Aplikace kradoucí výkon kvůli Bitcoinu

Aplikace kradoucí výkon kvůli Bitcoinu
2014-04-26T12:48:04+02:00
• 25. 4. 2014

Bitcoin je digitální kryptoměna, která se nejvíce rozšířila v minulém roce. Můžete najít některé obchody, které přijímají tento druh platidla. Bitcoiny se dají těžit na velmi výkonném hardwaru, ale to se dnes již nevyplácí kvůli pořizovacím nákladům a ceně energie.

To zřejmě neodradilo některé vývojáře a našli způsob, jak si nechat těžit Bitcoiny bez toho, aniž by museli investovat do zařízení. Jak asi tušíte, vytvořili aplikace pro platformu Android, které dělají těžkou práci za ně. Kdo by ale chtěl dávat výkon svého zařízení zadarmo nějakému „těžaři“.

BadLepricon-Google-play-store1 (1)

Proto jsou tyto aplikace maskované například jako živé tapety. Již v minulém měsíci bylo objeveno několik případů, kdy se do Obchodu Play dostaly zdánlivě bezpečné aplikace. Bohužel na pozadí využívaly výkon mobilního zařízení a prakticky zajišťovaly těžbu Bitcoinů.

Na další případy došla bezpečnostní společnost Lookout. Konkrétně se jednalo i tyto aplikace – Beating heart Live Wallpaper, Epic Smoke Live Wallpaper, Urban Pulse Live Wallpaper a Mens Club Live Wallpaper. V těchto živých tapetách byl nalezen kód zajišťující těžbu. Uživatelé si navíc mohli všimnout, že aplikace nadměrně zatěžují procesor a hlavně baterii.

Lookout upozornil Google na tyto tituly. Ten okamžitě zareagoval a smazal je z Obchodu Play. Prozatím nemáme oficiální vyjádření od Googlu, ale je možné, že již pracují na protiopatření.

I zde platí, že byste měli dávat pozor na to, co si instalujete do zařízení a jestli všechna oprávnění potřebuje aplikace ke svému provozu. Samozřejmě nedoporučujeme instalovat aplikace z neznámých zdrojů.

Zdroje: blog.lookout.com, bgr.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat