Jak šel čas – LG

Jak šel čas – LG
2014-03-23T10:00:52+02:00
• 23. 3. 2014

Je tu další víkend a my dnes nahlédneme do historie další společnosti. První díl byl věnován korejskému Samsungu a my se dnes podíváme na jeho kolegu ze stejné země. Míním tím společnost LG, která má za sebou již více než padesátiletou minulost.

lg1

Počátky

V roce 1947 založil Koo In-Hwoi společnost Lak-Hui Chemical Industrial, která se věnovala chemickému průmyslu. Roku 1952 pak začala jako první korejská společnost zpracovávat plast. Jak byznys vzkvétal, tak k chemii byla roku 1958 založena společnost orientovaná na výrobu elektroniky – GoldStar.

Po spojení těchto dvou společností vznikla jedna firma Lucky GoldStar, název chemické části se totiž vyslovuje Lucky.  K přejmenování na LG však došlo až v devadesátých letech pro větší konkurenceschopnost na západních trzích. Do té doby jsme se setkávali s elektronikou značky GoldStar.

 120501_p12_photo 1959 - LGs forsta produkt, radion - FINAL
Zakladatel Koo In-Hwoi a jedno z prvních rádiích GoldStar

Elektronická divize GoldStar začala nejprve na konci 50. let 20. století vyrábět rádia. Úplně první korejské rádio z roku 1959 můžete vidět na obrázku výše. GoldStar byl také údajně první korejskou firmou vyrábějící elektroniku, například největší konkurent Samsung začal až o deset let později. Velký úspěch GoldStaru zaznamenal první telefon s rotační číselnicí z roku 1961.

O pět let později začala výroba první černobílé televize v zemi. Roku 1977 pak přišla první barevná televize od tohoto výrobce – model CT-808. Ten byl také hojně exportován do USA. Jen o čtyři roky později bylo k dispozici více než 20 modelů televizí. Orientace také na bílou elektroniku započala roku 1969 vyrobením první pračky a o pár let později ledničky. 

LG je dnes jedním z největších výrobců klimatizačních zařízení. První klimatizace byla představena v roce 1968. Výhodou společnosti byl přístup k potřebným technologiím díky uzavření smlouvy s General Electric ve Spojených státech. 

1961- Forsta telefonen - FINAL LG-115
Telefon GoldStar a první černobílá televize v Koreji – model VD-191

Přelom století

Roku 1995 došlo k přejmenování GoldStar na  LG Electronics. První telefony potom přišly v roce 1997. Jednalo se o první CDMA zařízení vyrobené pro americké operátory Ameritech a GTE. Roku 1998 vyvinulo LG první 60-palcovou plazmovou televizi. O rok později pak uzavřelo partnerství s Philipsem.

Mobilní telefony této korejské značky se začaly výrazně rozšiřovat po roce 2001 a do Evropy se telefony s barevným displejem dostaly roku 2002. Další rok se společnost stala největším producentem CDMA telefonů. Populárním modelem byl v roce 2006 LG Chocolate, kterého se celosvětově prodalo přes 7,5 milionu.

Telefon LG Prada KE850 si odnesl cenu za design Red Dot jako „Nejlepší z nejlepších“ v roce 2007. Známý byl také model Viewty z téhož roku, který se chlubil 5 MPx fotoaparátem a certifikací DivX. Populární a dobře prodávaný byl model Arena z roku 2009, který přišel se zajímavým prostředím. Stále jsme se však setkávali především s hloupými telefony. Použití Androidu jsme se poprvé dočkali také roku 2009 u modelu LG GW620.

LG následně získalo prvenství v podobě prvního dvoujádrového telefonu. Tím byl LG Optimus 2X s procesorem Tegra 2. Zajímavým počinem byl model Optimus 3D z roku 2011, který se chlubil displejem schopný zobrazovat ve 3D. Následující roky se již LG zaměřovala primárně na Android a svoji řadu Optimus. Roku 2012 přišel také první čtyřjádrový telefon LG Optimus 4X. Určitě významným krokem bylo zařízení Nexus 4 a následně vloni Nexus 5, které má na starosti právě tento výrobce.

 2005 - Chocolate phone - FINAL 110207091sd
LG Chocolate a první dvoujádro – LG Optimus 2X

Současnost

Dnes se společnost LG věnuje především třem hlavním odvětvím – chemickému průmyslu, telekomunikačním službám a elektronice. LG Display je největší výrobce LCD a IPS zobrazovacích panelů. LG Telecom je pak operátor v Jižní Koreji. V hlavním městě stejné země má firma dokonce svůj vlastní baseballový klub s názvem LG Twins. Příjmy celé společnosti za rok 2012 činily 143 miliard dolarů. Zaměstnává 220 tisíc lidí po celém světě.

LG_Twin_Towers P1030844
Sídlo společnosti  – mrakodrapy LG Twin a současná vlajková loď LG G2

Zajímavý prohnutý telefon LG G Flex – recenze

Odkud se vzal název?

Jak jsem již na začátku zmiňoval, název LG vznikl jako spojení chemické společnosti Lak-Hui (vyslovuje se Lucky) a GoldStar, jež se věnovala elektronice. A název byl na světě – Lucky GoldStar. Slogan Life’s Good tedy byl až později vymyšlen právě díky zkratce LG.

Print

 

logo_lgPacman – možná inspirace loga?

 

Zdroje: lg.com, techradar.com, brighthub.com, en.wikipedia.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat