Tablet nebo smartphone vás pozná podle dotyku

Tablet nebo smartphone vás pozná podle dotyku
2014-04-12T09:51:10+02:00
• 10. 4. 2014

Jestliže si chráníte soukromí na svém tabletu nebo smartphonu, zajisté používáte bezpečnostní prvky určené k odemknutí displeje. Základní možností je jednoduché gesto, případně lze použít i PIN kód. Všechny varianty sice mohou působit bezpečně, ale stačí, aby vás někdo viděl při zadávání a vaše bezpečí je ohroženo.

V podstatě neexistuje způsob, který by byl stoprocentně bezpečný – aspoň v tuto chvíli. Na možné řešení lepší bezpečnosti došli bezpečnostní výzkumníci z Georgia Institute of Technology. Vytvořili systém LatentGesture, který v tuto chvíli dokáže až z 98% jistotou určit, jestli zařízení je ovládáno majitelem.

original

Celý systém funguje na jednoduchém principu – LatentGesture se učí, jak používáte smartphone nebo tablet. Tento systém se učí, jak se dotýkáte displeje. Polo Chau, vedoucí výzkumného týmu, dodává, že každý uživatel má trochu odlišná gesta. Rozdíly můžeme najít i u jednoduchého gesta swype třeba při vysouvání notifikační lišty.

Samozřejmě LatentGesture není založen jen na základě jednoho gesta. Při testu 20 lidí používalo jedno zařízení, kde plnili jednoduché úkoly v podobě dotýkání se určitých prvků atd. Systém se naučil jejich styl používání. Následně rozhodli u jednoho uživatele, že bude majitelem zařízení. Jakmile tablet použil někdo jiný, systém jej vyhodnotil jako neautorizovanou osobu.

Celý systém umí zvládnout rozpoznat i několik autorizovaných osob, tudíž své uplatnění si najde i u rodin. Na LatentGesture se stále pracuje. Prozatím přesnost zůstává na 97 % u tabletů a 98 % u smartphonů. Výsledky výzkumu budou prezentovány 26. a 27. dubna v Torontu v rámci ACM Chinese CHI 2014.

Zdroj: pocket-lint.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat