Co je nového v Androidu L a Google Play Services 5.0

Co je nového v Androidu L a Google Play Services 5.0
2014-06-26T06:30:26+02:00
• 26. 6. 2014

Google na konferenci I/O 2014 představil spoustu novinek, o kterých si můžete na našem serveru přečíst. O největší rozruch se zajisté postarala nová verze mobilního operačního systému Android. Kromě toho se majitelé zařízení s Androidem dočkají aktualizace Google Play Services na verzi 5.0. A na co zajímavého se tedy máme těšit?

Android L

Představení nového operačního systému se před samotnou konferencí očekávalo. Během 24 hodin Google uvolní verzi určenou pro vývojáře. Ti tak budou moci testovat a vyvíjet jejich aplikace pro tuto novou verzi. To je rozhodně potěšující zpráva. Samotná aktualizace pak přichází s řadou novinek.

Mezi ty nejviditelnější je bezesporu nový vzhled celého prostředí. Google jej označil jako „Material Design“ a vývojářům má nabídnout nový pohled na tvorbu jejich aplikací. Samotný vzhled je doplněn o nástroje, které designerům pomohou přizpůsobit jednotlivé aplikace. Systém pak nabídne rozšířené možnosti nastavování různých témat, barev a vzhledu.

Screenshot 2014-06-25 18.25.34

Další zajímavou novinkou jsou vylepšené notifikace. Těch si všimnou uživatelé již na uzamčené obrazovce, kde budou ty nejdůležitější informace vždy po ruce. Google tak vyslyšel požadavky uživatelů, kteří si zakomponování upozornění na zamykací obrazovky zajisté moc přáli. Uživatel bude moci jednoduše spravovat, které informace na uzamčené obrazovce bude chtít vídat.

Novinkou jsou také tzv. Heads-up notifikace, které zobrazují obsah v malém plovoucím okně v rámci systému, aniž by záleželo, jaká aplikace běží právě na popředí. Výhodou pak je, že notifikace lze tématicky upravit prostřednictvím barev.

Uživatelé si nově budou moci uspořádávat aplikace pomocí úkolů a prezentovat je jako jednotlivé „dokumenty“ na obrazovce Recents. Touto obrazovkou mohou listovat a hledat konkrétní úkol, který chtějí a přímo se pak přepnout do aplikace pouhým jedním kliknutím.

Screenshot 2014-06-25 18.31.47 Screenshot 2014-06-25 18.31.21 Screenshot 2014-06-25 18.37.41

Velký ohlas si zasloužil také Project Volta, který pomáhá zavést nové nástroje a rozhraní API, které pomohou vývojářům optimalizovat aplikace a šetřit tak energii zařízení. Stav baterie lze nově kontrolovat pomocí nového nástroje, který bude zobrazovat události spotřeby v průběhu času, co byla aplikace používána. To opět pomáhá k lepší optimalizaci a úspoře baterie.

Screenshot 2014-06-25 18.48.49

Plánovač úloh umožní nastavit podmínky, za kterých by měla aplikace fungovat na pozadí. Například při fungování zařízení v nečinnosti bude minimalizován dopad na baterii.

Díky perifernímu režimu (BLE – Bluetooth Low Energy)  budou moci vývojáři využít odesílání dat do dalších, k tomu určených, zařízení. To pomůže zejména tvůrcům aplikací, které se zabývají počítáním kroků, vzdálenosti, monitorování zdraví, apod.

Zlepšení také obdrželo API fotoaparátu, které přidává nové možnosti pro snímání a zpracování obrazu. Na určitých zařízeních aplikace umožňuje zachycení nekomprimovaného YUV při rozlišení 8MPx a 30 FPS. API dále umožní zachycení údajů, jako je doba expozice, citlivost ISO, apod.

Pro vývojáře her je potěšující novinkou podpora OpenGL ES 3.1, pomocí čehož budou moci lépe využít shadery, šablony textur a textury samotné. Android Extension Pack je nová sada rozšíření OpenGL ES, které má pomoci, aby došlo k vylepšení grafické stránky aplikace. Hry budou moci využívat teselace a geometry shaderu nebo využít ASTC kompresi textur.

Screenshot 2014-06-25 18.45.52

Android L přichází s výchozím ART (Android Runtime), který tak nahrazuje starší verzi – Dalvik. Díky této technologii má dojít k lepšímu vývoji a ladění funkcí.  V mnoha případech dochází také ke zlepšení výkonu zařízení.

Nemůžeme opomenout ani 64bitovou podporu, která nabídne přídavný adresní prostor a zlepšení výkonu při výpočetním zatížení. Výhodou je také to, že nemusí docházet k úpravě jazyku Java. Na 64bitové architektuře můžete spustit aplikace s nativním kódem.

Snímky obrazovek z Androidu L

style-typography7_large_mdpi style-typography5_large_mdpi style-typography-24_large_mdpi style-typography-8_large_mdpi style-imagery-principles-information_large_mdpi style-imagery-principles-delight_large_mdpi style-imagery-integration-introduce_scalea_large_mdpi style-imagery-integration-imagetypeherob_large_mdpi style-imagery-integration-imagetypeheroa_large_mdpi style-imagery-integration-imagetypegallerya_large_mdpi Style-Color-Themes-theme-02_large_mdpi components-dialogs-content-dialogs_03a_large_mdpi components-cards-content-card_books_large_mdpi components-buttons-usage-flat-do_large_mdpi components-buttons-persistant-footer-4b_large_mdpi

Google Play Services 5.0

Jak jsem zmínil v úvodu, tak Android L není jediná zajímavá aktualizace. Ta se týká i Google Play Services. Zde dochází k povýšení na verzi 5.0. Služba nabízí nové možnosti a optimalizace zařízení napříč celým Androidem. Vývojáři tak mohou stavět na nejnovějších funkcích společnosti Google pro uživatele s tím, že by měly služby fungovat správně na všech zařízeních.

Mezi hlavní novinky patří služby pro nositelná zařízení s operačním systémem Android Wear. Aplikace budou moci jednoduše komunikovat a synchronizovat se s takovými zařízeními. Může dojít k využití automatické synchronizace, apod.

DSC_3612

Vylepšení se také dočkala služba Play Games. Vývojáři her budou moci zabudovat do svých her nové úkoly, výzvy a události. Kromě toho dochází k podpoře uložených míst, díky čemuž má dojít k synchronizaci pozic mezi zařízeními. Herní profil uživatele nově poskytne zkušenostní body.

Vývojáře potěší také to, že Google zakomponoval API pro indexování aplikací. Pomocí této funkce tak budou moci zakomponovat obsah mobilní aplikace a propojit jej s Google vyhledávačem.

Vylepšení doznala také služba Wallet, která nově nabídne zakomponování tlačítka přímo do vaší aplikace. Novinkou jsou také analytické nástroje, které pomohou sledovat pohyb uživatelů uvnitř aplikace a na základě takových údajů provádět různé změny.

Aktualizace Google Play Services 5.0 bude dostupná v průběhu několika dní.

Novinek je samozřejmě mnohem více, ale toto jsou zřejmě ty nejzajímavější z nich.

Zdroj: android-developers.blogspot.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat