Menu je tvořeno seznamem ikonek jednotlivých aplikací, kterými lze listovat zleva doprava. Mně osobně se velmi líbí boční panel, který vyvoláte tažením od levého okraje směrem do středu a který vám nabízí například možnosti odinstalace jednotlivých aplikací, prohledávání v aplikacích, možnost řazení ikonek, zobrazení pouze nejpoužívanějších, a dokonce i rychlý přechod do obchodu play v případě, že by vám v menu nějaká aplikace chyběla. Notifikační roleta, kterou vyvoláme tažením vrchní lišty směrem dolů, je velmi strohá, ale za to přehledná. Nabízí se nám zde shora přepínač mezi oznámeními a rychlým nastavením.

Screenshot_2014-05-29-16-01-23 Screenshot_2014-05-29-16-01-32 Screenshot_2014-05-29-16-01-53 Screenshot_2014-05-29-16-01-43

Pod těmito přepínači je ukazatel času a data a pod ním už pouze samotné notifikace. Přejde-li do ovládacího centra, nalezneme zde zástupce různých přepínačů, které si můžete libovolně editovat, přidávat, ubírat a reorganizovat. Můžete si zde například zapnout/vypnout Wi-Fi, NFC, Bluetooth, atp. Systém je graficky velmi dobře a vkusně zpracován a nabízí širokou škálu témat, z nichž je jich obrovské množství i v obchodě Play ale musím podotknout, že některá jsou placená.

Screenshot_2014-05-29-16-02-54 Screenshot_2014-05-29-16-02-39 Screenshot_2014-05-29-16-03-36 Screenshot_2014-05-29-16-02-09

Systém nabízí i širokou škálu vymožeností, jako například možnost ovládání v rukavicích, chytré řízení podsvícení, což vám zajistí, že se vám obrazovka nevypne, pokud budete zařízení držet v ruce, dále pak se nám nabízí obdoba funkce známe ze smartphonu od LG- knock-on, kdy stačí na zařízení poklepat, aby došlo k jeho probuzení a na závěr jedna zvláštnost, kterou je možnost zobrazování systémových ikon, což znamená, že si můžete například vypnout/zapnout ikonku baterie, signálu apod. To je, co se systému týče, vše. Reakce jsou hbité a já dávám opět +.

BATERIE

Top model od Sony pro letošní rok disponuje baterií s kapacitou úctyhodných 3200 mAh, což je hodnota nejvyšší, ve srovnání s konkurenty Galaxy S5 a One (M8). V reálu se mi tato hodnota podepsala pozitivně při používání a já musím potvrdit, že s přístrojem bez problémů vydržíte jeden pracovní den a pár hodin z dalšího rána. Mé obvyklé nastavení bylo: jas na 75 procent, 5 hovorů, 20 sms, non-stop zapnutá synchronizace dat, non-stop zapnuté připojení k mobilnímu internetu, pár videí na youtube přes Wi-Fi a hodinový poslech hudby.

Screenshot_2014-05-29-16-03-22 Screenshot_2014-05-29-16-03-13 Screenshot_2014-05-29-16-03-09

Potěší vás taktéž přítomnost tzv. Stamina módu, u něhož musím akorát zmínit, že Sony přišlo s touto technologií nejdříve. V praxi to znamená, že je to stejná obdoba funkcí Ultra power-saving mode, od konkurentů, tudíž při zapnutí dojde k extrémnímu prodloužení výdrže baterie, což mnozí z vás bezesporu ocení. Funkce funguje výborně a nemůžu si ji vynachválit. Podotknu na závěr pouze letmou myšlenku, že bych rád do budoucna viděl tuto funkci v každém smartphonu, včetně low-endů.

ZÁVĚR

Tak a konečně to máme skoro za sebou, letošní várku top smartphonů, všech nejprestižnějších světových výrobců. Skoro říkám proto, že se zanedlouho ještě dočkáme posledního bojovníka, kterým je LG G3, nicméně co již teď mohu usoudit? Jakožto recenzent všech top modelů, musím s politováním říci, že letošní rok bezesporu nebyl o Revoluci, ale pouze Evoluci.

Tento fakt znamená, že mnoho uživatelů, kteří vlastní loňské top smartphony, nebudou mít důvod přecházet na novější model. Upřímně sám bych neměl sebemenší důvod. A určitě se ptáte na zásadní otázku, kterou je, který smartphone je nejlepší? Toto nedokážu objektivně usoudit, ale řeknu vám takhle: Samsung Galaxy S5 vítězí na poli nesčetných inovací a doplňků, z kterých vám půjde hlava kolem HTC One (M8) zase bezesporu válcuje konkurenci svým nadstandardním zvukem a zdaleka nejpevnější konstrukcí, která vás přiláká i na svůj luxusní design.

V poslední řadě Sony Xperia Z2 nabízí taktéž, velmi luxusní design, velmi dobrou odolnost vůči prachu a vodě a perfektní fotoaparát. Takže jaký je verdikt? Verdikt je na koncovém uživateli a věřím, že každému se bude líbit něco jiného. Sony Xperii Z2 já osobně dávám 9 bodů z 10.

alza
Za zapůjčení Sony Xperia Z2 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Při čtení recenze jsem si nemohl nevšimnout toho, že pan Orliczek cpe čárky ve větě tam, kam nepatří a občas ji vynechá tam, kde by měla být, nebo píše nesmysly, jako že čočka fotoaparátu disponuje LED diodou.

Jaroslav Dušek

22. 6. 2014, 18:10

V sekci HARDWER máte chybu a to v certifikaci krytí odolnosti které má IP 58 ( IP 67 má Samsung ;-)) který umožňí potopení do 1,5 metrů vody po dobu 30 minut.

Přemysl Vaculík

VIP 22. 6. 2014, 18:16

Díky, opraveno.

Ještě si opravte ten čas potopení. Co já vím, tak IP58 nelimituje čas pod vodou.

Jaroslav Dušek

23. 6. 2014, 19:09

To je sice pravda ale Sony si tak trochu kryje záda a čas uvádí. Přeci jenom je to stále telefon ;-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat